[Column] Ronja Slierendrecht: De strijd tussen YouTube en IGTV barst los
16-07-2018 11:44:13 | Hits: 3429 | columnist: Ronja Slierendrecht | Tags:

Heb je al een video bekeken via IGTV, het nieuwe videoplatform van Instagram? De kans is groot van wel, want na de lancering op 20 juni hebben veel Nederlanders al gebruikgemaakt van het nieuwe platform.

Je kunt IGTV via je huidige Instagramfeed of via een nieuwe app bekijken. De lange, verticale video’s zijn zeer geschikt om onderweg te bekijken, zeker omdat je de video’s ook makkelijk kunt pauzeren en op een ander moment kunt hervatten. Ook aan de videomakers is gedacht. Zo worden de video’s automatisch geoptimaliseerd voor mobiel gebruik en het verticale beeldgebruik maakt het editen simpel. Daarnaast vind je in de IGTV Analytics allerlei handige gegevens over de hoeveelheid mensen die de video volledig bekijken, wanneer mensen verder swipen en het aantal likes, comments en views.

Al met al een zeer interessante nieuwkomer op het gebied van video, maar zijn ze daadwerkelijk een concurrent voor YouTube? Ze merken het vanzelf. De afgelopen tijd is Instagram actief YouTube-sterren aan het benaderen en voor de lancering hebben ze grote influencers uit elk land - in Nederland was het Anna Nooshin - gevraagd om als eerste gebruiker direct impact te maken bij het publiek.

YouTube heeft geen goed jaar achter de rug; kanalen klagen over hun inkomsten en kijkers irriteren zich aan de onwillekeurige advertenties die voor, na en tijdens video’s worden getoond. Als Instagram de sterren een stabiele inkomstenbron kan bieden, kan het heel goed zijn dat veel influencers deze zomer overstappen.

Influencers zijn natuurlijk belangrijk voor onlinevideo, maar hoe gaan mediabedrijven om met deze nieuwkomers? Er wordt buiten de Nederlandse grenzen al best veel geëxperimenteerd door bijvoorbeeld de BBC die live kookshows maakt, Vogue die interviews plaatst en andere mediabedrijven die video’s doorplaatsen. Aangezien de bedrijven allemaal al een grote fanbase hebben op Instagram, scoren de video’s direct goed.

Aankomende maanden gaan we zien of er echt grote producties worden gemaakt - exclusief voor IGTV - en hoe Nederlandse media inhaken op dit nieuwe platform, want die blijven nu nog wat achter. Ik denk dat Nederlandse media IGTV optimaal kunnen gebruiken als ze gaan samenwerken met influencers. Het geeft ze de mogelijkheid om een andere of nieuwe doelgroep aan te spreken en om te experimenteren met nieuwe content terwijl ze meeliften op de bestaande fanbase van de influencers.

Een ding is zeker, de zomerperiode is geen rustige periode op het gebied van video en het zal spannend zijn om de ontwikkeling van IGTV te volgen. Wordt het daadwerkelijk een concurrent van YouTube en stappen influencers over of is het een experiment zonder blijvende impact?

---

Ronja Slierendrecht is Chief Marketing Officer bij Zoom Media.

www.zoom-media.nl
@rslierendrecht

 

Lees ook:

13-06-2018 | [Column] Ronja Slierendrecht: Tijd versus pageviews
15-05-2018 | [Column] Ronja Slierendrecht: Voice en video; een goede match?
06-02-2018 | [Column] Ronja Slierendrecht: Omarm artificial intelligence
04-01-2018 | [Column] Ronja Slierendrecht: De onlinevideotrends voor 2018
18-12-2017 | [Column] Ronja Slierendrecht: Wat maakt een video succesvol?
15-11-2017 | [Column] Ronja Slierendrecht: BNNVARA toont lef, maar is het genoeg?
18-10-2017 | [Column] Ronja Slierendrecht: Artificial intelligence maakt audiovisuele archieven toegankelijk

 

Volg het Nederlands MediaNetwerk op Twitter

Volg het Nederlands MediaNetwerk op Facebook

Word lid van de Nederlands MediaNetwerk Groep op LinkedIn

Vacatures in media- en marketingcommunicatie