[Column] Mike Hendrixen: Disney+ brengt het ultieme familie-aanbod naar Nederland
27-08-2019 12:05:00 | Hits: 2586 | columnist: Mike Hendrixen | Tags:

De komst van Disney+ houdt de Vertigo 6-chat al maanden bezig. De discussies laaiden op vanaf het moment dat Marvel-series als Punisher, Daredevil, Jessica Jones, Luke Cage werden gecanceld op Netflix.

Bij ons thuis (twee kids, eentje van 5 en eentje van 8) balen ze al een tijdje dat Disney-films de ene dag nog te zien zijn en de dag erna spoorloos op zijn gegaan in cybersmoke. Doordat Frozen al een tijdje in de Netflix-ijskast staat, blijven de Elsa-jurkjes diep weggestopt in verkleedkist.

Er zijn maar weinig partijen met zo’n rijke back catalogue aan klassiekers en het aanbod aan kinderproduct is door Disney Channel-content eindeloos. Netflix heeft de afgelopen jaren hard geprobeerd een eigen portfolio aan kinder- en familietitels te bouwen door samenwerkingen met onder meer Dreamworks Animation, bekend van onder meer Spirit, Trollhunters en het succesvolle Draken.

Videoland heeft 260 kindertitels, en hoewel er overlap is met Netflix, biedt Videoland wat meer originele content van Nederlandse bodem. Maar in alles lijkt Disney deze strijd met gemak te kunnen winnen. En stel je eens voor dat ze straks seriespin-offs gaan maken van Cars, Frozen en Toy Story…

Ik verwacht dat veel Netflix-, Videoland-, HBO-abonnees, Disney+ er als tweede of derde dienst naast zullen nemen. De vriendelijke prijs maakt de drempel erg laag. De grootste uitdaging voor Disney zal hem in de retentie zitten. Hoelang blijft het aanbod interessant? En hoe zorgt het huis van de muis ervoor dat Disney+ niet als de secundaire, maar als de primaire streamingdienst gezien wordt?

De andere diensten zitten al goed in een flow met series waar de gebruikers hooked aan zijn en die ze verder willen blijven kijken. Seizoen 3 Casa de Papel klaar? Door met Seizoen 2 van Mindhunter! Disney moet nog starten met deze flow en ook al zijn de franchises groot, ze moeten de beloftes op het vlak van series nog waarmaken. Om te voorkomen dat abonnees niet binnen een half jaar opzeggen, lijkt het erop dat Disney met het HBO-model gaat werken en nieuwe afleveringen per week gaat aanbieden. In tegenstelling tot Netflix dat een nieuwe seizoen integraal in een keer plaatst om het bingewatchen te stimuleren.

Een grotere vijand dan het extra abonnementsgeld is tijd. Er is zoveel aanbod en de hoeveelheid series en films stijgt in een niet bij te houden tempo. De consument kán niet alles zien en moet keuzes maken. Ik verwacht dat het direct ten koste zal gaan van de tijd die wordt besteed aan lineair televisiekijken. Ik juich de komst van Disney+ toe en kijk met spanning uit naar de head-to-head met Warner, die over een tijdje ook live gaat.

Mike Hendrixen is oprichter en mede-eigenaar van Vertigo 6.

www.vertigo6.nl


Deze column is een bijdrage aan ons forum over de gevolgen van de komst van Disney+

Dat forum staat hier

 

 

Lees ook:

24-08-2019 | [Column] Mike Hendrixen: Gamescom 2019