[Column] Jerome Kuijken: Vallende kwartjes
29-06-2020 10:48:34 | Hits: 3624 | columnist: Jerome Kuijken | Tags:

Het programma Veronica Inside, dat eerder Voetbal Inside heette, lag de afgelopen jaren constant onder vuur. Onder het mom van satire en kleedkamerhumor krijgen mensen die niet wit, hetero of man zijn er wekelijks van langs. De presentatoren hebben in hun contract laten opnemen dat ze alles mogen zeggen wat ze willen over wie ze dat willen. Het is zogezegd de formule. De kracht van de show. De reden dat er wekelijks miljoenen mensen naar kijken. En de USP voor adverteerders. Maar deze keer komen ze er niet mee weg. Nu is de maat vol. Adverteerders trekken zich terug. Waarom valt precies nu het kwartje? Is het activisme, opportunisme? Of gewoon erg hypocriet?

Op social media wordt onder de hashtag #defundracism door onder anderen Arie Boomsma en zangeres Anouk een video gedeeld. Hierin worden sponsors Toto en Bavaria en adverteerders Gillette, SNS Bank, Kamer van Koophandel, Albert Heijn, Gamma, Zespri en Veet (!) op het matje geroepen. Aanleiding is een clip van Johan Derksen die zich in zijn programma uitlaat over een Black Lives Matter-demonstratie in Leeuwarden. Hij vergelijkt hierin Akwasi met zwarte piet. Ook spelers van Oranje (m/v) mengen zich onder leiding van Virgil van Dijk in de discussie. Van Dijk roept met de hashtag #Veronica Offside zijn collega’s op het programma te boycotten en niet meer in interviews te verschijnen.

Onder druk van dit mediaoffensief distantiëren adverteerders zich vervolgens van de uitlatingen van Derksen. Ze beloven niet meer te adverteren rondom het programma. Bavaria geeft aan de sponsoring stop te zetten na dit seizoen (maar dat dat eerder al was besloten). Toto sportweddenschappen stopt niet als sponsor. Ze geven aan tegen discriminatie te zijn – het past immers niet bij sport - maar niet verantwoordelijk te zijn voor de inhoud van het programma. Precies zoals de mannen claimen: inmenging is niet gewenst en contractueel vastgelegd.

De dood van George Floyd en de wereldwijde woede hierover zet inclusiviteit en diversiteit weer vol op de agenda. Tot verwarring van Johan Derksen, maar tot opluchting van velen. In Utrecht, Enschede, Nijmegen, Rotterdam, Breda, Groningen, Den Haag, Maastricht, Amsterdam, Tilburg, Eindhoven en Leeuwarden protesteerden vooral jonge mensen om te laten zien dat het zo niet langer kan. Dat ongelijke behandeling op basis van kleur en afkomst moet stoppen. En dat racisme en ongelijkheid geen Amerikaans problemen zijn. Maar dat het in Nederland ook bestaat. Waarom ik dat vind? Lees bijvoorbeeld dit essay van mijn vriend Johan Fretz. Of luister Room to Talk, de podcast van Jelani Isaacs. Kijk deze video van Arno Peperkoorn. Of deze van Speld-collega Roel Maalderink.

Ik vind het goed dat merken van zich laten horen. Beter laat dan nooit wat mij betreft. En als dat onder druk van BN’ers gebeurt? Prima! Wij – makers van content - zijn verantwoordelijk voor het medialandschap. En dat landschap verandert sneller dan Johan Derksen kan bijhouden. Meer dan de helft van de jongeren in grote steden heeft een niet-westerse achtergrond. Beken kleur om als maker nog mee te tellen in de toekomst. Doe wat je denkt dat nodig is om ervoor te zorgen dat iedereen, van welke kleur of achtergrond dan ook, zich veilig voelt in je omgeving. Of het nou uit activisme, opportunisme is of zelfs de schijn van hypocrisie heeft moet wat mij betreft niet uitmaken. Dat nu eerst het laaghangend fruit (VI) wordt aangepakt daar moeten we denk ik ook geen al te groot punt van maken. Het is een begin. Niet door te wijzen maar door te leren van anderen veranderen we. Zodat de kwartjes vallen en daarna eerlijker worden verdeeld.

---

Jerome Kuijken is Managing Director van De Speld & Partners, het brandedcontentbureau van De Speld.

www.despeld-partners.nl
@jeromekuijken

Lees ook:

18-05-2020 | [Column] Jerome Kuijken: Laat die FOMO maar komen
31-03-2020 | [Column] Jerome Kuijken: De vier fasen van quarantaine
09-03-2020 | [Column] Jerome Kuijken: Google, verlos ons van hotelkamers en sneakers
31-01-2020 | [Column] Jerome Kuijken: Betekent de paywall het einde van online advertising?
18-11-2019 | [Column] Jerome Kuijken: Hoe zit het nou met de versnippering van de media?

Volg het Nederlands MediaNetwerk op Twitter

Volg het Nederlands MediaNetwerk op Facebook

Word lid van de Nederlands MediaNetwerk Groep op LinkedIn

Vacatures in media- en marketingcommunicatie