[Cross Media Case 2020] Marloes Leeuw en Mark Willems over Pride vier je bij AVROTROS!
11-03-2020 08:06:00 Door: Bas Vlugt | Hits: 7793 | Tags:

Op 1 juli 2020 worden de Cross Media Awards 2020 uitgereikt. AVROTROS zendt Pride vier je bij AVROTROS! in als Cross Media Case. We spreken met Marloes Leeuw en Mark Willems.

Kunnen jullie AVROTROS introduceren?

AVROTROS is een onafhankelijke en maatschappelijk betrokken omroep die Nederland verrijkt en verbindt. AVROTROS voelt zich nauw verbonden met de Nederlandse samenleving en wil als publieke omroep graag een bijdrage leveren aan de maatschappij. Die bijdrage komt op verschillende manieren tot uitdrukking. Zo besteedt AVROTROS veel aandacht aan cultuur, met name kunst en muziek. Maar de betrokkenheid bij Nederland komt ook tot uitdrukking doordat we veel aandacht besteden aan actuele thema's waar burgers en consumenten mee te maken hebben. Denk aan programma's als EenVandaag, Opsporing Verzocht en Radar, maar ook de Pride is hier een mooi voorbeeld van.

Hoe kijken jullie vanuit AVROTROS naar Cross Media?

AVROTROS heeft als onafhankelijke publieke omroep een belangrijke rol in de samenleving. AVROTROS informeert, inspireert en vermaakt met een media-aanbod dat breed toegankelijk is. Vanuit die toegankelijkheidsgedachte, wil AVROTROS op ieder mogelijk mediaplatform aanwezig zijn. Want medialandschap verandert continu, net als de wijze waarop mensen media consumeren. Crossmediaal communiceren is dan ook een randvoorwaarde om je boodschap duidelijk over te brengen bij je publiek.

Kunnen jullie de case omschrijven?

AVROTROS vervult een maatschappelijke rol door het verbinden van verschillende groepen in de samenleving. Vanuit deze gedachte zendt zij jaarlijks een registratie uit van de Canal Parade, onderdeel van de Amsterdam Pride. In 2019 pakten we de kans om de parade integraal live uit te zenden op NPO 1. Voor ons de aanleiding om een campagne te ontwikkelen rondom de Pride om het inhoudelijke aspect nog breder uit te dragen. Een campagne die niet alleen meer verdieping geeft aan de Pride-week, maar ook een breder beeld geeft van de LHBTI-gemeenschap. Hiermee wilde de omroep verschillende groepen in de samenleving, LHBTI'ers en niet-LHBTI'ers, met elkaar verbinden. Want als je meer weet over elkaars wereld, leer je elkaar beter begrijpen en kom je dichter tot elkaar.

De campagne bestond uit verschillende onderdelen en platforms, die allemaal op elkaar aansluiten; radio en tv-programmering, deelname aan de Canal Parade, YouTube-serie Pride Talk en het live-evenement de Pride Awards.

Gedurende de Pride-week zond AVROTROS verschillende tv-programma’s uit op de NPO-zenders. Ellie aan de verkeerde Kant (documentaire van Ellie Lust over geweld tegen LHBTI'ers), Het beste van… Pride Songs (over muziek die de LHBTI-gemeenschap vooruit heeft geholpen) en de live-registratie van de Canal Parade. Radio EenVandaag kwam in de Pride-week met een speciale live-uitzending vanuit VondelCS Amsterdam.

De omroep kwam met de YouTube-serie Pride Talk; bekende en onbekende LHBTI'ers vertellen over onderwerpen als verliefd zijn, coming out en rolmodellen. Een serie voor jongeren die op zoek zijn naar antwoorden en herkenning.

AVROTROS organiseerde voor het eerst de Pride Awards. Een inspirerende avond in VondelCS, waarop prijzen uit werden gereikt aan een bekende en een onbekende LHBTI-held. Helden die op bijzondere wijze een bijdrage hebben geleverd aan de Pride-gemeenschap. Een avond vol inhoudelijke discussies, bijzondere optredens en een prijsuitreiking door minister van Engelshoven.

AVROTROS voer mee tijdens de Canal Parade, met onder anderen de winnaars van de Pride Awards.

Het unieke aan deze campagne was dat het hier niet ging om een optelsom van losse Pride-programmering, maar een crossmediaal project waarin verschillende onderdelen elkaar aanvullen. Zo vertelde Ellie Lust op de Pride Awards over haar tv-documentaire, schoven de genomineerden voor de Pride Awards aan in de uitzending van Radio EenVandaag, werd fragmenten van Pride Talk getoond in de uitzending van de Canal Parade, waren de presentatoren van deze uitzending te zien in Pride Talk enzovoort. Hiermee claimde AVROTROS dit thema en boden we een volledig crossmediaal concept.

Welke media- en reclamebureaus waren betrokken bij de ontwikkeling en de uitvoering van de campagne?

Alle onderdelen van de campagne zijn door AVROTROS zelf uitgevoerd, zonder reclame- of mediabureaus. Wel is er een nauwe samenwerking geweest met maatschappelijke organisaties als COC Nederland en Stichting Amsterdam Gay Pride.

Welke media - en mediumtypes - zijn voor de campagne ingezet?

AVROTROS gelooft dat, als je zoveel mogelijk verschillende mensen wil bereiken, je op alle platforms aanwezig moet zijn. Met de content op tv en radio wilden we de mensen van middelbare leeftijd bereiken (30+); de Youtube-serie was juist gericht op jongeren. En met het live-evenement Pride Awards wilden we juist beleidsmakers, opiniemakers en influencers bereiken.

De AVROTROS-website diende als stempagina voor de Pride Awards. Facebook, Instagram en Twitter zijn ingezet om, door middel van betaalde campagnes, meer mensen naar de content te converteren. De free publicity rondom de campagne leverde publicaties op tv, radio en landelijke kranten.

Wat waren de resultaten?

De Canal Parade die integraal werd uitgezonden op NPO 1 trok 380.000 kijkers. Daarnaast hebben meer dan 10.000 mensen hun stem uitgebracht voor de Pride Awards, een groot aantal voor een nieuw initiatief. Ook met de Pride Awards zelf trok AVROTROS landelijke media-aandacht. De nieuwe YouTube-serie Pride Talk behaalde 300.000 views maar nog belangrijker dan dat: 47 procent van deze views zit in de doelgroep 18-24 jaar en 26 procent in de leeftijdsgroep 25-34 jaar. Een zeer belangrijke doelgroep als het gaat om dit onderwerp. En ook een doelgroep die AVROTROS (en de publieke omroep in zijn geheel) doorgaans moeilijk weet te bereiken. We kijken terug op een zeer geslaagde campagne, waarin we een belangrijk maatschappelijke boodschap hebben overgebracht op een doorgaans moeilijk bereikbare doelgroep. Door met een crossmediale aanpak verdieping en verbreding te bieden hebben we verschillende groepen in de maatschappij op een positieve manier met elkaar weten te verbinden; een belangrijke doelstelling en ideaal van AVROTROS.

www.avrotros.nl/pride-amsterdam

 

Dinsdag 17 maart is de laatste dag dat je jouw cases kunt insturen voor Cross Media Awards 2020.

www.crossmediaawards.nl

 

Sponsors.
  • `
  • `
  • `
  • `
  • `

 

Volg het Nederlands MediaNetwerk op Twitter

Volg het Nederlands MediaNetwerk op Facebook

Word lid van de Nederlands MediaNetwerk Groep op LinkedIn

Vacatures in media- en marketingcommunicatie