[Column] Ronja Slierendrecht: Tijd versus pageviews
13-06-2018 09:24:00 | Hits: 2665 | columnist: Ronja Slierendrecht | Tags:

Het zijn leuke vragen om eens te stellen aan collega's in verschillende rollen binnen een mediaorganisatie: waarom doen we wat we doen? Wat willen we bereiken met de content die we maken? Denk je dat we dat doel bereiken?

Een lokaal mediabedrijf in Leeds, Engeland opent de maandelijkse vergadering standaard met deze drie vragen. Vaak komen de antwoorden van de teamleden in grote lijnen overeen: ze informeren, inspireren en entertainen de lokale gemeenschap met content waarbij de focus ligt op de verbinding. Wat krijgen ze daarvoor terug? Tijd, merkte een teamlid op.

Deze opmerking bleef hangen en bracht een discussie op gang over hoe ze hun doelen formuleren en de progressie bijhouden. Dat was namelijk, zoals bij veel organisaties, op basis van clicks en pageviews. Maar als je benieuwd bent naar hoeveel tijd je van de kijker of sitebezoeker krijgt, dan moet je heel andere vragen gaan stellen. Tijd gaat over véél meer dan dat. Het heeft betrekking op de inhoud van de content, terwijl pageviews neigen naar clickbaitkoppen die weinig te maken hebben met de daadwerkelijke inhoud van de content.

De knop ging om in Leeds en het fenomeen tijd werd centraal gezet in de doelen die ze als organisatie stelden en de manier waarop ze progressie meten. Hoe lang is een bezoeker actief op onze website? Welke video’s worden volledig bekeken? Is het mogelijk om door een goede categorisering en presentatie de bezoekers een bingewatcheffect te laten ervaren?

Ik denk dat het lokale mediabedrijf in Leeds een belangrijk statement maakt. Ook in Nederland zijn we te veel bezig met pageviews en vergeten waar het echt om draait. Hoe kun je ervoor zorgen dat jouw publiek graag tijd besteedt aan de content die je maakt? Als je deze en andere bijbehorende vragen stelt, kom je al gauw uit op de elementen die jouw platform onderscheiden van andere mediaorganisaties en daar ligt jouw succesformule.

Neem bijvoorbeeld NPO Start. Ze presenteerden de nieuwe programmering en daaruit bleek dat er meer hitseries worden gemaakt omdat ze online goed scoren en zo hoopt men de concurrentie aan te kunnen gaat met Netflix op dit vlak. Hitseries scoren inderdaad goed op Netflix, dat daar een gigantisch budget aan spendeert. Verwachten de kijkers dit ook van NPO Start? Hoe besteden ze hun tijd nu op het platform? Welke content wordt veelvuldig en langdurig bekeken?

Ik denk dat het antwoord veel uitgebreider is dan slechts de dramaseries en dat juist programma’s over actuele zaken en maatschappelijke thema’s populair blijken op basis van tijdsbesteding. Het is slechts een suggestie, maar ik denk dat Nederlandse omroepen het Engelse voorbeeld moeten volgen. Onderzoek de data die je al hebt verzameld en stel vragen waarin je tijdsbesteding centraal zet, dan creëer je heel gemakkelijk een eigen bingewatchformule.

---

Ronja Slierendrecht is Chief Marketing Officer bij Zoom Media.

www.zoom-media.nl
@rslierendrecht

 

Lees ook:

15-05-2018 | [Column] Ronja Slierendrecht: Voice en video; een goede match?
06-02-2018 | [Column] Ronja Slierendrecht: Omarm artificial intelligence
04-01-2018 | [Column] Ronja Slierendrecht: De onlinevideotrends voor 2018
18-12-2017 | [Column] Ronja Slierendrecht: Wat maakt een video succesvol?
15-11-2017 | [Column] Ronja Slierendrecht: BNNVARA toont lef, maar is het genoeg?
18-10-2017 | [Column] Ronja Slierendrecht: Artificial intelligence maakt audiovisuele archieven toegankelijk

 

Volg het Nederlands MediaNetwerk op Twitter

Volg het Nederlands MediaNetwerk op Facebook

Word lid van de Nederlands MediaNetwerk Groep op LinkedIn

Vacatures in media- en marketingcommunicatie