[Column] Ronja Slierendrecht: Omarm artificial intelligence
06-02-2018 14:39:34 | Hits: 2799 | columnist: Ronja Slierendrecht | Tags:

Een poosje geleden sprak ik met een jonge filmmaker die hard aan de weg timmert met zijn productiebedrijf. Samen met zijn compagnon maakt hij prachtige korte video’s voor modemerken, bedrijven en andere organisaties. Ze denken niet vanuit marketing of doelen, maar vanuit het verhaal. Daarbij zoeken ze de juiste locaties, shots en verzinnen ze vaak ter plekke de juiste tekst.

"Dus storytelling is het uitgangspunt?" vroeg ik de filmmaker. "Nou, dat zullen ze op de marketingafdeling wel zo noemen, ik maak gewoon een heel mooie video en daar zet ik alles voor in wat ik voor handen heb."
Hij heeft helemaal gelijk. Alle onderzoeken over de zoektocht naar die ene formule die altijd slaagt, komen tot min om meer dezelfde conclusie: het bieden van een ervaring of het delen van een goed verhaal scoort altijd. Het "voorhanden hebben" bleek overigens een breed begrip, want de heren hingen voor een opdracht al eens uit een helikopter en huurden een peperdure drone om eens "te kijken hoe dat ging".

Klein beginnen

Ik kon het niet laten om eens te informeren of ze wel eens gebruik hadden gemaakt van artificial intelligence voor de verwerking van hun video’s. Dat was niet het geval. Dat hoor ik (helaas) vaker, gevolgd door de uitspraak dat het duur, ingewikkeld en niet makkelijk te gebruiken is.

Jammer, want ik denk dat bepaalde tools die gebruikmaken van AI je juist een hoop edit- en researchwerk uit handen kunnen nemen. Denk aan geautomatiseerd editen, het automatisch herkennen en selecteren van bepaalde gebeurtenissen in grote hoeveelheden content en het genereren van metadata. Deze toepassingen zijn praktisch, simpel en kunnen al voor een paar tientjes per maand gebruikt worden.

Falen

Ik denk dat we ons als tech-industrie iets minder moeten focussen op meer, groter en nieuwer, en iets meer moeten laten zien hoe AI-toepassingen gebruikt kunnen worden. Op deze manier komen we er veel sneller achter waar behoefte aan is, kunnen we experimenteren en verbeteren.
Een goed voorbeeld is de The New York Times die AI inzet om artikelen doorzoekbaar te maken (topic detection), podcasts te personaliseren (smart radio) en video’s maakt over trending topics (onder andere automatisch herkennen van personen en objecten). Mijn hoop is dat we hier binnenkort een Nederlandse redactie of productiemaatschappij aan toe kunnen voegen, want goed voorbeeld doet volgen. Hoe we dat voor elkaar gaan boksen? Misschien ligt het antwoord in een goed staaltje storytelling vanuit de AI-branche over de toepassing?

---

Ronja Slierendrecht is Chief Marketing Officer bij Zoom Media.

www.zoom-media.nl
@rslierendrecht

 

Lees ook:

04-01-2018 | [Column] Ronja Slierendrecht: De onlinevideotrends voor 2018
18-12-2017 | [Column] Ronja Slierendrecht: Wat maakt een video succesvol?
15-11-2017 | [Column] Ronja Slierendrecht: BNNVARA toont lef, maar is het genoeg?
18-10-2017 | [Column] Ronja Slierendrecht: Artificial intelligence maakt audiovisuele archieven toegankelijk

 

Volg het Nederlands MediaNetwerk op Twitter

Volg het Nederlands MediaNetwerk op Facebook

Word lid van de Nederlands MediaNetwerk Groep op LinkedIn

Vacatures in media- en marketingcommunicatie