[Commercial Review] Joyce Haasbeek: langetermijnMastercard, campagne Broodnodig? en satire met Amsterdenim
05-04-2018 12:48:56 | Hits: 4127 | columnist: Joyce Haasbeek | Tags:

Voor de manier waarop Mastercard al jarenlang consistent adverteert, heb ik bijzonder veel waardering. Een toch zeer rationeel product weten te laden met emotionele boodschappen, zoals Daniel Kahneman redeneert dat langetermijnmerkcommunicatie, volledig gericht op emotie, uiteindelijk zal resulteren in een positief bedrijfsresultaat. Die strategie hanteert Mastercard al zeer lange tijd en gezien de laatst geproduceerde video (wederom emotie) zal deze aanpak voor ze werken.

Wat deze video extra lading geeft is het feit dat de video gebaseerd is op een waargebeurd verhaal. De video heeft geen voice over (op de aftiteling na) en is daarom ook nog eens geschikt voor zowel offline als online communicatie, zonder dat dit ten koste gaat van de boodschapoverdracht. Wat mij betreft een winnaar!

Brood

Reclame voor brood. Niet een aanbieding, nieuw product of onderzoeksresultaten, maar een ode aan brood. Is dat nodig zou je denken, zeker wanneer je de cijfers erbij pakt: we eten gemiddeld 4 boterhammen per dag per persoon. Is het werkelijk nodig om een mediacampagne te starten? Ondanks de gezondheidtrends die veelal beweren dat brood slecht voor je is. Ondanks de hypes van koolhydraatvrije dieten, shake-menu’s en Cambridge, is brood al jaren onverminderd populair.

Nederlands Bakkerij Centrum voelde toch de noodzaak om een campagne te voeren. En niet de minste, maar een grootse tv-campagne op Ster en RTL (al meer dan 300 GRP’s binnen ruim een week). Nu moet gezegd dat het een prachtige commercial is, maar persoonlijk had ik het leuker gevonden wanneer ze teruggegrepen hadden naar de oude, herkenbare commercials van vroeger: Brood, daar zit wat in.

Had deze oude aangepast naar de huidige tijd en dit concept had er met zijn humoristische insteek weer prima mee doorgekund. Waarom zwaar investeren wanneer er succes op de plank ligt, voor een product wat geen nieuwe boodschap behoeft...

Amsterdenim

Amsterdenim, voor mij een compleet onbekend merk. Toch heeft dit kledingmerk (met een collectie van 46 kledingstukken voor heren) besloten het publiek op te zoeken in een samenwerking met De Speld. Een gewaagde stap, De Speld staat immers bekend om haar 'fake news'-berichten. De vraag is dan ook wat dit doet met de geloofwaardigheid van je merk.

Mijn eerste verwachting was dat dit een niet bestaand merk zou zijn. Niets bleek minder waar, na een kleine zoektocht blijkt dit wel degelijk een sinds 2012 bestaand kledingmerk te zijn, dat zijn kledingstukken verkoopt via 46 boetiekjes gevestigt door het hele land, van Groningen tot Brabant. Zeker niet alleen voor en door de local in Amsterdam, een suggestie die middels de branded video wel gewekt wordt.

In de video worden de rollen van de local versus de toerist omgedraaid. Want wát zouden toeristen zich irriteren aan de bewoners van de stad Amsterdam. Dit argument wordt echter slechts bij twee 'toeristen' gestaafd. En dat gedurende anderhalve minuut. Persoonlijk vind ik het idee van een humoristische video, voor een merk met waarschijnlijk een relatief klein media-/marketingbudget, een leuke. Toch komt het merk in de video niet of nauwelijks naar voren. Er wordt geen uitleg gegeven over het product, noch is duidelijk welke vertoonde kledingstukken in de video van het merk zijn. Ook komt het verhaal van het merk niet naar voren. Het staat wel op hun website: met het kopen van een kledingstuk, koop je een stukje Amsterdamse historie. Het pretendeert dus een oer Hollands/Amsterdams merk te zijn. Niet echt een unieke positie, wanneer we kijken naar bijvoorbeeld Scotch and Soda en G-Star.

De video is zichtbaar geweest op Facebook en de site van De Speld om millenials te trekken en bekend te maken met het merk. Helaas wordt in geen van de reacties ook maar met een woord gerept over het merk.

Joyce Haasbeek is Head of Expertise bij Havas Media.

www.havasmedia.nl
@HavasMedia

 

Volg het Nederlands MediaNetwerk op Twitter

Volg het Nederlands MediaNetwerk op Facebook

Word lid van de Nederlands MediaNetwerk Groep op LinkedIn

Vacatures in media- en marketingcommunicatie