[Column] David de Jong: Waar Liberty Global met Telenet slaagt in Vlaanderen blijft VodafoneZiggo steken
04-02-2021 01:03:00 | Hits: 5268 | columnist: David de Jong | Tags:

Al jarenlang wordt gesproken over volledig geïntegreerde media- en communicatiebedrijven. In Vlaanderen is sinds 28 januari 2021 het televisiemerk Play verschenen als algemeen televisiemerk. Het is meer dan de drie televisiezenders Play4, Play5 en Play6 die de plek van Vier, Vijf en Zes innamen. Het is onderdeel van een algehele strategie van Telenet om op alle platforms zichtbaar te zijn.

Telenet is het media- en communicatiebedrijf waar Liberty Global 58,28 procent van bezit als controlerend aandeelhouder. In Nederland is Liberty Global bekend van UPC, dat na de overname en fusie met Ziggo in 2015, sinds 2017 is ingebracht in VodafoneZiggo. Liberty Global bezit daar 50 procent van. Liberty Global heeft sinds 2004 een controlerend belang in het Vlaamse Telenet. Vlak daarvoor nam Telenet de betaaltelevisie-activiteiten van het toenmalige Canal+ Vlaanderen over, de zenders die sport en films uitzonden. Voor Telenet waren dit de eerste stappen op het vlak van televisiezenders. In de loop der jaren werd Telenet niet alleen praktisch de enige kabeltelevisiespeler van Vlaanderen, maar werd het gaandeweg steeds actiever op de markt van mobiele telefonie (overname van Base), film- en sportrechten en het exploiteren van televisiezenders. 

In 2014 startte het bedrijf met het merk Play en werd het voormalige betaaltelevisieaanbod van Canal+ Vlaanderen, dat een tijd lang Prime heette, in Play More omgedoopt. In 2015 startte het bedrijf met Play Sports, in feite de opvolger van het sportdeel van wat ooit Canal+ Vlaanderen was en een tijdlang Prime Sport en Telenet Sporting heette. In 2015 nam Telenet een belang in het Vlaamse SBS, gevolgd door een volledige overname in 2019. Duidelijk werd dat Telenet haar ambities steeds breder maakte, wat sommige politici en de mededingingstoezichthouder de wenkbrauwen deed fronzen: concurrent DPG Media vreesde met haar VTM-zenders enigszins voor de toegang van haar zenders tot de Telenet-kabel.

In feite was dit het startpunt voor een verder geïntegreerd plan om te komen tot een overkoepelend crossmediaal (merken)beleid van content. Play More is de naam van premium aanbod van films en series, on demand en lineair, tegen betaling en dat exclusief bij Telenet. Voor Play Sports geldt hetzelfde: zeven live sportkanalen die exclusief via Telenet worden aangeboden. Play Sports is tegelijk een streamingplatform voor de Telenet-abonnees.

De zenders Vier, Vijf en Zes kregen eind januari 2021 de namen Play4, Play5 en Play6. Een vierde zender Play7 start begin april 2021. Deze zenders zijn ook via concurrent Proximus en andere providers te zien. Het streamingplatform voor deze zenders is tegelijkertijd gelanceerd: GoPlay. Daarnaast is op 2 februari 2021 de zender Play Sports Open gelanceerd naar het model van Ziggo Sport: een zonder meerkosten uitzendende sportzender voor kabelabonnees van Telenet. Het on-demand- en betaalaanbod wordt gepromoot op de Play4, Play5 en Play6-zenders.

Telenet richt zich met haar strategie meer en meer op content met een combinatie van betaalde en gratis content. Wil je meer en meer exclusieve content? Dan kan de klant dit tegen betaling als abonnee van Telenet afnemen. Ondanks het verlies van de live voetbalrechten op de Belgische Pro League (aan Eleven Sports), heeft het kabel- en communicatiebedrijf een zeer sterke propositie gebouwd waarbij het techniek en content combineert. Het mediabedrijf combineert daarbij zowel een adverteerdersmodel, gratis en betaalde (streaming)diensten voor kabelabonnees en content inclusief de productie daarvan. Het merk Play is daarbij een resultaat van een doordachte strategie.

Telenet concurreert op verschillende vlakken met verschillende bedrijven. Het concurreert op het vlak van mobiele telefonie, internet en televisiedistributie met Proximus (het oude Belgacom, de nationale telecommunicatiespeler) die ondanks pogingen op sportgebied met Proximus Sports verder niet actief is met content. Op contentvlak concurrer het met DPG Media, dat met haar vier VTM-zenders de Play4, Play5 en Play6-zenders de baas is. Toch speelde Telenet slim in door met DPG Media het Streamz-platform op te richten en zo de content van de VTM-zenders ook on demand voor haar abonnees te kunnen aanbieden.

Voor de reclameverkoop gaat het bedrijf een joint venture met Mediahuis aan, waarbij telecomconcurrent Proximus een klein belang krijgt om gezamenlijk beter met DPG Media te kunnen concurreren.

In feite volgt Telenet een strategie die in de Verenigde Staten al langer werkelijkheid is. Comcast is daar het meest sprekende voorbeeld van. Comcast is actief met kabelnetten en mobiele telefonie (Xfinity), televisiezenders (NBC, Telemundo en Cozi), themazenders (CNBC, MSNBC, Syfy, Bravo, E!), filmstudios (DreamWorks en Universal) alsmede streamingdiensten (Peacock). In Europa is het eigendom van Sky in het Verenigd Koninkrjik, Italie en Duitsland dat ook een geïntegreerd model van televisiezenders, betaaltelevisie, breedband, glasvezel en content exploiteert.

In Nederland doet VodafoneZiggo een poging om een geïntegreerd media- en communicatiebedrijf te zijn. Toch slaagt ze daar maar gedeeltelijk in. Deels komt dat doordat bij VodafoneZiggo een fusie (UPC en Ziggo) op fusie (Vodafone en Ziggo) in de afgelopen 5 jaar de focus meer op de interne (re)organisatie richtte. Daarnaast blijft VodafoneZiggo achter door de associatie van het bedrijf met telecom en te weinig ervaring en kennis van de televisiewereld.

Ziggo Sport, dat eerst Sport1 heette, timmert weliswaar aan de weg als de bredere zender voor alle Ziggo-abonnees. Toch moet het telecombedrijf het verder hebben van on-demand-aanbod op haar interactieve boxen, waarbij het met iets te veel trots de exclusiviteit van HBO-content promootte  waarvan de levering (en soms ook de techniek) niet altijd vlekkeloos is gegaan. Het lijkt contentwise alsof het bij HBO en Ziggo Sport blijft. Die basis is te klein. De vraag is bovendien met de plannen van streamingdienst HBO Max wat er voor VodafoneZiggo zal gebeuren met de nu nog aan haar gegeven exclusiviteit. Het verplicht afstoten van Film1 in 2015 en het in 2017 beëindigde HBO-avontuur (een joint venture van VodafoneZiggo en HBO) waren niet behulpzaam voor ambities op het vlak van content. Het aanbod is voor VodafoneZiggo anno 2021 vooralsnog te weinig om in de contentwereld een belangrijke rol van betekenis op te eisen. Toch bedient VodafoneZiggo met circa de helft van de Nederlandse huishoudens als klant een enorm potentieel.

UPC trachtte als voorganger van VodafoneZiggo in 2000 de (toenmalige) SBS-activiteiten tevergeefs te kopen toen het een belang van 23 procent daarin had opgebouwd; het lijken vervlogen tijden, maar wie weet herleven ze. Bij RTL Group spelen er opvallende bewegingen nu ze haar belang in het Franse Group M6 te koop heeft gezet. Ook komt de vraag op wat John de Mol op langere termijn met Talpa Network zal doen: over 10 jaar is hij 76 jaar. De vraag is aldus of VodafoneZiggo verdere contentstappen zal willen zetten. Het zou niet vreemd zijn in een wereld die meer en meer beheerst wordt door met name Amerikaanse giganten als Amazon, Netflix, Apple, Facebook, Walt Disney Company en Alphabet (Google). En wat er met Liberty Global zal gebeuren is ook de vraag. John Malone, die zowel de grootste aandeelhouder van Liberty Global is als de grootste aandeelhouder van Discovery Inc, wordt in maart 2021 80 jaar.

En KPN? Dat heeft enkele kleine pogingen ondernomen op het vlak van content (KPN Presenteert van 2015 tot 2018), maar kwam daar niet ver in. Het concern worstelt anno 2021 vooral met de vraag op welke wijze het een landelijk glasvezelnetwerk aan kan leggen en daarmee haar kopernetwerk kan vervangen. KPN heeft vertraging opgelopen met haar glasvezelstrategie. Daarnaast worstelt KPN ook met klantverlies en moet het pogen klanten te behouden in haar strategie met één KPN-merk.

Waar in Vlaanderen men met toestemming van de mededingingsautoriteiten een platform kon bouwen van geïntegreerde activiteiten, zijn televisie en telecommunicatie in Nederland nog meer gescheiden wereld.

Hoe het ook zij, Telenet heeft in Vlaanderen bewezen als ouderwetse kabelexploitant met een lange adem te kunnen evolueren naar een media- en communicatiebedrijf dat in feite de consument het liefst de hele dag bij zich wil hebben. Het volgt zowel in communicatieve zin (via mobiele en vaste internetdiensten) als met content. Alleen een nieuwsprogramma ontbreekt nog.



www.goplay.be
www.playsports.be
www.telenet.be
www.libertyglobal.com

 

---

David de Jong is redacteur bij het Nederlands MediaNetwerk.

www.nederlandsemedianieuws.nl
www.marketingreport.nl

Lees ook:

03-02-2021 | [Column] David de Jong: RTL Group wil Groupe M6 verkopen... wat betekent dit voor RTL Group en RTL Nederland?
17-04-2020 | [Column] David de Jong: Tijd voor een coronavrij nieuwsprogramma
01-03-2020 | [Column] David de Jong: Economische crisis corona groter dan corona zelf?
13-02-2020 | [Column] David de Jong: World Radio Day....alleen niet in Nederland?!
30-01-2020 | [Column] David de Jong: Reclameban The Guardian verstandig?

Volg het Nederlands MediaNetwerk op Twitter

Volg het Nederlands MediaNetwerk op Facebook

Word lid van de Nederlands MediaNetwerk Groep op LinkedIn

Vacatures in media- en marketingcommunicatie