[De Belofte 2022] Sara Moeniralam (NPO 3LAB): Online content is snappy en dat is juist wat jongeren aanspreekt. 
03-06-2022 09:17:00 Door: Saskia van Weert | Hits: 3775 | Tags:

Sara Moeniralam is Content Coördinator bij 3LAB. Zij is genomineerd voor De Belofte 2022. De winnaar wordt bekendgemaakt op woensdag 8 juni op Cross Media Congres 2022.

Kun jij NPO 3LAB introduceren?

3LAB is het talentontwikkelingstraject binnen NPO3. Wij zoeken jonge makers met frisse, verse, experimentele, prikkelende ideeën en perspectieven die aansluiten bij de belevingswereld van onze jonge generatie. Makers kunnen met een eigen stem, door middel van stijl en vorm, hun stempel drukken op de productie. 3LAB voorziet in financiering van de productie, inhoudelijke begeleiding door de deelnemende publieke omroepen en distributie via onze online kanalen.

Wat kan NPO 3LAB dat andere bedrijven niet kunnen?

Op 3LAB kun je online het hele jaar door deze verfrissende, verse en experimentele video’s bekijken die gemaakt zijn door talentvolle jongeren. Het perspectief van 3LAB is breed. We vernieuwen zowel qua inhoud als vorm: webseries, (interactieve) films, documentaires, journalistieke programma’s, formats. Kortom, alles is mogelijk. Bij elk programma kun je een kijkje achter de schermen nemen via onze Instagram pagina.

3LAB is ook een plek van uitproberen, vandaar de naam. Sommige producties zullen verrassen, andere zijn een variatie op wat bekend is, en er zit ook vast iets tussen wat je niet direct begrijpt. Experimenteren is groeien door aan de slag te gaan.

Daarnaast werkt 3LAB met meerdere omroepen samen en hoeft een maker niet individueel bij elk omroep een plan in te dienen, maar koppelen wij de makers aan deelnemende omroepen. Hierdoor kan een maker makkelijker doorstromen binnen de publieke omroep.

Waaruit bestaat jouw werk bij NPO 3LAB?

Als content coördinator ben ik verantwoordelijk voor:

 • het lezen van alle plannen die binnenkomen (via de website)
 • beantwoorden van vragen in onze mailbox over 3LAB en de trajecten
 • feedback geven aan makers als hun plan niet gekozen wordt
 • trajecten ontwikkelen
 • talenten scouten
 • plannen in productie laten gaan door de dramaturgen van de omroepen te koppelen aan de makers
 • de begrotingen checken en met het NPO-fonds voorzien in de financiering van producties
 • contact houden met de dramaturgen over de producties
 • publicatiedatums en aanleverspecificaties communiceren aan de dramaturgen
 • distributie van de video’s via online kanalen (website, YouTube, Instagram)
 • zichtbaarheid van 3LAB versterken

 

Wat vind jij de belangrijkste trends in onze business?

De belangrijkste trends in de media vind ik toch wel de online trends en de snelheid ervan onder jongeren. Het is heel makkelijk om de enige dag in te zijn en de andere dag out. De taal van jongeren is compleet anders dan van de ouderen en dat is goed terug te zien in de traagheid van lineaire content versus de snelheid van online content. Ik denk dat het belangrijk is dat wij ons vooral focussen op trends onder jongeren.

Wat snapt de gevestigde orde in onze business niet wat jonge mensen wél snappen?

Ik denk dat wat de gevestigde orde niet per se snapt en jonge mensen juist wel, is dat online de toekomst is. Of in ieder geval dat de keuze echt bij de kijker ligt en niet meer bij het televisieaanbod. We zien hoe streamingplatforms en social media de trends bepalen en hoeveel kijkers zij trekken, omdat zij meegaan met jongeren en zich vooral focussen op de generaties die nu het meest media savvy zijn. Jonge mensen spreken hun eigen taal en creëren iedere dag zelf content. Zij begrijpen de media taal als geen ander, dus is het fijn als de gevestigde orde ook deze taal gaat spreken of hen daarin tegemoet komt. De online wereld is de toekomst en het lijkt mij van belang dat deze orde online content serieuzer gaat nemen, en tegelijkertijd deze content zijn eigen laat. Online content is snappy, jump cuts hier en daar, andere flow dan op televisie en dat is juist wat jongeren voornamelijk aanspreekt. 

Wat zijn jouw ambities in ons vak?

Er is voor mij niks mooiers dan het maken/distribueren van visuele verhalen. Het is mijn streven om verhalen te belichten die normaliter niet belicht worden. Mijn doel is dan ook om onzichtbare mensen zichtbaar te maken en talenten een kans te geven. Met het verspreiden van verhalen van nieuw talent wordt de wereld een stukje rijker. Ik vind het erg belangrijk dat een talentontwikkelingstraject binnen NPO3 bestaat en ben heel blij dat ik de kans heb gekregen om aan de slag te gaan als content coördinator voor 3LAB.  

Wat is het laatste nieuws?

Er is veel focus op talentontwikkeling binnen de NPO, waar ik erg blij mee ben. Voor 3LAB is het vooral belangrijk dat we doorgaan. We leggen de focus ook meer op jongeren van 13-24 jaar. We moeten als 3LAB zichtbaarder worden. Daarnaast is het mijn streven om 3LAB toegankelijker te maken.

www.vpro.nl

www.crossmediacongres.nl

www.resultrecruitment.nl

Sponsors.
 • `
 • `
 • `
 • `
 • `

Volg het Nederlands MediaNetwerk op Twitter

Volg het Nederlands MediaNetwerk op Facebook

Word lid van de Nederlands MediaNetwerk Groep op LinkedIn

Vacatures in media- en marketingcommunicatie