[Column] David de Jong: een plus of min voor Disney+ ?
22-08-2019 17:43:00 | Hits: 2919 | columnist: David de Jong | Tags:

Disney+ gaat bij ons van start op 12 november 2019. Nederland is tamelijk onverwacht het enige Europese land waar deze dienst gelanceerd wordt, terwijl de andere Europese landen waarschijnlijk tot 2020 zullen moeten wachten. Maar wat betekent dit?

Disney+ lanceert vooralsnog compleet zelfstandig als OTT-product. Niet verkrijgbaar via KPN of VodafoneZiggo, met andere woorden. Zo begon Netflix ook. Verder gelooft de Walt Disney Company erg in zichzelf. Op zich niet vreemd als men de wekelijkse Nederlandse BoxOffice bekijkt: veel familiefilms van het soort waar Walt Disney groot mee is geworden. Er zal weinig Nederlandse content bij Disney+ worden aangeboden, men zet liever in op videocontent van 20th Century Fox, Disney Studios (inclusief Pixar), ABC, Marvel Studios, Lucasfilm en zenders als National Geographic en 24Kitchen. Mogelijk kan de Walt Disney Company met de Eredivisie die het via Fox Sports exploiteert, nog meT Disney+ interessante commerciële combinaties maken, net zoals het met ESPN in de Verenigde Staten zal doen.

Wereldwijd is Walt Disney Company bezig om rechten weg te halen bij derden. Netflix, Amazon Prime en Film1 hebben dat gemerkt. Wat kan volgen, is dat ook VodafoneZiggo en KPN geen films meer van Disney kunnen aanbieden. Gevolg? Hun aanbod verschraalt en KPN en/of Ziggo kunnen niet meer pronken met de grote Disney/Fox-producties.

In grote Europese landen als Duitsland, Italië en het Verenigd Koninkrijk zal dit alles bij Sky het meest te merken zijn. Sky biedt daar films, series en sport aan via de eigen zenders maar ook via veel zenders van Fox, dat nu van Disney is. Daarbij wordt via het zogeheten Sky Q-concept zowel via decoders als apps die content ook on demand aangeboden. In totaal telt Sky 23,7 miljoen abonnees die op kwartaalbasis 4,8 miljard Amerikaanse dollar omzetten. In Nederland is VodafoneZiggo zeer onlangs met een vergelijkbaar concept begonnen: Mediabox Next.

In 2020 lopen bij Sky belangrijke rechtendeals af dus de vraag wat er daarna gebeurt, is reëel. Sky was in 2018 onderdeel van een ordinaire aankoopstrijd tussen Comcast en Walt Disney, gewonnen door Comcast. Dat bedrijf, bekend van onder meer NBC Universal, zou wel eens behoorlijk spijt kunnen krijgen daarvan als je kijk naar wat Disney kan doen in Europa om Sky het leven zuur te maken. In Nederland gaf Sony Pictures het om die reden al op met Film1, dat op het laatste moment aan SPI International werd verkocht.

Waar Netflix de absolute nieuwkomer was, was het een aanjager voor de NPO, RTL Nederland en Talpa Network om meer te doen op het vlak van content en beschikbaar stellen van on-demandcontent. Hoe dat met Disney+ zal uitpakken, is de vraag. Veel zal afhangen van het succes. In de mediageschiedenis was het niet per se zo dat een nieuwkomer met grote zakken het automatisch goed doet. De uitgebroken paniek, waarbij zelfs minister Arie Slob de mediasector bij elkaar riep, kan  wel zorgen voor meer content. Zolang Nederland een open economie blijft, zal het altijd te maken hebben met molochs die trachten een deel van de Nederlandse media-omzetten mee te pakken. Gelukkig waarderen Nederlandse kijkers ook nog in grote mate Nederlandse content die niet elke partij anno 2019 wenst te maken.

Het blijft aldus een kwestie van marketen. Krijgen we straks tien merken om uit te kiezen, of overwinnen alleen de groten? Of zal het net als nu nog mogelijk zijn via een provider tegen schappelijke prijzen programma’s te bekijken?

 

Lees ook:

03-07-2019 | [Column] David de Jong: Wat is de (on)zin van het Commissariaat voor de Media?
18-06-2019 | [Column] David de Jong: NPO-plannen maken Hilversum weer stukje onbestuurbaarder
12-06-2019 | [Column] David de Jong: Politiek durft niet te kiezen inzake NPO

Volg het Nederlands MediaNetwerk op Twitter

Volg het Nederlands MediaNetwerk op Facebook

Word lid van de Nederlands MediaNetwerk Groep op LinkedIn

Vacatures in media- en marketingcommunicatie