[Commercial Review] Machiel Verkuyl: Ford pakt uit/in, op zoek met Sixt, 999 treden met Range Rover
07-03-2018 09:36:00 | Hits: 4657 | columnist: Machiel Verkuyl | Tags:

We trappen af met een grensverleggende uiting, van Ford. Want deze Amerikaanse automobielbouwer heeft een kleine SUV gemaakt die zich met haar gepassioneerde “Go further” weinig schijnt aan te trekken van grenzen. En als "Life is out there, are you?" de boodschap is van de campagne, dan is wat mij betreft de briefing voor media zo klaar als een klontje. Het resultaat is een billboard dat het Guinnes World Records heeft gehaald.

De strategie is perfect tot leven gebracht en het is voor mij een prettig voorbeeld dat niet elk automerk angstig vasthoudt aan het kronkelige weggetje met panoramabeelden. Dat het uit Spanje komt, zal je ook niet verbazen. Daar bouwen ze wel meer dingen die wat regels overschrijden op een aanzienlijke schaal. Toch is er wat mij betreft kritiek: voor een eco-auto vraag ik me af of dit de meest milieuvriendelijke manier is van adverteren. Dat zagen ze zelf ook en daarom recyclen ze de gebruikte materialen om in te zetten voor een goed doel. Dat maakt alles weer een beetje krom.

Sixt

We blijven in de wereld van de auto’s. Huurauto’s in dit geval. Die branche profiteert écht nog van schaal en van de kracht van merken. Bekend maakt bemind, zeker als je na een lange vlucht vermoeid voor een bord staat met 5 merken die ogenschijnlijk hetzelfde aanbieden. Of als je op Google alvast wilt boeken en dan moet kiezen uit nóg meer opties. De makers van deze film lijken gedacht te hebben dat er een trend gaande is van tranentrekken. Elk spotje moet een purpose hebben en wij gaan daar eens fijn onze eigen draai aan geven. De conclusie? Don’t be gentle, it’s a rental. Prachtige plottwist, het uitkijken waard. Maar houdt zo’n hitsige oma je drie minuten op het puntje van je stoel?

Range Rover Sport 

Van huurauto’s voor iedereen, gaan we naar dé P.C. Hoofttrekkers voor the few. Want de doelgroep van de Range Rover Sport is zó universeel dat ook hier geldt dat het een mondiale aanpak verdient. Verzadiging ligt op de loer, want hoeveel voetbalvrouwen zijn er nou eigenlijk? En wat doe je als je de straten van London, Moskou en Dubai al veroverd hebt? Juist. Op naar de Yens van het grootste land van de wereld! Daar staat de Tianmenberg, in de Hunan-provincie. Deze prachtige berg heeft volgens verhalen als voorbeeld gediend voor de film Avatar en bevat een 999-traps klimomhoog. In een bloedstollende 6 minuten durende film, zien we hoe het apparaat kunstjes doet op wereldniveau die de klanten van dit merk nooit zullen vragen van hun auto. De Sky is letterlijk the limit. Hoe je hier als concurrent overheen kunt? Alleen een auto met een raket de ruimte in schieten, dat zou nóg meer over de top zijn…

Machiel Verkuyl is Strategy Director bij Initiative.

@machiel

 

Lees ook:

09-01-2018 | [Column] Machiel Verkuyl: Cultureel erfgoed. Top 2000 of Famke Louise?
18-10-2017 | [Commercial Review] Machiel Verkuyl: KLM, Energiedirect.nl, Olvarit
01-08-2017 | [Column] Machiel Verkuyl: Even lekker disrupten
26-07-2017 | [Commercial Review] Machiel Verkuyl: Volvo, Interpolis, Ford
03-05-2017 | [Commercial Review] Machiel Verkuyl: sluikreclame met Vriendenloterij, Madame Tussauds, Haven van Rotterdam
20-03-2017 | [Column] Machiel Verkuyl: Elke dag rokjesdag
08-01-2017 | [Column] Machiel Verkuyl: Cultuur maken is het nieuwe reclamemaken
17-11-2016 | [Commercial Review] Machiel Verkuyl: Huawei, Volkswagen, Visit Japan
22-09-2016 | [Commercial Review] Machiel Verkuyl: Heineken, Mentos, Galaxy Note7
21-07-2016 | [Commercial Review] Machiel Verkuyl: Bever, Johnsonville, Samsung

 

Volg het Nederlands MediaNetwerk op Twitter

Volg het Nederlands MediaNetwerk op Facebook

Word lid van de Nederlands MediaNetwerk Groep op LinkedIn

Vacatures in media- en marketingcommunicatie