[Commercial Review] Folkert Langeveld: jaloersmakend Zeeman, over the top Vedett en advercontentpublishing van Campina
05-07-2019 09:49:37 | Hits: 3931 | columnist: Folkert Langeveld | Tags:

De grote overwinning gaat de afgelopen maand natuurlijk naar Zeeman. De campagne waarin we aan het denken werden gezet over exclusieve versus goedkope sneakers steeg in creativiteit en uitvoering boven al het andere uit. Deze campagne bevindt zich op het snijvlak waar succesvolle campagnes de komende tijd zullen gaan plaatsvinden: tussen communicatie en productpropositie. Marketing over de good old 4P’s, niet alleen reclame. De campagne is qua product interessant en bevat voor de liefhebber ook nog een diepere laag: betalen we voor schaarste, zelfs als de afzender Zeeman is? In Cannes werd dit jaar duidelijk dat we alweer klaar zijn met purpose. Zeeman heeft hier wel degelijk een boodschap, maar kiest geen kant en blijft daarmee lekker lichtzinnig. De hipsters in Amsterdam weten er wel raad mee, maar voor een breed publiek bevat de campagne ook genoeg interessante elementen. Dat maakt deze campagne zo briljant. Een jaloersmakende case. Vijf gele onderbroeken! 

Vedett

Laat ik maar meteen tot de kern komen: deze landt bij mij. Wat al goed gaat (en zo vaak niet) is: Vedett spreekt hier de taal van het gebruikte kanaal. In dit geval Faberyayo als spokesperson en Insta als medium. De video’s voelen een natuurlijk verlengstuk van de humor van de persoon. Én ze gebruiken de Insta-taal. Aan de comments te zien pruimen de volgers het best aardig, dus de missie lijkt op het oog behoorlijk geslaagd. Wat ik een extra plus vind, is een goede merkkoppeling. Creatieven zijn nogal eens bang om merken in beeld te brengen, hier gebeurt dit schaamteloos, maar daarmee juist goed. Met een ironische tone of voice kom je nou eenmaal met veel weg. Mocht de merch in de vorm van petjes, heuptasjes en zweetbandjes straks in de appie liggen, is de cirkel helemaal rond. Ik geef dus vier biertjes voor deze campagne!

Campina

In deze video serie gaan Freek en zijn vriend Gui op zoek naar het biologische boerenleven. We zien interviews en weetjes over bio-boeren en er wordt natuurlijk gekookt. Deze campagne laat het gebied zien waar adverteerders zich steeds vaker in begeven: we kijken niet naar een traditionele, 30 seconden, paar ton kostende merkcampagne, maar ook niet naar een vluchtige social inhaker. Het zit er precies tussenin. De video’s blijven fijn weg het te commercieel willen zijn, en zijn productioneel van goed niveau. Eerlijk: we kijken hier niet naar content die vanzelf aanzet tot kijken. Het is advertising verpakt als content (of andersom). Is dat een probleem? Zeker niet. Zolang de adverteerder hier de campagne maar op gepland heeft. Deze video’s hebben advertising nodig om impact te maken. Laten we eerlijk zijn, dat is bij 95 procent van de content het geval. Gezien het feit dat BrandDeli de video’s maakte, zal dat element wel goed zitten. Aardige advercontentpublishing dus. Niet zo vluchtig als een 30-secondencommercial en laat net wat meer diepte achter tussen de oortjes. Zeker wel 4 kwarkjes waard!

Folkert Langeveld is Content Leader van MediaCom.

www.mediacom.com/nl
@FLANG123
@MediaCom_NL

 

Lees ook:

06-12-2018 | [Column] Folkert Langeveld: Marketeer, weet je wat je niet weet
16-10-2018 | [Column] Folkert Langeveld (MediaCom): Voice marketing is dood!
10-09-2018 | [Column] Folkert Langeveld: Taking a Knee for Nike
09-07-2018 | [Column] Folkert Langeveld: Ben je wel zo goed als je denkt?
29-05-2018 | [Column] Folkert Langeveld: Het moment dat het plan middelmatig werd
01-05-2018 | [Column] Folkert Langeveld: De moderne creatief
03-04-2018 | [Column] Folkert Langeveld: Beste Folkert, hoe hebben we u geholpen?

 

Volg het Nederlands MediaNetwerk op Twitter

Volg het Nederlands MediaNetwerk op Facebook

Word lid van de Nederlands MediaNetwerk Groep op LinkedIn

Vacatures in media- en marketingcommunicatie