[MediaWeek] Bas Vlugt: Eva | Beau | John
22-09-2019 23:56:00 | Hits: 2727 | columnist: Bas Vlugt | Tags:

Het slagveld in de media was afgelopen week weer boeiend. Maandag begint nog rustig. Talpa Network geniet van de 1,2 miljoen kijkers die Chateau Meiland trekt op SBS6. Linda en Jildou zitten bij Jinek om te vertellen over hun plannen voor Net5.

Dinsdag publiceert LINDA. de eerste editie van lifestylegids LINDA.loves. Dezelfde dag wordt bekend dat Corelio, de drukker van LINDA., failliet is gegaan. Een opmerkelijke combinatie: dat je de drukker bent van de grootste en meest succesvolle vrouwen-glossy van Nederland en dat je failliet gaat.

Ook dinsdag: BDU Holding vraagt het faillissement aan voor de BV in Alkmaar. Onder de BV in Alkmaar vallen vijftien lokale titels, zoals Wieringer Courant.nl, Alkmaars Weekblad.nl en Nieuwsblad Castricum.nl. Oorzaak: concurrentie in de markt en tegenvallende advertentie-inkomsten. Ajax speelt 's avonds de eerste Champions League-wedstrijd van dit seizoen, tegen Lille. Er kijken 2,2 miljoen mensen.

Woensdag wordt bekend dat ITV Studios en John de Mol eerder uit elkaar gaan. Volgens sommige media zou John de Mol hierdoor een bedrag van vele miljoenen mislopen. Maar John heeft andere zaken aan zijn hoofd, hij wil zich focussen op Talpa Network.

Donderdag lanceert Sanoma NUjunior, een nieuwsmerk voor basisschoolkinderen. Dezelfde dag lanceren De Ondernemer en RTLZ een samenwerking. Het is een nieuwe stap in de samenwerking tussen DPG Media en RTL die begon in oktober 2018. Toen verruilde DPG Media de samenwerking met BrandDeli voor die met de Persgroep. Twee maanden later nam RTL BrandDeli over, wat de samenwerking met DPG Media intensiveerde.

Op vrijdag lanceert Talpa Network jongeren- en lifestylemerk New Wave. New Wave wil jongeren inspireren hun dromen na te jagen en daar ook naar te handelen. Het merk legt als partner in business van ambitieuze jongeren de komende tijd de basis voor een loyale community van jonge goaldiggers. Lil Kleine is de eerste ambassadeur van New Wave. New Wave opereert vanuit Talpa Network Social, het bedrijfsonderdeel van Talpa Network waarbinnen ook StukTV, Gierige Gasten en Social1nfluencers actief zijn.

Dit nieuws wordt overschaduwd door het nieuws dat vlak daarna naar buiten komt: Eva Jinek stapt over van NPO naar RTL4. Top 3-materiaal voor Media Transfer van het Jaar. Er gingen al geruchten rond dat Eva naar Net5 zou gaan om daar samen iets te doen met haar vriendin Merel Westerik, die de overstap maakte van RTL naar Talpa Network.

Maar het wordt dus RTL. Een delicate overstap met veel risico. Om te beginnen voor Beau en Beau. Hij opent vrijdag de show met een groot welkom voor Eva. Je vraagt je af in hoeverre Beau zich realiseert dat het plaatje dat hij daarmee maakt - een kolossale Eva Jinek met een kleine Beau van Erven Dorens ervoor - tot in de eeuwigheid zal worden gebruikt voor berichtgeving over hun twee.

Beau was eerst gewoon de nieuwe late-night talkshow van RTL. Toen vielen de kijkcijfers tegen. Toen zei Beau dat hij in ieder geval tot Kerstmis had. En nu weten we dat het bij Kerstmis in ieder geval voorlopig ophoudt voor Beau, want hij gaat de late avond delen met Eva Jinek, die in januari begint. Mocht zij significant hoger scoren, dan kan Beau met stille trom vertrekken en gewoon weer andere programma's gaan maken voor RTL. Misschien is dit voor Beau zelfs wel een aantrekkelijk vooruitzicht.

Of Jinek significant gaat scoren, is maar de vraag. De ironie is dat juist dat op vrijdag Beau meer kijkers trok dan Jinek. Dat is naar alle waarschijnlijkheid eenmalig, want in de uitzending van Beau werd de winnaar van The Voice Senior bekendgemaakt.

DWDD scoorde in de eerste drie weken van dit seizoen gemiddeld 1,1 miljoen kijkers, Jinek 877.000 kijkers en Beau 501.000.

Jinek stond afgelopen drie weken tegenover Beau maar zal in januari of tegenover Pauw komen te staan of tegenover een nieuwe late-night talkshow gepresenteerd door - ik zeg maar wat: Nadia Moussaid of Twan Huys. Nadia lijkt mij het grootste risico.

Het is maar de vraag of ze kijkers zal meenemen van de NPO. Het is ook de vraag of ministers en andere prominenten de keuze voor Jinek gaan maken. Het is ook de vraag in hoeverre Eva Jinek een RTL4-presentator is en als ze dat wordt, hoe dat er dan uit gaat zien. En wat natuurlijk niet helpt, is de onderbreking door reclame, altijd weer een moment om naar late night op NPO te schakelen.

Twan Huys bleek een te serieuze journalist voor RTL Late Night. Beau van Erven Dorens is het tegenovergestelde, maar scoort nog lager.

Ik kijk nu al reikhalzend uit naar januari om te zien wat Eva Jinek gaat doen en hoe goed dat gaat.

 

Volg het Nederlands MediaNetwerk op Twitter

Volg het Nederlands MediaNetwerk op Facebook

Word lid van de Nederlands MediaNetwerk Groep op LinkedIn

Vacatures in media- en marketingcommunicatie