[Column] Ronja Slierendrecht: De onlinevideotrends voor 2018
04-01-2018 11:26:00 | Hits: 3275 | columnist: Ronja Slierendrecht | Tags:

De ontwikkelingen rondom (online) video volgen elkaar razendsnel op. Een voorspelling doen voor het komende jaar is dan ook best wel een uitdaging. Wat het (gehele) medialandschap vandaag de dag immers kenmerkt is de continue verandering. Toch waag ik een poging. Het feit dat het doen van een voorspelling gedoemd is om te mislukken, maakt de uitdaging namelijk alleen maar groter.

1. Facebook Watch wordt de geduchte concurrent van YouTube

Facebook maakte een paar maanden geleden al bekend dat ze de concurrentie met YouTube aangaan. Onder de naam Facebook Watch worden series ontwikkeld die je samen met vrienden kunt bekijken, wordt er geëxperimenteerd met livestreams en lanceren ze exclusieve content. Momenteel ontvangt Facebook zo’n 8 biljoen (!) views per dag en de voorspelling is dat dit alsmaar zal toenemen. Dit gegeven in combinatie met het feit dat Facebook de videomakers een beter aanbod doet om te delen in de winst, zorgt ervoor dat YouTube er een geduchte concurrent bij krijgt.

2. Live video is the way to go

Dat is het toch al? Klopt, maar mijn voorspelling is dat live video de standaard wordt. Er komen steeds meer geavanceerde snufjes bij die het interessanter maken om live te gaan. Denk bijvoorbeeld aan de automatische ondertiteling op LinkedIn, of de nieuwe functie van Instagram waarin twee personen in één gedeeld scherm een livesessie kunnen opnemen. Door de nieuwe snufjes die allerlei platformen introduceren, wordt video aantrekkelijk gemaakt voor elke doelgroep, of je het nou wilt inzetten voor creatieve, commerciële of maatschappelijke doeleinden.

3. We gaan verticaal kijken

We zijn gewend aan horizontale beeldschermen, denk bijvoorbeeld aan de tv, computer en ook tablets draaien we het liefst in de liggende stand. De telefoon bracht hier verandering in. Video’s werden het afgelopen jaar vaker verticaal bekeken en daar kun je natuurlijk handig op inspelen door jouw video’s te optimaliseren voor deze maner van kijken. Vooral video’s op social media lijken een stuk beter te scoren als ze zijn geoptimaliseerd voor het verticaal kijken, niet alleen in het aantal views ,maar ook wat betreft de engagement.

4. Video’s op maat worden de norm

Om impact te maken met video moet je in de eerste 15 seconden indruk maken, die vuistregel blijft ook in 2018 overeind. Maar, het wordt wel steeds belangrijker om video’s aan te passen aan het medium waarop je het wilt verspreiden. Ter illustratie: Op LinkedIn en Facebook is ondertiteling aan te raden omdat bezoekers de video’s graag onderweg bekijken. Nu hoor ik je denken; het maken van een video die opvalt in de grote stroom aan content die we dagelijks over ons heen krijgen is al moeilijk zat, moet ik dan ook nog uren werk stoppen in het editen van de video in allerlei losse flodders voor alle verschillende kanalen? Het antwoord is ja. Dat is een goed idee. Het optimaliseren van video’s kan je helpen om op te vallen bij de juiste doelgroep. Er zijn allerlei tools op de markt die hierbij kunnen helpen, de eerste stap begint vaak bij automatisch transcriberen zodat metadata toevoegen eenvoudig is.

Waarschijnlijk mis je een hoop dingen in deze voorspelling. Bijvoorbeeld VR, AR, webinars en ask me anything-rubrieken om maar wat voorbeelden te noemen. Het voorspellen van videotrends is lastig omdat er zoveel mogelijkheden en toepassingen zijn. Dat maakt het tegelijkertijd ook zo reuze interessant. Er is één voorspelling waar ik zeker van ben: kwaliteit wordt steeds belangrijker. Een goed verhaal, verpakt in een goed gemaakte video, op de juiste manier verspreid zal altijd het juiste publiek vinden, toch?

---

Ronja Slierendrecht is Chief Marketing Officer bij Zoom Media.

www.zoom-media.nl
@rslierendrecht

 

Lees ook:

18-12-2017 | [Column] Ronja Slierendrecht: Wat maakt een video succesvol?
15-11-2017 | [Column] Ronja Slierendrecht: BNNVARA toont lef, maar is het genoeg?
18-10-2017 | [Column] Ronja Slierendrecht: Artificial intelligence maakt audiovisuele archieven toegankelijk

 

Volg het Nederlands MediaNetwerk op Twitter

Volg het Nederlands MediaNetwerk op Facebook

Word lid van de Nederlands MediaNetwerk Groep op LinkedIn

Vacatures in media- en marketingcommunicatie