[Column] Henri Lessing: Waarom we denken dat YouTube de nummer één zal worden op het gebied van muziekstreaming
28-12-2020 11:04:00 | Hits: 4753 | columnist: Henri Lessing | Tags:

YouTube is altijd een integraal onderdeel geweest van de muziekbusiness. Het platform tilt de concurrentiestrijd rond het streamen van muziek echter naar een hoger niveau en probeert een uniek muziekuniversum op te bouwen waar concurrenten als Spotify en Apple Music geen deel van kunnen uitmaken.

De diversiteit aan muziekcontent van het platform in combinatie met innovatieve advertentie-oplossingen en meerdere inkomstenbronnen geven YouTube een concurrentievoordeel. Dit zijn de belangrijkste redenen waarom we denken dat YouTube een goed begin heeft gemaakt met zich te wapenen in deze strijd.

YouTube was getuige van een ongekende populariteit toen de Covid-19-pandemie toesloeg en mensen niet langer liveshows konden bijwonen. De beste vervanger  van een concert was een livestream op YouTube, waardoor artiesten contact konden houden met hun fans en hun muziek met de wereld konden blijven delen. Meer dan 2 miljard mensen per maand gebruiken YouTube voor het streamen van muziek. Uiteraard bleef zo'n enorme verschuiving niet onopgemerkt: adverteerders en marketeers zagen nieuwe mogelijkheden om betrokken en geïnvesteerd publiek te bereiken via digitale muziek.

Innovatieve functies voor gebruikers

Een rapport van MIDiA Research stelt dat als YouTube volop inzet op optimalisatie, het de grootste bron van digitale inkomsten voor muzikanten en rechthebbenden zal worden. Gebruikers van alle leeftijden zien het platform nu al als de beste app voor het streamen van muziek, vooral het publiek van 16 tot 19 jaar oud, waarbij de penetratie maar liefst 70 procent is.

Op dit moment kan YouTube Music 70 miljoen officiële nummers aan zijn gebruikers aanbieden, wat meer is dan welke andere muziekdienst dan ook tot zijn beschikking heeft. Gebruikers kunnen genieten van allerlei soorten muziekcontent: van livestreams tot dansvideo’s en van officiële tracks tot door gebruikers gegenereerde covers.

Populair zijn ook de Music Line-ups, die merken de kans geven om hun potentiële publiek te bereiken op basis van bepaalde muziekstemmingen en genres. Die line-ups zijn er in verschillende soorten en maten, inclusief dynamische line-ups, die lokaal het relevantst zijn, en YouTube Select Music Line-up, wat je de kers op de taart-content zou kunnen noemen: premium muziekcontent zoals officiële videoclips.

Marketingmogelijkheden voor merken

Meer dan de helft van de ingelogde muziekliefhebbers consumeert dagelijks minstens 10 minuten muziekinhoud op YouTube, waardoor merken de kans krijgen om gehoord en gezien te worden naast unieke muziekinhoud (die is een effectieve maar nauwelijks ingezette strategie op dit moment).

In november 2020 lanceerde YouTube een nieuwe benadering van adverteren: audioadvertenties van 15 seconden in combinatie met speciale line-ups om de advertentie-inkomsten uit muziek te verhogen. Dit zal de industrie helpen een nieuwe, krachtigere rol op het platform te spelen. Die audioadvertenties bieden een onbenutte kans om een verbinding te maken met een toegewijd publiek. In tegenstelling tot andere soorten reclame ademen audioadvertenties creativiteit uit en brengen ze een boodschap over via een audiosoundtrack. De visuele kant is meestal een eenvoudige animatie of een stilstaand beeld.

Tests op YouTube bewijzen dat deze nieuwe marketingvinding zeer effectief is: meer dan 75 procent van de geanalyseerde audioadvertentiecampagnes op YouTube belooft een aanzienlijke toename van de merkbekendheid te geven.

Inkomstenbronnen voor makers

YouTube Music is een aantrekkelijke bron van inkomsten voor labels: ze krijgen de mogelijkheid om genre-gedreven hubs en ecosystemen te creëren om hun doelgroepen op een ordelijke manier te sturen. Labels kunnen ook verschillende kanalen, verschillende formaten en inhoud gebruiken in overeenstemming met relevante trends om hun muziekmateriaal te promoten en er inkomsten mee te genereren - in plaats van alleen een track of  videoclip te distribueren.

Ons AGE-team gelooft in het belang van groeien in plaats van alleen beheren en administreren van rechten, daarom richten we ons op het laten groeien van kanalen en inhoud op YouTube, in plaats van ze alleen te beheren.

YouTube is ook een zeer handig platform voor individuele artiesten, waardoor deze een unieke kans krijgen om op persoonlijk niveau in contact te komen met hun fanbase, wat een van de belangrijkste lezingen is op AGE YouTube Academy. Artiesten kunnen niet alleen hun muziek verspreiden, maar ook hun persoonlijke merkimago opbouwen, een band opbouwen met hun abonnees en fans door hen als vrienden te behandelen en een duidelijke merkidentiteit ontwikkelen.

Controle over de muziek

Last but not least hebben alle artiesten, groot en klein, de controle over hun muziek met Digital Rights Management van YouTube. Ze kunnen hun werk op het platform beheren: als iemand een remix van hun originele nummer uploadt, hebben ze de mogelijkheid om door gebruikers gegenereerde uploads te volgen en statistieken te verzamelen over videoweergaven of om ongeautoriseerde uploads te blokkeren.

Wat nog spannender is, ze kunnen inkomsten genereren met de uploads en remixen die voortkomen uit hun tracks. Dit geeft dj's en indie-makers ook, wanneer ze toestemming hebben, de unieke mogelijkheid om remixes en uploads te maken zoals dit lo-fi beats-stuk Chill Beats of Shiko's nightcore-remix Ily en de steeds groter wordende YouTube-muziekbibliotheek verder te diversifiëren.

Henri Lessing runt, samen met Jennifer Feaster, een bloeiende influencers-hub, een Multi Channel Network en de AGE Academy, en bewijst dat je wel weergaven kunt kopen, maar geen liefde.

www.agemedianet.nl

Volg het Nederlands MediaNetwerk op Twitter

Volg het Nederlands MediaNetwerk op Facebook

Word lid van de Nederlands MediaNetwerk Groep op LinkedIn

Vacatures in media- en marketingcommunicatie