[Commercial Review] Arne Kooke: De pilot
07-05-2020 10:42:00 | Hits: 3407 | columnist: Arne Kooke | Tags:

UM’s Arne Kooke reviewt vanaf vandaag commercials voor Nederlands MediaNetwerk. Deze eerste keer richt hij zijn pijlen op corona-commercials.

Dit is mijn eerste column en ik schrijf hem aan mijn thuisbureau. Want zoals we ondertussen wel weten is het door corona een vreemde periode. Maar samen komen we er wel uit! In mijn dagelijks werk ben ik strateeg bij Universal Media. Klanten consulteren en ze tot andere inzichten brengen is dagelijkse kost. Daar ga ik dus niet over schrijven. Wel heb ik een guilty pleasure en ik denk dat velen van jullie deze met mij delen. Dikwijls discussiëren mijn collega-strategen en ik over commercials van merken. Hierbij geven wij onze ongezouten mening aan elkaar, er wordt niet ingehouden. Nu ik mijn collega’s niet echt meer zie, mis ik deze momenten een beetje, iets om als column te gebruiken.

Dat ga ik dus doen. Ik gebruik deze column om reclames te reviewen. Het onderwerp is gezien de huidige situatie enigszins voor de hand liggend. Corona-commercials. We hebben er al een hoop van gezien en ik zal ook maar meteen met de deur in huis vallen. De eerste corona-commercial die gelanceerd is, is de enige die ertoe doet, de beste en naar mijns inziens ook de enige die onthouden zal worden. Hiermee trekt ASR dus aan het langste eind.

Alle anderen missen stopping power omdat het niet meer uniek is. Het lijkt te veel op elkaar. Geloof je me niet? Een paar voorbeelden:

Theorie leert ons dat een consument merken niet onderscheiden als de content en de boodschap niet onderscheidend zijn (klinkt ook best logisch). Men weet dan gewoon niet meer wie de afzender was. En wat heb je er dan aan als merk? Niets.

Heb je er echt niets aan? Of ben ik gewoon een zuurpruim? En ben ik de enige die overal soortgelijke beelden ziet en daardoor niet meer weet wie de afzender is. Je kent die beelden wel. Papa is hard aan het werk aan tafel, naast hem zit zijn kleuter lekker te kleuren. Papa heeft het er duidelijk moeilijk mee. Het volgende shot is een verjaardag waarbij iedereen massaal moet inbellen op een skype call want tja, we kunnen nou eenmaal niet samenkomen om het te vieren. En vergeet niet de obligate scène waarin er lekker met oma wordt gefacetimed.

Maar het zijn niet alleen de beelden maar ook de boodschappen die op elkaar lijken. Ze gaat bijna allemaal over samenzijn en klaarstaan voor elkaar. Dit is toch niet ownable meer? Ik ben een liefhebber van reclame en hoop dat er in de komende periode, in het nieuwe normaal, weer commercials te zien zijn die iets unieks hebben. Iets merk eigen. Iets waardoor we ze gaan onthouden. Zodat de merken er iets aan hebben maar wij ook. Dan kunnen we ze weer als guilty pleasures met elkaar bespreken en kan ik wellicht een tweede column schrijven.

--

Arne Kooke is Strategy Consultant bij UM

www.um.nl

 

Volg het Nederlands MediaNetwerk op Twitter

Volg het Nederlands MediaNetwerk op Facebook

Word lid van de Nederlands MediaNetwerk Groep op LinkedIn

Vacatures in media- en marketingcommunicatie