[Interview] Ewart van der Horst: We hebben carte blanche gekregen voor de show van Eva Jinek
04-01-2020 13:15:00 Door: | Hits: 5372 | Tags:

Met televisietitels als Jinek, Holland-België, Ladies Night en Beste Kijkers, online titels Amayzine.com, Franska.nl en FavorFlav.com en events in de ZiggoDome als De Avond van de Filmmuziek, heeft PilotStudio zich in korte tijd ontwikkeld tot een allround mediabedrijf. Oprichter van PilotStudio is Ewart van der Horst.

Er is veel gaande in productieland. Als het gaat om de grotere producenten gebeurt er veel. John de Mol is weg bij Talpa Media, concentreert zich op Talpa Network. ITV Studios neemt nu de volledige controle over Talpa Media; EndemolShine gaat naar Benijay Group en wordt groter. RTL gaat met FC Group naast Fremantle (Blue Circle) nog actiever worden. Wat betekenen dit allemaal voor jou als onafhankelijke producent?

Er verandert voor ons niet zo veel. De grote partijen worden steeds groter, maar wij koesteren onze onafhankelijkheid. Wij zijn relatief klein, een boetiekproducent zoals ze dat noemen. Ik denk dat er nog meer ruimte komt voor kleine partijen met hun eigen ideeën.

Is PilotStudio overnameprooi?

Dat zou in theorie kunnen. Er moet eerst een kandidaat komen, dan moet het klikken, vervolgens moeten we het willen en dan moeten we er nog uitkomen. Ik vind het op dit moment goed als zelfstandige en onafhankelijke producent van onder meer talkshows te kunnen opereren. Maar zeg nooit, nooit. Op dit moment gaan de zaken prima, de komende jaren zie ik dat eerlijk gezegd niet gebeuren.

Vriend en vijand is verrast geweest over de overstap van Eva Jinek van NPO1 naar RTL4. Pilotstudio gaat mee. Hoe zal het programma van Jinek op RTL4 moeten worden? Wat zijn de doelstellingen?

Er zijn geen doelstellingen, er is niets opgelegd door RTL Nederland. De enige opdracht is een goed programma te maken op de late avond.

Is er dan helemaal niets afgesproken met RTL Nederland?

Het is evident dat als men ons binnenhaalt er een logische druk en verwachting ontstaat, ook al is die nooit hardop uitgesproken. Wij gaan samen met RTL Nederland de lijn die is ingezet door Beau van Erven Dorens doortrekken. We willen het oude Barend & Van Dorp-gevoel terugkrijgen. Dat het logisch is dat er inhoudelijk wordt gebabbeld op de late avond bij RTL4. Ik wil niet zeggen dat het weg was, maar het was niet meer vanzelfsprekend.

PilotStudio gaat ook Beau produceren. Daarmee heeft PilotStudio het voor elkaar gekregen dat RTL-producent Blue Circle (Fremantle) weg is bij de talkshows op RTL4.

Blue Circle maakt heel veel goede programma’s. Ik kan me voorstellen dat ze het jammer vinden, maar de afhandeling en overdracht naar ons gaat uitermate prettig. Hulde daarvoor. Op het moment dat Eva Jinek bij RTL4 is binnengehaald, is het slim het team erachter ook mee te nemen. Het is een hechte club, die gelukkig loyaal is gebleven. Dan is het logisch dat RTL Nederland denkt: laat PilotStudio het hele jaar maar de latenighttalkshows maken. De samenwerking tussen ons en de talkshow van Jeroen Pauw op NPO1 werkte ook uitstekend. Door het hele jaar door te werken voor de talkshows van Jinek en Van Erven Dorens, kunnen we ook nu weer met één sterk team werken.

Wat gaat Pilotstudio anders doen bij Beau?

Zover zijn we nog niet. We gaan eerst rustig met Van Erven Dorens babbelen. In de kern zal er bij het programma van Jinek niet veel veranderen en daarna kijken we hoe we datzelfde met Van Erven Dorens kunnen laten ontstaan. Ik zie dat Van Erven Dorens harstikke in vorm is. In principe zullen Van Erven Dorens en Jinek elkaar afwisselen, maar we denken nog na over de definitieve periodisering. Wat wel zal verschillen voor ons, is de onderbrekende reclame. Daar moeten we nog iets op verzinnen.

De talkshows op RTL 4 hebben in het verleden veel commerciële invloeden gekend, al is het maar van eigen mensen te gast. De toenmalige programmadirecteur Erland Galjaard hield zich ook sterk met de inhoud van het programma bezig. Hoe zal dit voor Jinek zijn?

Van de huidige programmadirecteur van RTL Nederland, Peter van der Vorst, hebben we carte blanche gekregen, die hadden we bij de NPO overigens ook. Dus journalistieke en redactionele vrijheid, zonder restricties en zonder commerciële inmenging vanuit de zender. Het inzetten van gasten van je eigen zender is volkomen helder natuurlijk. Dat doen we allemaal. Totdat er gedoe is. Als het even niet meer loopt, wordt het meteen negatief uitgelegd. Maar geloof me: echt elke talkshow wil Anouk en Lil’ Kleine als gast aan de vooravond van de The Voice.

Jeroen Pauw versus Jinek om 22:30 uur op NPO 1 en RTL 4. Zal dat gebeuren? Gaan de programma’s elkaar kannibaliseren of concurreren?

Geen idee. Jinek is op 6 januari 2020 bij RTL 4 van start gegaan. Ik weet niet wanneer Pauw precies te zien zal zijn. Frans Klein heeft echter besloten dat er directe talkshowconcurrentie zal komen tussen NPO 1 en RTL 4 door het vervroegen van de talkshows op NPO 1 naar 22:30 uur. Er is een grote club geïnteresseerd in actuele thema’s die op de late avond worden besproken, maar ik denk niet dat die nu ineens twee keer zo groot wordt. Wellicht komt er toch een beetje kannibalisatie. Wij zijn er in ieder geval klaar voor. En helaas voor RTL, talkshows zijn beperkt houdbaar om terug te kijken, de eerste 24 uur gebeurt dat nog wel regelmatig. Daarna alleen vanuit een specifieke reden. Dus Videoland heeft weinig aan ons.

Hoe kijk je aan tegen de industrie-afspraken die minister Arie Slob wil maken met de sector om de Nederlandse mediasector te beschermen tegen Amerikaanse grootmachten als Walt Disney, Apple, Google, Facebook en Amazon?

Dat is uitstekend nieuws. Iedereen vindt er van alles van, maar er is geen regelgeving. Je kunt ze niet tegenhouden. Bij de rechtszaak die John de Mol tegen Facebook voerde tegen misbruik van zijn beeltenis, vindt iedereen dat het niet kan. De overheid zou zich meer moeten verdiepen in de materie en bedenken wat ze willen met Nederlandse media en journalistiek. Willen we onderdeel worden van groot-Amerika of willen we de Nederlandse identiteit behouden? Op zich ben ik tegen protectionistisch beleid. Maar we vinden het tegelijkertijd belangrijk dat de Nederlandse cultuur, de Nederlandse normen en waarden, de Nederlandse taal blijft bestaan. Om te zorgen dat die blijven, zijn maatregelen nodig.

Dan is de logischevervolg vraag: hoe dan?

In Frankrijk zijn ze daar beter in. Daar is aantasting van de Franse industrie niet aan de orde. Dat begint al op een gemiddeld Frans terras, waar je niet met Engels aan kunt komen of iets anders wil bestellen dan een croissantje of een croque monsieur. Dat heet dan Franse arrogantie of nationalisme, maar we kunnen er ook wat van leren. Iets wat makkelijk te regelen is, is dat 30 procent van de inkomsten van de buitenlandse partijen in de Nederlandse media-industrie moet worden terug geïnvesteerd in lokale producties. Op die manier hoeven we niet te jammeren over de vrees dat de grote partijen de Nederlandse industrie opeten en blijven er voldoende Nederlandse producties. Maar het is wel het één of het ander.

Je zei drie jaar geleden eerder: het is de gouden eeuw van de video omdat iedereen video wil. Niet per se op televisie maar breder. Zijn er nog steeds gouden tijden?

‘Voor kleine producenten is er nog ruimte, ja, maar de budgetten worden wel steeds minder. Met dank aan de Amerikaanse techreuzen. Er komen gelukkig wel steeds meer kleine opdrachtgevers en je kunt ook stand alone opereren. Als je iets bedenkt, kun je dat vrij simpel maken en morgen staat het online. Daarmee kun je bereik generen. In die zin is het de gouden eeuw van de video. Krantensites beginnen met videoproducties, creëren prerolls en daarmee kan men omzet draaien. Er zijn ook heel veel andere partijen die met video bezig zijn. Veel bedrijven werken nu met influencers die video’s publiceren, die moeten worden geproduceerd. De business is in totaal misschien niet groter, maar er wordt wel met meer video gewerkt.

Welke producties verwacht je komende tijd in de markt te zetten?

We gaan ons focussen op de late avond bij RTL 4. Daarnaast gaan we vanaf januari 2020 een tweede seizoen van Ladies Night met Merel Westrik produceren voor Net5. Veel bestaande producties worden gecontinueerd, zoals Beste Kijkers, De Stelling van Nederland, RTL GP Magazine en Holland-België. Daarnaast staat de Avond van de Filmmuziek weer op 9 oktober 2020 in de planning in de Ziggo Dome. En online gaan we uitbreiden. We gaan ons mannenmagazine Falder.nl goed in de markt zetten en we hebben net Amayzinekids gelanceerd. Genoeg te doen dus.

www.pilotstudio.nl


Lees ook:

[Kijkcijfers] RTL deelt mokerslag uit met eerste uitzending Jinek: 1,7 miljoen kijkers

Dit interview verscheen eerder in het DeMedia100 Magazine. Ewart van der Horst staat op plaats 78 in DeMedia100 2020 en op plaats 5 in DeProducenten50

 

 

 

 

 

 

 

Media100 wordt gesponsord door

Volg het Nederlands MediaNetwerk op Twitter

Volg het Nederlands MediaNetwerk op Facebook

Word lid van de Nederlands MediaNetwerk Groep op LinkedIn

Vacatures in media- en marketingcommunicatie