[Commercial Review] Bart Vijlbrief: de TimTom-campagne van Allsecur, een geduldig Carhartt en Zalando weet het niet meer
15-11-2019 13:14:18 | Hits: 3787 | columnist: Bart Vijlbrief | Tags:

Ein-de-lijk gaan ze weg: Tim en Tom! Dat was zo’n beetje mijn eerste reactie na het zien van de  commercial waarin wordt aangekondigd dat het merk Allsecur ophoudt te bestaan. Want eerlijk is eerlijk, de commercials met de broertjes Coronel waren niet het toppunt van creativiteit.

Nou hóeft dat natuurlijk ook niet. Reclame moet effectief zijn en ik denk zomaar dat de TimTom-campagne de bekendheid van Allsecur behoorlijk goed heeft gedaan. Dat is knap als je autoverzekeringen verkoopt; zo’n product dat niemand iets kan schelen totdat je het een keer nodig hebt. En nét nu Tim of Tom op het hoogtepunt van zijn/hun bekendheid is/zijn door Expeditie Robinson, stopt Allsecur en stopt de campagne. Da’s gewoon zonde! Zou het zo zijn dat we ze gaan missen? Het waren toch een beetje de ondeugende jongetjes van verzekeringenland. Hoe gaat het Duitse degelijke Allianz Direct zich straks onderscheiden? Of andersom: welk merk pikt de broertjes Coronel op om gebruik te maken van hun populariteit? Ich bin super neugierig!

Carhartt

Carhartt. Ik wist niet dat het merk nog bestond. Het was best wel hip & happening halverwege de jaren 90. Daarna ben ik het uit het oog verloren. Misschien omdat ikzelf niet meer hip & happening ben. Dat kan heel goed. Sowieso zie je een enorme revival van oude merken. Mijn kinderen willen ineens weer Fila, Elesse en Lacoste. Throwback to the eighties. Als je als merk van toen weer kan aanhaken bij de cultuur van nu, dan is dat knap.

En dat is wat Carhartt knap doet. Wat ik goed vind, is dat ze échte mensen gebruiken en dan ook nog mensen die iets met hun handen maken. Dáár ligt de oorsprong van het merk en daar houden ze aan vast: mensen die met stukken hout en cirkelzagen in de weer zijn. Zelf had ik dan in de video niet voor een pottenbakker gekozen, maar dat is persoonlijk, denk ik. Fijn in ieder geval dat het geen Instagram-fähige types zijn die volgende maand weer in een ander merk lopen, omdat dat toevallig meer oplevert.

Als merk vasthouden aan je eigen oorsprong; ik houd daar van. En dan geldt de aloude wet: als je maar lang genoeg wacht, komt het vanzelf weer terug. De kunst is te overleven in de tussenliggende periode en dan is 25 jaar best lang. Maar het kan dus wel als je jezelf blijft. Petje af.

Zalando

Leuke insteek: normaal is eigenlijk heel bijzonder. Extranormaal eigenlijk. Als er íets bij onze Hollandse cultuur aansluit is het dát wel! Nu kun je natuurlijk eindeloos touwtrekken over wat dan normaal is. Sterker nog, volgens mij doen we in Nederland de laatste tijd niet anders. Is Zwarte Piet normaal? Zijn boeren in trekkers op de snelweg normaal? Doe zélf ff normaal! En dus kun je ook discissiëren over hoe normaal deze commercial van Zalando eigenlijk is. Kijk, een echt normale commercial valt niet op. Dus moet je toch een beetje gek doen en zet je drie mannen met gieters in een veld met pompoenen.

Maar hoe normaal is deze video dan vergeleken met hun vorige campagne van nog geen maand geleden? Daarin riepen ze nog: “Vrij om jezelf te zijn, altijd.” Wat moet ik nou zijn? Moet ik nou normaal zijn of mezelf? Normaal zijn betekent in mijn ogen toch dat je je een beetje aanpast aan je omgeving. Maar een maand eerder riepen ze nog dat ik me van mijn omgeving niks hoef aan te trekken en gewoon mezelf moet zijn. Ook als dat betekent dat je oude auto’s in de fik steekt op een verlaten industrieterrein. Da’s toch niet meer normaal, mensen!

Bart Vijlbrief is Strategy Director bij Initiative.

www.initiative.nl
@InitiativeNL

 

Laatste 10:

18-09-2019 | [Commercial Review] Bart Vijlbrief: Nieuwe reclamestroming geboren
20-08-2019 | [Commercial Review] Bart Vijlbrief: Gangnam Style gone bad
17-07-2019 | [Commercial Review] Bart Vijlbrief: YouTube waterboarding, geforceerde TN'ers van SNS en stockmodellen voor Big Green Egg
29-04-2019 | [Commercial Review] Bart Vijlbrief: voorsorteren met Batavus Actieradius en de sjoemelstroom Vandebron
19-02-2019 | [Commercial Review] Bart Vijlbrief: Pepsi cringe!, wat is Klarna? en gezellig met Volkswagen
24-12-2018 | [Commercial Review] Bart Vijlbrief: Slaapverwekkend Philips, ontspannen met Perla, irritant effectief Becam
25-09-2018 | [Commercial Review] Bart Vijlbrief: Heel anders en toch hetzelfde
30-07-2018 | [Commercial Review] Bart Vijlbrief: Anderzorg vs. Ben, Calvé en Peijnenburg, Adidas e.v.a.
16-05-2018 | [Commercial Review] Bart Vijlbrief: win een leverworst bij KLM, Simpele vingerpoppetjes, heldendaden van ANWB
22-03-2018 | [Commercial Review] Bart Vijlbrief: Amsterdamse Grolsch, LOTTO slaat de plank mis en KARWEI doet 't anders

 

Volg het Nederlands MediaNetwerk op Twitter

Volg het Nederlands MediaNetwerk op Facebook

Word lid van de Nederlands MediaNetwerk Groep op LinkedIn

Vacatures in media- en marketingcommunicatie