[Column] Femke Leemeijer: Het merk LINDA.
24-02-2020 09:20:00 | Hits: 2921 | columnist: Femke Leemeijer | Tags:

Een paar weken geleden zag ik Linda de Mol bij DWDD, waar het (natuurlijk) ging over de vraag waarom Net5 Powered by LINDA. nog niet het succes is waarop gehoopt wordt. Branding blijkt ook voor de beste mediaprofessionals van Nederland (want daar reken ik de mensen van LINDA. hoe dan ook toe) geen eenvoudig spelletje.

Lang geleden heb ik me al eens verbaasd over de rek die er in het merk LINDA. bleek te zitten: van trendy stijlicoon tot (sorry) burgerlijke kneuterigheid en van taboedoorbreker tot comédienne - niets was te gek.

En toch wil het met de tv niet lukken, zelfs niet terwijl er echte kwaliteit zoals de serie Fleabag was ingekocht en een goede journaliste als Merel Westrik een podium kreeg (andere voorbeelden van Powered by… schieten me overigens niet te binnen, misschien is dat ook al een deel van het probleem?).

Ik hoorde wat argumenten als onderwerpen niet urgent genoeg en we zitten nog in de opstartfase, maar het loopt natuurlijk niet zoals men het wil, dus reken maar dat er momenteel druk vergaderd wordt op de burelen van Net 5.

Gisteren kwam ik moe thuis en ging op zoek naar een nieuwe Netflix-serie, want de avond ervoor had ik The Stranger uitgekeken (matig einde, maar toch kijken!). Ik bleef hangen in The Goop Lab, waarin Gwyneth Paltrow met haar redactiemensen allerlei wellness-goeroes interviewt en zich onderwerpt aan hun methoden. Kijk vooral de aflevering met de Nederlandse Iceman Wim Hof!

En terwijl ik op de bank hing en me verbaasde over plasma-injecties voor een mooiere huid, workshops waarin vrouwen naakt in een kring gingen zitten om dichter bij hun seksualiteit te komen en mensen dus bij -5 graden samen met Wim in Lake Tahoe sprongen, dacht ik: dit is precies wat Net 5 wil zijn.

Maar: dit gaan ze nooit worden. De combinatie van streaming (en dus de mogelijkheid tot bingen) en deze magazine-achtige inhoud is zo gelikt, zo mooi gemaakt, dat Goop op Netflix me meteen een enorme concurrent voor Net 5/LINDA. TV lijkt.

Dat weten ze zelf natuurlijk ook wel, ik vertel niets nieuws. Maar met de uitzending van Arjen Lubach in mijn achterhoofd (over de macht van de grote techreuzen en al het durfkapitaal dat daarin geïnvesteerd wordt) merk ik dat me een somber gevoel bekruipt: hoe moeten een klein land als Nederland ondanks de fantastische kwaliteit van onze mediamakers opboksen tegen dit buitenlandse geweld? Is er nog wel ruimte voor lokaal gemaakte content? Of is Net 5 gedoemd deze ongelijke strijd te verliezen?

Ik weiger voorlopig het te geloven. Ik hoop dat Net 5 de kans grijpt om in het gat van DWDD te springen en eenzelfde baken in de vooravond weet te creëren – een programma waar je met het bord op schoot naar wilt kijken. You go girls!

---

Femke Leemeijer is zelfstandig marketingconsultant.

www.kantoorfiftyfour.nl
@FemkeLeemeijer

Laatste tien:

16-12-2020 | [Column] Femke Leemeijer: Een kwartje voor de freelancers
15-10-2019 | [Column] Femke Leemeijer: Dertig jaar ELLE
17-06-2019 | [Column] Femke Leemeijer: Blendle revisited
16-04-2019 | [Column] Femke Leemeijer: Vrij Nederland en het zwarte gat
19-02-2019 | [Column] Femke Leemeijer: Hokjesdenken
14-12-2018 | [Column] Femke Leemeijer: Mijn Mercurs
16-10-2018 | [Column] Femke Leemeijer: Baas in eigen bubbel!
23-08-2018 | [Column] Femke Leemeijer: Mensen en merken
15-06-2018 | [Column] Femke Leemeijer: Nepnieuws
17-04-2018 | [Column] Femke Leemeijer: Terug naar print

 

Volg het Nederlands MediaNetwerk op Twitter

Volg het Nederlands MediaNetwerk op Facebook

Word lid van de Nederlands MediaNetwerk Groep op LinkedIn

Vacatures in media- en marketingcommunicatie