[Commercial Review] Maurice van Susante: winnaar Tide, onder hypnose met Amnesty en skiën met Audi
07-02-2018 11:19:00 | Hits: 3965 | columnist: Maurice van Susante | Tags:

In de nacht van zondag 4 op maandag 5 februari was het tijd voor de Superbowl. Niet alleen sportief het hoogtepunt van de VS, maar ook voor Amerikaanse adverteerders het allerbelangrijkste en allerduurste moment. Adverteerders pakken hier dus altijd uit. Wat mij betreft is de winnaar dit jaar Tide.
Verder zijn er veel andere impactvolle en goede commercials tijdens de Super Bowl uitgezonden, absoluut de moeite waard deze terug te kijken (Dorito’s&Mountain Dew, Alexa loses her voice - Amazon, Good odds – Toyota, NFL, Tourism Australia – Dundee, Every Generation – Pepsi, enzovoort), maar Tide heeft met de sheriff uit Stranger Things (David Harbour) in de hoofdrol een serie van meerdere video’s gemaakt, waar bestaande conventies in adverteren en merken uit eigen P&G stal op de hak worden genomen.
Een wijd shot met een auto door een mooi landschap blijkt bijvoorbeeld niet om de auto te gaan, maar juist om het strak gestreken en brandschone overhemd dat hij draagt. Of een groep mensen feestend op een strand met frisdrank in hun handen, blijkt toch om de schone kleren die zij aanhebben te gaan. Als klap op de vuurpijl is er de combi met Old Spice-icoon Isaiah Mustafa, waar opeens ook David op datzelfde paard blijkt te zitten. Geld noch moeite is gespaard en dat is te zien. Erg geestig en tja: “It’s a Tide ad!” 

Lees hier een artikel over de commercial op AdWeek.com.

Amnesty International

Hoe kun je het verhaal van vluchtelingen vertellen en zorgen dat het mensen raakt? Door het hen te laten beleven. Met behulp van een hypnotiseur wordt een aantal mensen onder hypnose door het verhaal meegenomen van Marwa. Ze maken dezelfde tegenspoed en ellende mee als de hoofdpersoon van het echte verhaal. Hun reacties voelen authentiek en de emotie beklijft, ondanks mijn persoonlijke twijfels over hypnose in het algemeen. Het is heftig zonder dat het deze emotie uitmelkt of overdreven maakt. Ook de ontmoeting met Marwa zelf voelt gemeend en wordt niet overdreven. Wat mij betreft een heel goede, emotionele manier om meer aandacht te vragen voor vluchtelingen.

Audi

Heel anders dan bovenstaande, maar een briljant voorbeeld van samenwerking en branding. Candide Thovex laat zijn kwaliteiten zien en toont dat hij overal kan skiën, wat weer mooi aansluit bij de Audi Quattro-positionering All conditions are perfect conditions. Uiteraard zit hier de link met Audi, wat je verder alleen 1 keer in titels ziet en subtiel op de ski’s zelf. In de verdere video zie je niet één echte Audi, dus ook een goede manier om je merk uit te dragen zonder het op de voorgrond te plaatsen. De productiewaarde spettert van het beeld, het is groots, spectaculair en blijft boeien. De knipoog op het einde van de skiliftbediende zorgt ook nog voor een glimlach. Dus emoties worden ook op een goede manier getriggered en iedereen zal dus toch deze video en Audi met elkaar linken. Wat mij betreft een effectieve manier van branding en awareness.

Maurice van Susante is Content Director bij MEC Wavemaker.

www.mecglobal.com/mecwavemaker
@madmen14

 

Lees ook:

21-12-2017 | [Commercial Review] Maurice van Susante: samenzijn met de Efteling, haters bij Tele2, zoete Kerst met Apple
07-11-2017 | [Commercial Review] Maurice van Susante: Lidl, Greenpeace, Cluse
09-08-2017 | [Commercial Review] Maurice van Susante: Samsung, KPN, ministerie van Defensie 
13-06-2017 | [Commercial Review] Maurice van Susante: Specsavers, Fonds Gehandicaptenzorg, Apple
20-04-2017 | [Commercial Review] Maurice van Susante: Volkwagen, SiSi, BrightPensioen
22-02-2017 | [Commercial Review] Maurice van Susante: Heineken, Peugeot, Barbie
02-11-2016 | [Commercial Review] Maurice van Susante: The North Face, Inferno/Pathé, Nissan

 

Volg het Nederlands MediaNetwerk op Twitter

Volg het Nederlands MediaNetwerk op Facebook

Word lid van de Nederlands MediaNetwerk Groep op LinkedIn

Vacatures in media- en marketingcommunicatie