[MediaWeek] Bas Vlugt: Oorlog op de mediawerkvloer en in de boardroom
17-01-2019 08:18:00 | Hits: 5158 | columnist: Bas Vlugt | Tags:

Wat een mediaweek! Dat zeg ik natuurlijk elke keer als ik aan deze rubriek begin maar de afgelopen week en de begin van deze week waren voor de volgers van wat er in het Hilversumse en Amsterdamse gebeurt dagen om werkelijk al je vingers bij af te likken.

Vorige week was de week waar het voor Talpa Network moest gebeuren. Sinds de oprichting van Talpa Network in november 2017 zat er vooral veel toekomst in het bedrijf en die toekomst was nu aangebroken met de lancering van vlaggenschepen 6 Inside en DanceSing en er waren nog meer nieuwe programma's, zoals Saved by the Bell en Dat verzin je niet en de seizoensopening van The Wall.

6 Inside werd met onder meer een abri-campagne groots aangekondigd en met verschillende previews werd de kijker ook warm gemaakt voor DanceSing.

Eerst maar eens maandag, de lancering van 6 Inside met Jan Versteegh als anchor en Albert Verlinde als uber-expert. Het zag er goed uit, er keken 378.000 mensen. Kun je alle kanten mee op maar het werd een glijvlucht. Dinsdag 270.000 kijkers, woensdag 217.000 kijkers, donderdag 200.000 kijkers, vrijdag 198.000 kijkers, maandag 180.000 kijkers, dinsdag 145.000 kijkers.

Op dinsdag waren er een half miljoen kijkers voor Saved by the bell - dat was dan weer OK. Op donderdag dan DanceSing. Met een tweekoppige zang- en een tweekoppige dansjury. Als volger natuurlijk van begin tot eind gekeken. Mijn overheersende gevoel was: wat is The Voice of Holland toch een waanzinnig goed format. De wedstrijd en lol tussen de juryleden, de spanning en de gezel van de tijd: druk dan, druk dan! De wanhopige familieleden. Dat heerlijke geluid als er dan toch nog op de knop wordt geramd, dat verlossende geluid - tot in de haarvaten uitgedacht. De uitdrukking van verrukking van de kandidaat die voor een moment uit de concentratie wordt getrokken. Anouk die een kandidaat met twee zinnen kan demonteren tot minder dan niets, Ali B die iets leuks zegt en opeens voel je tranen in je ogen opwellen; wij kunnen Nederland met zijn allen oplossen en Ali weet hoe.

Goed, het decor van DanceSing is enorm en overweldigend en technisch superieur maar ook steriel en zeker niet gezellig. En dan staat zo'n meisje daar klein te zingen en ziet er compleet verloren uit. Een deeljury van twee mensen, daar mis je toch een beetje de chemie, iets leuks. Ik was er niet zo heel erg wild van, totdat Trijntje zich over een Vlaamse meisje ontfermt dat het bij het zingen niet had van de zenuwen. Door Gordon al afgeserveerd, loopt ze er naartoe. Doe je hakken uit, doe ik ook. Staan we hier samen, met de voeten op de vloer - voel je hart. En nu zingen, zingen vanuit je hart, vanuit jezelf en ja hoor, daar gaat ze en door.

Even schakelen naar productieniveau. Stel: je bent een Amerikaanse broadcaster en je hebt The Voice niet, zou je DanceSing dan willen hebben? Ja, misschien wel. Dit zou misschien wel kunnen werken. Er keken 714.000 mensen.

Op zondag de seizoensopening van The Wall. Daar keken 475.000 mensen naar, een paar honderdduizend minder dan het jaar ervoor. Naar Dat verzin je niet, een quiz gepresenteerd door Gordon, keken 420.000 kijkers.

We kunnen er kort en lang over doen maar stel: je draagt John de Mol een warm hart toe, dan ervaar je toch op zijn minst een licht teleurstellende week.

OK, dat was dat maar begin; deze week werd het pas echt interessant. Op maandag werd bekend dat Wendy van Dijk overstapt van RTL naar Talpa Network.

Wat zich vervolgens ontspon, was niets minder dan een filmisch plot - je verzint het niet.

Het begint allemaal met de column van AD televisierecensent Angela de Jong met de kop De Mol gaat de oorlog niet winnen met Wendy. Gordon bleef gedurende de gehele bijdrage van Peter Pannekoek tijdens de Roast of Gordon - "Gordon is onze welvaartskanker | dit is ons baby-Hitler moment | mag ik hopen dat hij Mark Rutte in zijn kont heeft geneukt" - lachen. Want we hadden afgesproken dat het allemaal niet waar zou zijn maar bij het lezen van de column van Angela lacht hij niet. Want ze zegt dat Wendy en Gordon op hun retour zijn en dit is typisch een gevalletje van een open zenuw; zij zegt het en iedereen weet het. Er zijn in Hilversum weinig mensen te vinden die denken dat The Voice of Holland zonder Wendy van Dijk minder succesvol zal zijn.

Had je Chantal Janzen of Eva Jinek gehaald dan had je dit niet gehad.

De knuppel is in het hoenderhok en Matthijs van Nieuwkerk heeft een onderwerp. Hij nodigt Angela de Jong en Gordon uit voor de uitzending van De Wereld Draait Door van dinsdag. Gegarandeerd goede televisie  maar Gordon zegt af. Komt hij uit zichzelf niet of mag hij niet van Peter de Mönnink of John de Mol?

Angela is er en licht haar column toe. Uitgenodigd zijn voormalig SBS directeur Fons van Westerloo en voormalig SBS programmadirecteur Tina Nijkamp. Zij zijn wel een beetje streng voor Angela - want andere mensen mogen blijkbaar uitmaken hoe een recensent over televisie dient te schrijven - en Fons laat zich een beetje gaan: 6 Inside noemt hij een zonder meer waardeloos programma en hij vindt - net als Tina -  dat programmeren een vak is. En dat je dus niet The Wall tegenover Linda de Mol moet zetten want iedereen wil Linda de Mol zien en daarvan verlies je als SBS gegarandeerd.

Later op de avond reageert Gordon in Shownieuws op de column van Angela de Jong. Angela heeft zijn open zenuw blijkbaar nog veel harder weten te raken dan vermoed. Gordon laat zich in een ordinaire scheldpartij op dusdanige manier gaan die zich niet anders laat omschrijven dan aan zelfdestructie grenzend decorumverlies - een publieke zelfmoord. Alleen een zombie als Gordon kan zo'n zelf georchestreerd overlijden overleven. Dus niets aan de hand.

Wordt het woensdag. Breaking news: Linda de Mol per 1 juli naar Talpa Network. Het is the big one, iedereen heeft hier al zo lang op gewacht dat het toch nog als een verrassing komt. Wat zal John in zijn nopjes zijn geweest. Linda: "Ik heb met ontzettend veel plezier ruim elf jaar lang bij RTL gewerkt. Weggaan is ook echt een moeilijke beslissing geweest maar ik heb altijd gezegd: als mijn broer me vraagt kom je me helpen, dan zeg ik natuurlijk ja. En die vraag kwam afgelopen december. Ik zie het als een spannende uitdaging: we gaan de komende tijd samen bouwen aan de zenders en ik hoop dat ik iets moois kan bijdragen. Ik kijk terug op een hele fijne tijd daar en maak nog een aantal programma’s voor RTL totdat ik 1 juli bij Talpa Network aan de slag ga.”

Wat helemaal niet wordt belicht, is dat Linda de Mol ook hoofdredacteur en mede-eigenaar is van de grootste vrouwenglossy van het land - LINDA. - met een online bereik van 1,8 miljoen mensen per maand. Er was natuurlijk al samenwerking vanuit de Sanoma/SBS periode - zoals vtwonen - maar dit brengt Sanoma en Talpa Network nog dichter bij elkaar.

Angela de Jong piept opeens heel anders: Als De Mol de oorlog met iemand kán winnen, is het met Linda. 's Avonds zit hij bij Matthijs in De Wereld Draait Door. Nog niet eerder gezien: John komt niet zo vaak op televisie - als ie al op tv komt, is het meestal bij Pauw.

Matthijs van Nieuwkerk: "Aan tafel gaat zitten John de Mol. Hij maakte vandaag trots bekend dat zijn zus Linda de overstap gaat maken naar SBS6. Het is een transfer die wellicht een beetje werd verwacht maar Hilversum vandaag deed trillen van angst en opwinding, afhankelijk van waar je werkt. De verhoudingen op het mediapark liggen scherper dan ooit"

De overstap van Linda de Mol, de nummer 3 in DeMedia100 en daarmee meest invloedrijke vrouw in de Nederlandse media is duidelijk andere koek. Want brachten andere transfers soms een enkel programma mee - maar meestal niet - is dit bij de overstap van Linda anders. Met Linda komen in ieder geval mee: Postcodeloterij Miljoenenjacht, Linda Zomerweek ("John; als ze dat zou willen gaan doen; ja"), Ik hou van Holland, O wat een jaar, Weet ik veel.

Dat hakt erin. Matthijs - en ik ook - wil natuurlijk weten hoe dat gegaan is en hoe RTL hierin zit. John de Mol: "Na de oprichting van Talpa Network in november 2017 heb ik nagedacht over hoe ik nu in de business sta en wat dat betekent voor de relatie met RTL. Ik heb toen een gesprek gevoerd met Bert Habets en Sven Sauvé. Tegen hen ik gezegd dat er dingen gaan veranderen en dat er twee mogelijkheden zijn: we kunnen keihard de concurrentiestrijd met elkaar aangaan maar ik zou liever samenwerken. Helemaal samengaan gaat niet, want de wetgeving loopt nog steeds achter de feiten aan. Maar samenwerken kan wel. Ik heb toen als voorbeeld gegeven: laten we samen Gordon onder contract nemen, maakt hij zes programma's: drie voor RTL en drie voor Talpa Network. The Voice heeft drie edities; geef The Voice Kids aan SBS, houdt RTL de rest. Na een aantal  weken kwam er een redelijk kille reactie: wij zien dat niet zo zitten want wij zien daar geen upside in. Dan rest mij dus niets anders dan een hevige concurrentiestrijd."

Dat is natuurlijk briljant. RTL is een groot, internationaal mediabedrijf en John doet Bert een voorstel waarvan iedereen van te voren weet dat RTL daar niet op in zal gaan. En daarmee is de oorlog gelegitimeerd. Blijft de vraag of The Voice nu ook naar Talpa Network komt. Een paar weken geleden al zei John bij Pauw dat hij dat graag wil, dat het ingewikkeld is en dat er 44 juristen naar aan het kijken zijn.

Matthijs benadrukt ook nog even dat het met Talpa Network nog niet zo opschiet tot nu toe. En John geeft dan heel bescheiden toe dat het inderdaad nog niet zo opschiet maar dat dat nog gaat komen en dat het businessmodel het toelaat om daar een paar jaar de tijd voor te nemen. Matthijs gaat daar helaas niet op in dus ik zeg het dan maar: door zijn persoonlijk vermogen kan John de Mol met Talpa Network investeringen doen die door andere mediabedrijven als onverantwoord worden gezien.

John is een heer. Hij geeft RTL alle credits: "Het is een goed bedrijf dat goed geleid werd en nog steeds goed wordt geleid." Hij had ook kunnen zeggen: het marktaandeel van RTL staat zwaar onder druk. Want dat doet het. En met Talpa Network gaat het best goed.

Het marktaandeel van Talpa TV steeg in december met 1,8 procent. Het marktaandeel van RTL daalde in december met 7,3 procent. Daarmee daalt het marktaandeel van RTL - sportzomereffecten buiten beschouwing gelaten - nu al 32 maanden op rij. Dat de perceptie is dat Talpa TV het niet goed doet, komt omdat de programma's van Talpa TV - uitgezonderd de wedstrijden van de Champions League, die wel miljoenen kijkers trekken - niet met een miljoen plus kijkers boven in de dagelijkse kijkcijkcijfer top-25 staan en RTL wel. Maar waar Talpa TV het de afgelopen maanden heeft gewonnen, is niet in de top van de top-25 maar in de bodem. Programma's van rond de half miljoen kijkers. Daar had Talpa TV er eerst maar een enkele van, nu steeds meer.

De vraag is niet zozeer of maar wanneer Talpa TV voor het eerst groter zal zijn dan RTL en het meest logische antwoord is: wellicht komende zomer.

En wat doet RTL? Dat is minder duidelijk. Er wordt hard ingezet op Videoland maar in de markt worden vraagtekens gezet bij de exploiteerbaarheid. RTL haalt mensen bij de NPO met wisselend succes. Art Rooijakkers gaat goed maar met Twan Huys heeft RTL met RTL Late Night een groot probleem. De strategie was tot nu toe: afwachten, tijd geven en kijken of het probleem zichzelf oplost. Dat lijkt vooralsnog niet het geval. RTL Late Night was drie weken met kerstreces, best lang - even dacht ik dat het programma met stille trom was vertrokken maar deze week werd het weer opgestart, met 207.000 kijkers.

Nu veel sterren RTL hebben verlaten, heeft RTL de mogelijkheid om een frisse start te maken. Nieuwe sterren laten opbloeien en in zekere zin doet RTL dat ook. Influencers zijn daarbij favoriet. Een van die nieuwe sterren is Kaj Gorgels, nummer 8 in DeInfluencer50, die Expeditie Robinson gaat doen.

Met het vertrek van Linda en haar programma's komt er ruimte voor nog veel meer vernieuwing. Ook voor Sven Sauvé wordt 2019 een buitengewoon interessant jaar.