[Commercial Review] Bart Vijlbrief: Slaapverwekkend Philips, ontspannen met Perla, irritant effectief Becam
24-12-2018 10:34:00 | Hits: 4156 | columnist: Bart Vijlbrief | Tags:

Philips heeft geluiden gecomponeerd op basis van gloeilampen en het menselijk lichaam. Die geluiden worden gebruikt als soundlogo en als audiosignalen in hun elektronische apparaten. Echt serieus mooi bedacht vanuit hun oorsprong als gloeilampenfabrikant en hun belangrijke rol als maker van medische apparatuur. Een ode aan het verleden en tegelijkertijd een sprong voorwaarts. Want audio gaat een nog veel belangrijker rol spelen dan het nu al doet. Met de komst van slimme voice activated speakers moeten merken na gaan denken over hoe ze willen klinken. Brand guides die tot op de millimeter voorschrijven hoe een merk eruit moet zien, hebben ze wel. Maar wat voor geluid hoort bij je merk? Hoe klinkt de stem van je merk? Hoe weten we straks dat Philips met ons praat via de Google speaker en niet Sony? Nou, omdat ze er geluiden van gloeilampen bij hebben.

Kortom: een heel goed doordacht idee dit.

Zo’n idee had een betere video verdiend. Ik snap dat ie internationaal bruikbaar moet zijn en daarom nogal braaf en gladjes is met beelden van baby’s en zo, maar daardoor heb ik geen idee voor wie deze film nou eigenlijk bedoeld is. En wat is ie traaaaaaaag! Pas na 1 minuut en 20 seconden leren we wat ze met al die gloeilampgeluiden doen. EN DAN DIE STEM! Die dreint maar door. Monotoon. Slaapverwekkend. Alsof het eigenlijk niet de bedoeling is dat je die 1 minuut 20 ook daadwerkelijk haalt. Hopelijk wordt dit niet de offiële Philips-stem. Dat kan nog wel eens gevaarlijk worden als die straks verwerkt zit in al die AED’s in het land en ons moet instrueren hoe te handelen als iemand een hartaanval heeft.

Perla

Over stemmen gesproken… luister daar bij de volgende video eens naar. Ik werd er persoonlijk een beetje kriegelig van, vooral omdat ik ‘m via een koptelefoon hoorde. Voor dat gevoel is zelfs een officiële benaming: autonomous sensory meridian response: “a static-like or tingling sensation on the skin that typically begins on the scalp and moves down the back of the neck and upper spine”.

Slim gevonden; juist door te fluisteren krijg je aandacht. Steeds meer video’s op YouTube maken daar gebruik van, vooral omdat mensen die vaak met koptelefoons op bekijken. Mijn aandacht heeft ie dus en wat dan volgt zijn 8 minuten beelden van koffiezetten.
Saai zou je denken, maar eigenlijk is het heel prettig. Ik heb er gebiologeerd naar zitten kijken. Het laat zien dat je de tijd moet nemen voor kwaliteit. Dat geldt ook voor koffie. Daar gebruik je dan natuurlijk niet zomaar een boon voor, maar een Perla-boon. En die sluit je niet op in een alumnium capsule! Nee, daarmee maak je gewoon op de ouderwetse manier koffie. We zouden bijna vergeten hoe dat moet met al die Nespresso’s en Senseo’s van tegenwoordig.
De video sluit aan  bij de slow trend; een reactie op alle drukte en stress van tegenwoordig. Even niks doen is helemaal niet erg, sterker nog: het is heel belangrijk om even niks te doen. En daarom is deze video zo’n fijne tegenpool van al die gierend snelle online filmpjes die ons in anderhalve seconde moeten vertellen wat ze willen verkopen, omdat mensen anders alweer doorgescrolld zijn. Ik ben weer helemaal in balans.

En eigenlijk is de cirkel op internet hiermee rond, want de allereerste webcam-video was van een koffiezetapparaat op de Cambride University. In 1993! En eind 2018 zitten we online dus weer eindeloos te kijken naar koffie. Als je maar lang genoeg wacht komt alles terug.

Becam

Ja, hij is erg. Hij is om te janken. Maarrrr…. reclame wordt gemaakt om iets te verkopen en ik denk dat ze bij Becam stiekem in hun vuistje zitten te lachen om alle extra aandacht die ze krijgen omdat hun commercial is genomineerd voor een Loden Leeuw. “Irritatie is ook aandacht.”

Ik denk dat ze bij Becam precies weten wat werkt. Sterker nog: ik weet het wel zeker, want het is dezelfde lullige manier van adverteren die de DSB-groep tot grote hoogte bracht. Becam was daar onderdeel van en is daarna doorgestart door drie oud DSB-directeuren. Het probleem is dus niet dat die commercial zo lelijk is, het is veel erger dat die manier van adverteren nu wéér werkt! Want nog geen 10 jaar na het faillissement van Dirk Scheeringa en consorten, trappen er dus wéér mensen in. En dat zegt meer over onszelf dan over de makers van de commercial.
Ze zeggen ook wel eens dat je grootste irritatie iets zegt over je eigen zwakheden. Ik denk dat de nominatie voor een Loden Leeuw daar het perfecte bewijs van is.

 

Bart Vijlbrief is Strategy Director bij Initiative.

www.initiative.nl
@InitiativeNL

 

Laatste 10:

25-09-2018 | [Commercial Review] Bart Vijlbrief: Heel anders en toch hetzelfde
30-07-2018 | [Commercial Review] Bart Vijlbrief: Anderzorg vs. Ben, Calvé en Peijnenburg, Adidas e.v.a.
16-05-2018 | [Commercial Review] Bart Vijlbrief: win een leverworst bij KLM, Simpele vingerpoppetjes, heldendaden van ANWB
22-03-2018 | [Commercial Review] Bart Vijlbrief: Amsterdamse Grolsch, LOTTO slaat de plank mis en KARWEI doet 't anders
25-01-2018 | [Commercial Review] Bart Vijlbrief: winter met Chocomel, goud met Samsung, luxeproblemen bij Jantje Beton
23-11-2017 | [Commercial Review] Bart Vijlbrief: Den Haag, Red Bull, Jacobs Douwe Egberts
24-08-2017 | [Commercial Review] Bart Vijlbrief: We Fashion, NFF, Sigma
09-03-2017 | [Commercial Review] Bart Vijlbrief: CDA, Samsung, Skechers
15-12-2016 | [Commercial Review] Bart Vijlbrief: Anderzorg, Ohra, Oxxio
20-10-2016 | [Commercial Review] Bart Vijlbrief: UNESCO, ING, Haribo

 

Volg het Nederlands MediaNetwerk op Twitter

Volg het Nederlands MediaNetwerk op Facebook

Word lid van de Nederlands MediaNetwerk Groep op LinkedIn

Vacatures in media- en marketingcommunicatie