[Column] Erwin Fisser: Zitten? Nee, de verticale video is het nieuwe roken
17-12-2018 10:43:36 | Hits: 3060 | columnist: Erwin Fisser | Tags:

Spiegelbeeld. Dat links rechts wordt en andersom. Niet dat boven onder is geworden, boven blijft boven, onder blijft onder. Wel eens over nagedacht waarom dat zo is? De meeste mensen hebben dat niet. Net zoals de meeste mensen nooit hebben nagedacht over waarom de lucht blauw is en een appel naar de aarde valt. Ik heb jaren gedacht dat boven boven blijft en onder onder, doordat onze ogen horizontaal staan. Maar dat zou betekenen dat wanneer je één oog sluit, het effect verdwijnt. En dat is niet zo. De reden dat horizontaal wordt gespiegeld, komt doordat het beeld niet horizontaal (x-as) of verticaal (y-as) omklapt, maar naar je toe (y-as). Wijs maar eens naar je spiegelbeeld, je spiegelbeeld wijst netjes terug.

Waarom deze inleiding? Nou, ten eerst omdat je wellicht weer wat geleerd hebt en da’s altijd prettig. Maar ik begin er eigenlijk over omdat de laatste tijd heel veel lees over vertical video. Dat is dus video die een volledig scherm vult van iemand die te lui is om zijn smartphone een kwartslag te draaien. Allerlei AV-professionals, waaronder sommigen die ik hoog acht, zijn helemaal lyrisch over de ontwikkelingen op dit vlak. Vertical video gaat het helemaal maken. En dat stemt mij diepbedroefd. Want, zoals ik in de inleiding al beschreef, onze ogen staan náást en niet bóven elkaar. Onze natuurlijke kijkoriëntatie is horizontaal, niet verticaal. Gevaar komt voor ons eerder van opzij, dan van boven (religieuze opvattingen buiten beschouwing gelaten dan).

Als wij deze constatering doortrekken, kunnen we enkel concluderen dat een verticale video per definitie inferieur is aan een horizontale video. Fijn dat we het daar alvast over eens zijn. Alleen heeft de jeugd daar natuurlijk geen boodschap aan (ja, de millennials hebben het weer gedaan). Simpelweg omdat oudere, verstandigere generaties onomstotelijk vaststellen dat verticale video een slecht idee is, gaan zij lekker rechtop staande video’s bekijken. Eigenlijk is het net als roken. Lekker rebels iets doms doen. Tegelijkertijd zijn er volwassenen die er geld aan verdienen door te roepen dat het allemaal wel meevalt. Of, nog erger, zelfs het nieuwe evangelie gaan prediken: verticale video is fantastisch! Wat een midlifecrisis wel niet met je kan doen.

Hoe moeilijk is het om je schermpje even te draaien en optimaal gebruik te maken van die miljoenen prachtige pixels die je smartphoneleverancier jou ter beschikking heeft gesteld? Luie mensen zijn het, die pubers...

Ik wens jullie allen prachtige, horizontale feestdagen toe.

---

Erwin Fisser is campagneleider en Realiseerder bij communicatiebureau deRealiseerders.

@fisserman

 

Laatste 10:

23-10-2018 | [Column] Erwin Fisser: Hou eens op met die passie
18-09-2018 | [Column] Erwin Fisser: Ongewild verkeersappen en onbewust kinderporno downloaden
22-08-2018 | [Column] Erwin Fisser: Columns en meer
25-06-2018 | [Column] Erwin Fisser: Digitaal welzijn? Dat vind je in de modder
22-05-2018 | [Column] Erwin Fisser: Je kunt beter op Facebook zitten dan in Amsterdam wonen
23-04-2018 | [Column] Erwin Fisser: Oude mensen vs. het internet
27-03-2018 | [Column] Erwin Fisser: Alles wat je zegt, kan en zal tegen je gebruikt worden
21-02-2018 | [Column] Erwin Fisser: App-idiotie in de post #MeToo-wereld
18-01-2018 | [Column] Erwin Fisser: Red Bull beteugelen, 6 methodes die niet werken (en wat we wél moeten doen)
18-12-2017 | [Column] Erwin Fisser: Talpa en ik tegen Google. Who ya got!?

 

Volg het Nederlands MediaNetwerk op Twitter

Volg het Nederlands MediaNetwerk op Facebook

Word lid van de Nederlands MediaNetwerk Groep op LinkedIn

Vacatures in media- en marketingcommunicatie