[Commercial Review] Joyce Haasbeek: Emotie versus humor
21-09-2018 09:33:00 | Hits: 3287 | columnist: Joyce Haasbeek | Tags:

In alle merkcommunicatie is storytelling hot. Het aanbod is zo overweldigend, dat een product het niet enkel redt op wat het is of doet; de consument moet zich er zodanig mee verbonden voelen, dat het daadwerkelijke impact heeft op zijn of haar dag, zijn of haar leven. Ongeacht of je dus een radiostation bent, een telecommunicatiemerk of een energieleverancier: emotie moet worden opgeroepen. De één doet dat met een duidelijkere boodschap, of call to action, dan de andere. Joyce Haasbeek doet verslag.

538

De nog altijd grootste radiozender van Nederland pakt je met deze commercial vanaf de eerste seconde. Nu is dat ook waar ze goed in zijn: opzwepende muziek, mooie beelden en een compacte boodschap. Dat werkt op radio natuurlijk niet anders, waarin je als dj binnen een paar luttele seconden, oké; soms minuten, een pakkende boodschap aan de luisteraar moet verkondigen. En dat moet je goed doen, anders zappen ze weg voor je er erg in hebt.

In deze video neemt 538 je mee door hun programmering in beeldvorm; de ochtendshow met Evers, Frank Dane, Coen & Sander, muziek, muziek, de dj-showcases met diverse bekende clubdj's; onder andere Tiësto, Hardwell, Sunnery James & Ryan Marciano.

Ze laten hiermee in 35 seconden zien, dat ze voor ieder moment van de dag de juiste muziek hebben, met tussendoor een hoop lol. Weinig woorden, maar des te meer muziek en beelden, die in dit geval zeer goed in staat zijn 538 weer top of mind te krijgen.

 
KPN

KPN komt met de videobellenreclame met een emotionele video van een vader die een presentatie geeft in het buitenland en zijn dochter die inbelt voor het slapengaan. In de wereld van de non-stopaanbiedingen en digitale vergelijkingssites is de wedstrijd winnen op prijs steeds lastiger. Deze merkcommunicatie is dan ook een simpel inspelen op emotie. Wel weer eens verfrissend; geen spannende gadgets, nieuwe aanbiedingen of extra snelle verbinding, maar gewoon simpelweg een papa en dochter die elkaar welterusten wensen.

Wat deze video extra lading geeft is het feit dat dit voor iedereen in te denken is. Een realistisch beeld van iets wat niet draait om techniek, maar om verbinding, in de breedste zin van het woord.

De video geeft geen verdere toelichting op de diensten of mogelijkheden van KPN, enkel de boodschap dat KPN je vrij laat voelen. Wat mij betreft met een goed gevoel!

Essent

In oktober 2017 is Essent beoordeeld met een 5,2 voor duurzaamheid op schaal van één tot tien. Een middenklasser. Of, zoals dat misschien gold op de middelbare school; net onvoldoende. Echt groen en duurzaam is de stroom en organisatie van Essent dus niet.

Grote kans dat ze het gevecht met de vele concurrenten daarom dus niet opzoeken op het gebied van duurzaam, maar kiezen voor communicatie op besparen. Met zonnepanelen wel te verstaan. Moet je ze natuurlijk wel hebben... De teller in Nederland staat op ongeveer zes procent van de huishoudens. Opvallende communicatie, aangezien de salderingsregeling in 2020 al komt te vervallen en de schnabbel tegen die tijd dus aanzienlijk lager uit zal vallen.

Ze brengen de video overigens wel met humor, iets wat ik steeds vaker mis in de reclameblokken. Wat niet direct duidelijk wordt is of ze zich nu richten op hun bestaande klanten of nieuwe. Zodra je de website bezoekt kom je ook niet in de reguliere omgeving voor een energieabonnement, maar voor het aanschaffen of huren van zonnepanelen. Het blijkt te gaan om de introductie van een nieuwe dienst, een onverwachtse wending aan het verhaal…

Joyce Haasbeek is Head of Expertise bij Havas Media.

www.havasmedia.nl
@HavasMedia

 

Volg het Nederlands MediaNetwerk op Twitter

Volg het Nederlands MediaNetwerk op Facebook

Word lid van de Nederlands MediaNetwerk Groep op LinkedIn

Vacatures in media- en marketingcommunicatie