[Column] Bas Vlugt: Nepnieuws; John de Mol start online mannenzender - dit is wat we tot nu toe weten
10-01-2018 15:59:00 | Hits: 7662 | columnist: Bas Vlugt | Tags:

Vanmorgen belt onze redacteur Katja: "Bas, ik krijg een persbericht binnen dat zegt dat John de Mol online mannenzender SBS7 lanceert. Maar ik vertrouw het niet. Kijk jij er even naar."

Nepnieuws binnen onze branche heeft zich tot nu toe voornamelijk beperkt tot 1 april grappen maar goed; ik kijk ernaar.

Het persbericht is rommelig en niet wat je van Talpa Network verwacht maar als ik check, is het toch overtuigend. De website www.sbs7.nl bestaat echt. het bericht komt binnen vanaf email adres info@sbs7.nl, dat is dus ook echt.

Er is een video gemaakt, er is een logo gemaakt en er is een website gebouwd. En er staat een telefoonnummer onder van de woordvoerder: Wouter de Waart. Even kijken op LinkedIn en ja hoor: daar staat hij en volgens zijn profielpagina is hij sinds december 2017 woordvoerder van SBS7. Ik bel hem. Ik krijg een enthousiaste Wouter de Waart de de lijn. Ja, natuurlijk is het echt, we zijn super trots dat we straks gaan beginnen.

Ja, misschien ademt het niet allemaal heel erg Talpa Network maar dit is een online mannenzender, die staat wellicht een beetje los - is natuurlijk een groep jonge honden neergezet.

Ik besluit te publiceren en meteen als Breaking News het netwerk in te sturen.

Binnen twee minuten belt een woordvoerder van Talpa Network: "Haal maar offline; nepnieuws."

We halen alles offline. Ik bel SBS6 woordvoerder Jaap Paulsen om helemaal zeker te zijn en stuur een rectificatie.

Ik heb besprekingen en denk niet al te veel meer over het voorval na maar het blijkt te leven. Richard Otto van Spreekbuis.nl belt en vraagt wat ik weet; hij heeft geen persbericht ontvangen wat er op duidt dat het inderdaad nepnieuws is. Ruud de Langen mailt: ga achter de domeinnaam aan.

Want dat is natuurlijk het meest opmerkelijke van deze zaak; de domeinnaam www.sbs7.nl. Als deze van Talpa Network is, dan is het dus toch waarschijnlijk waar of dan zit op zijn minst Talpa Network achter al deze communicatie. En als SBS7.nl niet van Talpa Network is, dan is dat op zichzelf meer dan opmerkelijk.

Ik ga achter de domein aan en dit begint filmische proporties aan te nemen: De domeinnaam SBS7.nl blijkt geregistreerd door het bedrijf One.com in Denemarken en in eigendom te zijn van Serge Siebelt. Serge Siebelt is oprichter van Rootz, een full-service reclamebureau in Zwolle dat sinds 1998 bedrijven adviseert en ondersteunt op het gebied van online en offline media.

Ik bel met Zwolle, Serge zelf neemt op. Hij zegt dat de domeinnaam niet van hem is maar door Rootz is aangevraagd door een klant op Cyprus die inmiddels geen klant meer is. Het email adres van de geregistreerde administrator doet inderdaad een connectie met Cyprus vermoeden. Serge wil niet zeggen wie de klant is.

Ik heb een collega media-ondernemer aan de lijn. Hij zegt dat Talpa Network zeker met succes een zaak tegen een partij zal kunnen aanspannen die merknaam SBS7 claimt.

Ik kijk nog eens naar het logo van SBS7. Daar staat een 7 in, die door twee keer een O is getekend. Als je het logo kantelt, kun je daar een fiets in zien. Ik denk aan wielrennen, Tour de France, iets met sport. TT Assen?

Bel ik opnieuw met Wouter de Waart, woordvoerder van SBS7. Hij verklaart dat alles dat in het persbericht staat waar is. Ik vraag hem of hij niet bang is voor een enorme juridische claim van Talpa Network. Nee, dat is hij niet.

Ik bel nogmaals SBS6 woordvoerder Jaap Paulsen. Ik vraag hem of het waar is dat SBS7.nl niet in eigendom is van Talpa Network. Hij reageert lakoniek: je kunt niet alles vastleggen. Ik zeg nog dat ik SBS7.nl niet bepaald in de categorie alles vind vallen maar verder kom ik niet.

Ik neem het persbericht er bij en lees het nog eens door en zie dat de namen Talpa en Talpa Network er niet in voorkomen. Dus; hoe kan dit allemaal echt waar zijn?

Ja, het kan als een derde partij de domeinnaam SBS7.nl heeft en een online mannenzender wil beginnen. En dan moet er iemand bij betrokken zijn die John de Mol heet maar die niet de John de Mol is die al jarenlang op nummer 1 in DeMedia100 staat.

Of het is alsnog Talpa Network maar daar begin ik steeds minder in te geloven.

SBS7.nl is inmiddels offline met de belofte dat er binnenkort meer info komt.

Als ik het weet, weet u het ook.

UPDATE: We zijn er bijna. Vanuit het netwerk komt deze informatie binnen: het gaat om een stunt van Bucket Boys. Zij hebben in Brabant een fietsenmaker gevonden die John de Mol heet. Hij heeft het bedrijf SBS7 BV opgericht.

UPDATA: We zijn er helemaal. Thijs Meeuwsen van BucketBoysTV belt en doet zijn verhaal. Dat verhaal staat hier.

 

Bas Vlugt is oprichter van het Nederlands MediaNetwerk

 

Volg het Nederlands MediaNetwerk op Twitter

Volg het Nederlands MediaNetwerk op Facebook

Word lid van de Nederlands MediaNetwerk Groep op LinkedIn

Vacatures in media- en marketingcommunicatie