[Cross Media Man 2021] Sietse Bakker over het Eurovisie Songfestival
26-08-2021 10:49:59 Door: Saskia van Weert | Hits: 5793 | Tags:

Sietse Bakker is onder meer uitvoerend producent van het Eurovisie Songfestival 2021, maar ook media- en event professional en auteur. Hij is genomineerd als Cross Media Man van het jaar 2021.

Wat kun je vertellen over de relatie tussen de NOS en het Eurovisie Songfestival?

Het 65ste Eurovisie Songfestival wordt traditioneel georganiseerd door de publieke omroep van het winnende land, in samenwerking met de Europese unie van publieke omroepen, de European Broadcasting Union. In Nederland hebben we, zeker in vergelijking met andere landen, een bijzonder omroepbestel. Dat vertaalde zich in een samenwerking tussen de NPO, NOS en AVROTROS. De NPO was als lid contractpartij bij de EBU, de NOS heeft alle kennis in huis om de rol van host broadcaster te vervullen en AVROTROS is traditioneel verantwoordelijk voor de uitzending en de Nederlandse deelname. Ons team was een mooie afspiegeling van de drie organisaties.

Wat was jouw rol hierbij?

Als Executive Producer was ik eindverantwoordelijk voor het hele project, samen met Astrid Dutrénit en deputies Emilie Sickinghe en Jessica Stam. Het is als het ware een startup on steroids, want je moet binnen een jaar van nul af aan de meest complexe televisieproductie ooit in ons land gehouden organiseren. Dat werden uiteindelijk, vanwege de coronacrisis, twee jaar. Dat klinkt als een luxe, want we hadden meer tijd, maar het was uiteraard ook veel complexer.

In welke zin is het Songfestival crossmediaal te noemen?

Het Eurovisie Songfestival is een schoolvoorbeeld van een crossmediale experience. Wat in 1956 begon als primair een radioprogramma dat ook op het nieuwe medium televisie werd uitgezonden, werd al snel een televisiespektakel met daaromheen een evenement. In de jaren 90 werd er op het songfestival al geëxperimenteerd met televoting om het publiek bij de uitzending te betrekken. En het songfestival was er vroeg bij op internet. De eerste website verscheen eind jaren 90, in 2008 was het merk vertegenwoordigd op de belangrijke social mediakanalen, de app kwam uit in 2013.

Hoe kijk jij naar crossmedia binnen je werk?

Ik zie een crossmediale aanpak als een plattegrond. Op het middenplein komt het publiek, in al z’n diversiteit, samen om het merk te beleven. Dat doen ze via verschillende aanrijroutes en ingangen. Als organisator wil je het zo makkelijk mogelijk maken om die routes af te leggen en ingangen te vinden. Dat vereist goede samenwerking tussen disciplines en gedegen kennis van alle platformen, maar vooral kennis van je publiek. Het denken in leeftijdscategorieën en inkomensgroepen heeft wat mij betreft z’n langste tijd gehad. We moeten veel meer gaan denken in de mate waarin een doelgroep betrokken is bij je merk. Hoe activeer je je ambassadeurs? Wat verwachten je fans? Hoe kun je de toevallige voorbijganger enthousiasmeren om meer te doen dan even in je ‘etalage’ kijken? En wie internationaal actief is voegt dat een extra laag complexiteit op; een merkbeleving is niet per se hetzelfde van land tot land en je hebt te maken met taalbarrières. Daarmee wordt crossmedia veel meer een multidimensionale activiteit in plaats van het simpelweg content produceren voor verschillende kanalen.

Waar ben je trots op, terugkijkend op het event?

Waar we trots op zijn is hoeveel we, mede in samenwerking met de EBU, gedaan hebben op de verschillende platforms. Er zijn YouTube-formats ontwikkeld, we hebben ervoor gekozen om ook de rauwheid van achter de schermen te laten zien en hebben televisie en online met elkaar verweven door Nikkie de Jager als presentatrice op het hoofdpodium te zetten, zonder presentatie-ervaring op zo’n podium maar mét diepgeworteld begrip van de online community.

Waar ik persoonlijk het meest trots op ben, is dat we met al de omroepen, de EBU, Rotterdam, Ahoy, al die leveranciers, partners, sponsoren, platforms, ruim 1600 media- en event professionals, vrijwilligers en beveiligers, in goede samenwerking met alle overheden, dit visitekaartje voor Nederland heeft weten af te geven onder extreem uitdagende omstandigheden. Dat is niet alleen een crossmediale prestatie, maar ook crossdisciplinair. Dit is wat er mogelijk is als je het écht samen doet, met een duidelijke visie van wat je wilt neerzetten. Het was een voorrecht om daar leiding aan te mogen geven.

De publieke omroep staat erom bekend een relatief hoge leeftijdscategorie aan te spreken. Maar wie verder kijkt ziet enorm veel innovatiekracht, zowel vanuit de NPO als de omroepen. Denk aan NPO Samen, waarbij mensen samen via NPO Start naar een programma kunnen kijken, de Songfestival-app van AVROTROS, die het traditionele puntenlijstje vertaalde in een mobiele experience. Of NOS Stories, dat een jonge doelgroep aanspreekt en inmiddels de 900.000 volgers aantikt. Ook achter de schermen wordt veel geïnnoveerd. Bij het songfestival hebben we bijvoorbeeld de Proximity Monitor geïmplementeerd, waardoor we real-time konden zien welke groepen mensen op welke plek in Ahoy een verhoogd risico liepen om besmet te raken met het coronavirus. Zo konden we meteen ingrijpen als bijvoorbeeld ergens geen afstand kon worden gehouden. Mede daardoor is het gelukt om het evenement met relatief weinig besmettingen te laten verlopen.

www.eurovision.tv
www.nos.nl
www.crossmediaawards.nl

De Cross Media Awards komen eraan!

Cross Media Congres en Cross Media Diner & Awards zijn dit jaar op 14 september in Amsterdam. De Cross Media Awards Jury 2021 onder leiding van John Olivieira heeft zich gebogen over een recordaantal inzendingen. Alle nominaties vind je hier.

Sponsors.
  • `
  • `
  • `
  • `
  • `

Volg het Nederlands MediaNetwerk op Twitter

Volg het Nederlands MediaNetwerk op Facebook

Word lid van de Nederlands MediaNetwerk Groep op LinkedIn

Vacatures in media- en marketingcommunicatie