[Column] Mandy van der Wal: Hand in hand ONLINE
27-08-2018 10:18:00 | Hits: 8467 | columnist: Mandy van der Wal | Tags:

Het is alweer de laatste week van augustus. De zomer loopt op zijn einde en de meesten van ons zijn inmiddels weer op volle kracht aan het werk. We hebben er zin in! Ondanks dat we er vanwege de toenemende drukte op de weg weer een paar minuten langer over doen om op kantoor te komen. Maar zelfs de toenemende files beïnvloeden mijn humeur niet, we gaan er gewoon weer lekker tegenaan, het zijn spannende tijden! 

Het eerste halfjaar stond medialand bol van de transfers, presentatoren wisselden van omroep en ik denk dat we nog lang niet alles gehad hebben. Nu is de vraag natuurlijk welke programma’s gaan die presentatoren doen en hoe zullen die programma’s scoren. Ik merk in mijn online omgeving echter dat hier toch minder over gepraat wordt dan voorheen. Waar in voorgaande jaren dit ook in onze online wereld echt een hot topic was, lijkt men deze informatie en speculaties nu wat los te laten. Intussen zijn er wel al een aantal nieuwe programma’s begonnen: House of Talent dagelijks op 6, de vertrouwde voetbalgezichten in Veronica Inside, Fred van Leer die de bruidsjurk van Katja uitzoekt in Say Yes To The Dress op TLC en we kunnen natuurlijk niet om Geer & Goor heen in The Voice Senior op RTL.

Er zijn dus een aantal programma’s lineair waar we niet omheen kunnen. Wat ik echter jammer vind is, dat ondanks dat de markt aan het verschuiven is naar online programma’s, we hier nagenoeg weinig over horen. Het is toch best opmerkelijk dat er voor online programma’s aanzienlijk minder aandacht is in de media? Elke producent en zender heeft het de laatste tijd over zijn online producties, maar ik kan dit meestal nergens terugvinden. Ik heb het dan niet over de series van grote, vaak internationale productiehuizen, die je vindt op Netflix en Videoland, maar over de series - veelal gemaakt met minder budget - die je op andere online platformen terugvindt. Waarom schrijft niemand iets over het format Jachtseizoen van StukTV met meer dan 1,5 miljoen kijkers per week op YouTube?

Afgelopen week introduceerde de organisatie van de Gouden Televizier-Ring een nieuwe prijscategorie: de Digital Impact Award. Het toevoegen van deze categorie is natuurlijk een goed signaal. Maar waarom enkel een categorie die draait om een tv-programma in combinatie met een app en geen award voor een online programma? Waarom niet een prijs voor een format dat online alle cijfers heeft verbroken? Is daar de tijd nu niet rijp voor? 
Afgelopen periode hebben wij ons bij TMG gericht op een vernieuwde distributiestrategie van onze content. Binnenkort vertel ik jullie daar meer over, maar ik kan nu alvast zeggen dat de eerste resultaten er zijn. We zijn met meer dan 400 procent gestegen in bereik als ik alleen al kijk naar ons YouTubekanaal. Ook onze krantenlezers kijken dus naar dit platform. YouTube presenteerde vorige week bij ons hun demografie over Europa. Hieruit kwam naar voren, dat van alle 45-plussers 83 procent weleens op YouTube zit. Wanneer ik in mijn eigen omgeving kijk en mijn vader van bijna 75 dagelijks zie zitten achter zijn computer/iPad en ook zijn interactieve tv nog beter zie bedienen dan ik zelf, dan weet ik zeker dat de tijden aan het veranderen zijn. Je online beperken tot enkel een jonge doelgroep is iets wat we direct los moeten laten. Laten we daar het komende halfjaar samen eens verandering in brengen.

Bij TMG ligt de komende periode de focus op het produceren van nog meer online formats. Wij zijn ons ervan bewust, dat we dit niet alleen kunnen. Op Telegraaf.nl domineren wij vooral tussen 6:00 en 18:00 uur de online markt met video in de categorieën nieuws, sport en entertainment. We bieden hier een multiplatform voor onze consument, maar ook voor onze commerciële partners. Om dit allemaal goed te bewerkstelligen, werken wij momenteel aan nieuwe proposities. Komende periode is mijn focus de juiste partners te vinden. We gaan er hand in hand een mooie tweede helft van het jaar van maken. Ik ben benieuwd naar de eerste resultaten van de verschuivingen. Zullen we er volgende maand nog eens op terugkijken? You never walk alone...

Mandy van der Wal is directeur Video van Telegraaf Media Groep (TMG).

www.tmg.nl
@MandyvanderWal

Nederlands MediaNetwerk TV interviewde Mandy van der Wal over haar werkzaamheden en de ontwikkeling van video binnen Telegraaf Media Groep.

Kijk het video-interview hier