[Column] Jeroen Verkroost: Disney+ zal een succes worden (en dit zijn de risico's)
24-08-2019 12:30:00 | Hits: 3591 | columnist: Jeroen Verkroost | Tags:

De Disney+ Deathstar is gelanceerd en de aanval wordt geopend op testmarkt Nederland. Dat gaat een groot succes worden. Ik leg even uit waarom, maar ook wat de risico’s zijn.

De markt

Ik denk wel dat Netflix voorlopig nog marktleider blijft, zeker wereldwijd met ruim 150 miljoen aansluitingen, maar de komst van Disney gaan ze voelen. Nederland is natuurlijk een goede markt voor streaming diensten. Netflix heeft in Nederland een relatief hoge penetratie, terwijl het hier toch directe concurrentie heeft van lokale speler Videoland. Met name vanuit de US, waar al meer dan 300 streaming diensten actief zijn, komen er nog meer nieuwe toetreders aan de komende jaren. Maar die krijgen het zwaar naast Disney, Netflix en Videoland. Die dekken samen namelijk netjes de drie grote kijkers marktsegmenten af; het veilige Disney voor gezinnen, het wat meer edgy Netflix voor 18-35 jarigen en Videoland voor de Hollands georiënteerde 40 plus RTL4 vrouw.

Het aanbod

Maar hoe goed is het familieaanbod van Disney? Na de overname van 21st Century Fox is het plaatje completer dan ooit; kinderen kunnen eindeloos naar de Disney en Pixar animaties kijken terwijl Star Wars, The Simpsons, The X-Men en alle andere Marvel superhelden voor genoeg aanbod in actie en humor zorgen. Tel daar dan nog bij op dat Disney ook heel wat documentaires en natuurfilms heeft via National Geographic en het hele gezin wordt bediend. Ook nog exclusief, want Disney haalde al zijn titels al in 2017 weg bij Netflix. We hebben het wel over allemaal bekende verhalen en een eindeloze reeks sequels. Maar ja, daar zit het grote geld. Technologisch is het soms nog wel innovatief, creatief stelt het niet zo veel voor en erg edgy is het ook al niet. Het is allemaal squeaky clean bij Disney, geen rokers in beeld, niemand die een keer vloekt of “fuck” zegt... Accountants, sales, marketing en de bond tegen het vloeken zijn er de baas. Dat biedt kansen voor Netflix ;-)

De deal

Een jaarabonnement kost maar 70 euro, een stuk goedkoper dan Netflix met ruim 130 euro voor het standaard abonnement. In tegenstelling tot Netflix heeft Disney bij de start al veel contactmomenten met klanten, dus dat biedt kansen om snel marktaandeel te winnen. Je kunt de komende tijd daarnaast ook een hoop bundling deals verwachten. En heus niet alleen bij shampoo, pindakaas of bioscooptoegang; zelfs Renault is marketingpartner van Disney. Telecompaper bevestigt de interesse in Disney’s producten: één op de tien gezinnen is van plan meteen een abonnement te nemen, nog eens drie op de tien overwegen het. En voor 200 euro per jaar gaan abonnementen op Netflix én Disney ook nog wel samen, dankzij Disney’s lage tarief Hoe lang dat tarief zo laag blijft is natuurlijk wél de vraag...

Gevolgen voor de industrie

De commerciële TV voelt natuurlijk de pijn van deze ontwikkeling al lang. Steeds minder mensen kijken live broadcast, met als gevolg dat er schaarste ontstaat bij TV commercials. Adverteerders betalen straks méér voor het bereiken van minder (en oudere) kijkers. De tijd van TV als ultiem medium voor massabereik verdwijnt terwijl “Let it go” zachtjes uit de speakers klinkt. Er is met de verschuiving naar streaming diensten straks ook geen plaats meer voor zoveel grote filmstudio's trouwens, dus daar gaan we ook consolidatie zien. Streaming diensten zijn de nieuwe grote opdrachtgevers, ook voor creatieven en producenten. Maar, ook goed nieuws voor de advertising industrie; de komende jaren worden er in de onderlinge concurrentiestrijd nog tientallen miljarden aan marketing verbrand.

Gevolgen voor makers

Alleen; die reclame en mediakosten, plus de kortingen waarmee de abonnementen in de markt gezet worden, zullen worden verhaald op producenten en makers. Die makers krijgen minder te besteden en krijgen ook nog eens te maken met kortere deadlines, want het tempo ligt bij de streaming diensten hoger dan in de filmindustrie. Het is dus maar zeer de vraag of al deze verschuivingen gaan leiden tot originelere, betere en/of creatievere producties. Waarschijnlijker is het dat we straks kijken naar een risicoloze reeks prequels, sequels en kinderfilms met lieve leuke liedjes. Maar dan wel onbeperkt. Zingt u mee?

Jeroen Verkroost is zelfstandig adviseur en interim-manager bij Verkroost.com.

 

Deze column is een bijdrage aan ons forum over de gevolgen van de komst van Disney+

Dat forum staat hier

 

Lees ook:

[Column] Jeroen Verkroost: grote toekomst voor Talpa Nieuws


Volg het Nederlands MediaNetwerk op Twitter

Volg het Nederlands MediaNetwerk op Facebook

Word lid van de Nederlands MediaNetwerk Groep op LinkedIn

Vacatures in media- en marketingcommunicatie