[Column] Deniz Alkaç: Een gezondere branche begint bij een beter verhaal
13-12-2019 10:48:00 | Hits: 5799 | columnist: Deniz Alkaç | Tags:

Het zijn turbulente tijden. Het vak verandert snel en dat is op veel plekken te merken. Wie de afgelopen week zijn LinkedIn opende, zag waarschijnlijk de speech van Victor Knaap voorbijkomen. Op het DeMedia100 Diner schetste hij een ietwat ongezellig toekomstbeeld van onze markt.

Volgens Victor doen bureaus te weinig met media en data en is de time to market te lang. Dat creatie wekenlang aan één uiting werkt, is volgens hem niet meer van deze tijd. Personalisation en scale, dát is volgens Knaap de toekomst. En hij is waarschijnlijk niet de enige die zo denkt, want uit recent onderzoek van Station10 blijkt dat content ook dit jaar bovenaan de to-do-lijst van 21 media-CEO’s te staat. Kort gezegd: heel Nederland wil nóg meer content. Een gouden tijd voor ons, de markt, zou je zeggen. Toch hoor ik veelal verdrietig nieuws om me heen.

Personalisation en scale. Ik hoor wat Knaap zegt en ik ben het met hem eens dat een goed concept zich in veel meer vormen laat doorvertalen. Het is alleen zo dat ik in de afgelopen maanden eigenlijk maar weinig écht bijzonder werk zag. Het punt van personalisation en scale is dat het performance-denken is. En performance is iets anders dan impact.

In de afgelopen jaren zag ik mijn branche, de onlinevideomarkt, in rap tempo volwassen worden. Van het overtuigen van marketeers, zijn we inmiddels overgegaan naar de vraag: waarom is deze uiting een video? Begrijp me niet verkeerd, want het laatste dat ik wil is mijn eigen omzet derven, maar het vooruitzicht dat ík had, was een digitaal Piccadilly Circus: zoveel reclame, dat de echte toegevoegde waarde van de adverteerder niet meer opvalt.

Ik vind het zonde. Het is nog maar een paar jaar geleden - volgens mij 2016 - dat we met z’n allen bij het koffieapparaat praatten over storytelling en uiteráárd storydoing. We waren het er met z’n allen over eens dat authenticiteit key was op het internet. Hóe we het noemen, maakt me niet uit. Dat we weer verhalen gaan vertellen die ertoe doen en dat we impact maken wél.

Een performancecampagne is snel winnen. Maar zonder impact verdwijnt het vakmanschap uit ons werk: het wordt een wereld waarin we, als we de cijfers geloven, goed werk maken, waarin ondertussen ieders neefje een Facebookcampagne op kan zetten, maar waarin uiteindelijk niemand het meer écht ziet, omdat we allemaal een AdBlocker hebben.

“Hoe kunnen we een olietanker keren?”, vroeg Knaap zich af.

Als je het mij vraagt, is het een kwestie van allemaal doen waar we écht goed in zijn. Niet méér gaan doen, maar de eigen leest opnieuw uitvinden. Zodat juist die weer jaren mee kan. In het afgelopen jaar werden bureaus productiehuizen en werden productiehuizen bureaus: om zo de time to market én de kosten drastisch te verlagen; het werk werd er echter niet beter op. Een schitterende chaos noemde Knaap het. Logisch als je het mij vraagt, want beide vakgebieden komen met niet alleen met een totaal verschillende cultuur, het zijn ook nog eens twee totaal verschillende vakmanschappen. En door dat te negeren, creëren we, met z’n allen, een nog veel groter probleem.

Laten we die mooie plannen uit 2016 er weer eens bij pakken, dat te gekke verhaal onder het kopje storydoing weer eigen maken en dit keer het verhaal écht gaan leven. Dat lijkt wellicht moeilijk, maar het is niet anders dan goede voornemens zoals stoppen met roken of het eten van vlees. Zo wordt niet alleen onze branche mooier, maar de hele wereld. En dat is contentproductie op schaal dan wél weer waard.

---

Deniz Alkaç is mediaondernemer en oprichter en algemeen directeur van productiemaatschappij Bruut Amsterdam.

www.bruut.amsterdam
@denizalkac

 

Volg het Nederlands MediaNetwerk op Twitter

Volg het Nederlands MediaNetwerk op Facebook

Word lid van de Nederlands MediaNetwerk Groep op LinkedIn

Vacatures in media- en marketingcommunicatie