[Commercial Review] Machiel Verkuyl: Een kerstreview zónder supermarkten
13-12-2019 11:45:00 | Hits: 4171 | columnist: Machiel Verkuyl | Tags:

Het is december. De warme deken van clichématige 90-secondenspots spoelt weer over je heen en je weet waar het tijd voor is: een review! Dit keer niet over de supermarkten, omdat PLUS daar zó hard domineert dat ik dat een oneerlijk vergelijk zou vinden. Nee, dit keer kijken we naar niet-retailmerken die ons tijdens de feestdagen warmte toewensen. Ga je voor het relevante moment? Is het merk? Of juist verkoop?

Samsung Galaxy

We kennen Samsung doorgaans van commercials die verkoopgericht zijn. Product centraal, met een subtiele inleiding van de verkoopargumenten en een doorkijkje hoe het product je leven een klein beetje beter maakt. Dit keer gaat Samsung volledig op thema. Chewie Dog schittert in de zoektocht van een asiel om een plek voor hem te vinden.

Wát een goede keuze om het thematisch aan te pakken. De telefoonmarkt is steeds meer een commoditymarkt en dan is het slim inspelen op cultuur een perfecte aanpak. De keuze voor Star Wars is ook slim; appelleren op de nostalgie van de 80’s kids is heel populair, het zijn nu vaak ouders met een heel gezin (met allemaal mobiele telefoons, natuurlijk). Tot slot: een commercial over kerst zonder extreem hoge cheese-factor, die toch leuk is. Dat is best knap. Een diepe buiging naar de Dark Lord.

Mercedes-Benz 

Nog een commercial die weliswaar in de kerstsfeer zit, maar iets lager in de tranentrekkerij. Een prachtige follow up in de lijn commercials die volgens mij vooral bedoeld is om de doelgroep eraan te herinneren dat het oké is om je leven lang te blijven spelen. Mooie strategie, die op grappige, vileine wijze tot leven wordt gebracht.

Ook Mercedes durft verder te kijken dan de lijstjes met producteigenschappen, prijsje, praatje en plaatje. En eerlijk is eerlijk: zo’n auto kies je niet met je hoofd, maar met je hart. Dus is het de juiste strategie, op sympathieke wijze uitgevoerd. Op geen enkel moment mis ik de productinformatie.

Blue Band

Als je wél te dicht bij je product blijft, dan gebeurt er wat er bij Blue Band te zien is. Toegegeven, tijdens Pasen en Kerst is boter als categorie misschien wel het meest cultureel relevant, maar wat hier gebeurt is wat tijdens het fierljeppen ook mis kan gaan: of je gáát ervoor, of je remt op tijd. Want als je niet kiest, dan heb je een nat pak. En dat zien we hier. Niet echt emotie, ook niet echt boter bij de vis (er is geen korting, geen actie, geen urgentie) en dus wordt het spotje behang. Daar zie je tijdens de kerstdagen zóveel van, dat het automatisch naar de achtergrond verdwijnt. 

Ik wens je warme feestdagen toe, in goed gezelschap!

---

Machiel Verkuyl is Strategy Director bij Initiative.


@machiel

Laatste 10:

18-10-2019 | [Commercial Review] Machiel Verkuyl: Bold Bud, smakeloos Aegon en feel good Unox
04-10-2019 | [Column] Machiel Verkuyl: Scrollzombies
02-09-2019 | [Column] Machiel Verkuyl: Iedereen zijn eigen superheld
08-08-2019 | [Commercial Review] Machiel Verkuyl: Telfort-miljonair bij KPN, Allsecur en Charlie Temple
18-03-2019 | [Commercial Review] Machiel Verkuyl: Chapeau voor SIRE, snotterig Bol.com en het rookgordijn van ASR
14-01-2019 | [Column] Machiel Verkuyl: Afhaken
13-12-2018 | [Column] Machiel Verkuyl: Ongevraagd advies aan Marcel Boekhoorn inzake de HEMA
27-11-2018 | [Commercial Review] Machiel Verkuyl: Nietszeggend Promovendum, altijd thuis met Ring, vrijgevig Toyota
03-08-2018 | [Column] Machiel Verkuyl: Think locally, act globally
05-07-2018 | [Commercial Review] Machiel Verkuyl: Ongeloofwaardig Iglo, dito Côte d’Or en tomatenkunst van Looye

 

Volg het Nederlands MediaNetwerk op Twitter

Volg het Nederlands MediaNetwerk op Facebook

Word lid van de Nederlands MediaNetwerk Groep op LinkedIn

Vacatures in media- en marketingcommunicatie