[Interview] Floris Venneman over de overname van tv-zender ONS
24-01-2020 12:00:00 Door: David de Jong | Hits: 3986 | Tags:

ONS is overgenomen door het creatieve bureau Bureauvijftig. We spreken met mede-eigenaar en partner Floris Venneman over de overname en plannen met de aangekochte televisiezender.

Waarom hebben jullie ONS gekocht?

We zijn al ruim 13 jaar bezig met de 50+-doelgroep. Marketeers en mediamensen richten zich vooral op de doelgroepen 25-35, 20-49 en 20-55. Verbazingwekkend dat ze daarmee de helft van de volwassen Nederlanders links laten liggen. We kopen veel media in en ontwikkelen campagnes. Zo hebben we twee tv-programma's gemaakt die op ONS zijn uitgezonden. Op die manier leerden we de vorige eigenaren kennen. We denken meer bereik te kunnen genereren met deze zender.

Onze focus is dat we geloven in een groeiende kracht van ouderen en we zien een trend in de vergrijzing. Ons hogere doel is Nederland de beste plek te laten zijn om oud te worden. Daar zijn drie dingen voor nodig: de doelgroep begrijpen, innoveren op het gebied van nieuwe diensten en producten en tot slot de 50+-er bereiken. Vanuit Bureauvijftig zijn we met het begrijpen van de doelgroep bezig. Om ook het innovatiedeel verder kracht bij te zetten hebben we Grey Valley opgezet om startups en innovatieve corporates te helpen met het ontwikkelen van hun proposities. Blijft bereiken over: daar past de ONS perfect bij. Al maken we bijvoorbeeld ook al ANBO Magazine.

Wat gaan jullie doen met de zender?

We weten hoe de doelgroep denkt en hoe we hen moeten bereiken. Er zijn thans ruim 1,5 miljoen unieke kijkers per week en dat groeit licht. We willen actiever vertellen wat voor content er wordt uitgezonden. De zender moet meer bekendheid verkrijgen. Wat je ziet is dat er weinig aandacht en liefde is gegeven aan de zender. Laten we zeggen dat wij nu het warme nest zijn dat ONS wél gerichte aandacht kan geven. Dat is het grote verschil: wij zijn gespecialiseerd in seniorenmarketing met sociale en gerichte media. We hebben met onze eigen programma's gezien dat ze gelijk 350.000 tot 400.000 kijkers trekken.

En inhoudelijk?

Nostalgie is een krachtig wapen op de zender. We kunnen nieuwe content combineren met de nostalgische content. We gaan de komende maanden nadenken hoe we het beste de zender invulling kunnen geven. We hebben denk ik wel 50 verschillende bronnen, waaronder de NPO, waar we content van uitzenden. Ja, ook Medisch Centrum West is te zien. Of we met homeshopping doorgaan, moeten we ook evalueren. In principe is dat niet onze opzet. De zender moet een duidelijk profiel krijgen, een herkenbare signatuur. Dus we zullen moeten gaan investeren in nieuwe formats en licenties. Dat betekent zoeken naar een goede mix van oude en nieuwe content. Daarnaast moet er een goede balans van gesponsorde en niet-gesponsorde content komen. We komen daar later dit jaar op terug.

En het merk? De zender heette lange tijd NostalgieNet en werd in september 2015 ONS.

Er staat een goede basis. Dat moet worden uitgebouwd. Een van de vragen die we hebben is de merknaam, maar ook hier gaan we over nadenken, want we willen een duidelijke zender zijn met waardevolle content en gaan onderzoeken wat werkt. We willen de kijkers en de doelgroep er ook actiever bij betrekken.

Komt er een make-over?

We gaan ons eerst drie à vier maanden bezinnen op wat wijsheid is. We hebben niet alleen de zender, maar ook het team overgenomen en gaan kijken hoe we dat het beste verder kunnen vormgeven. Tegen de zomer hopen we meer duidelijkheid te kunnen geven over hoe we de zender het beste invulling kunnen geven.

Thans is de zender via met name VodafoneZiggo in het Ziggo-standaardpakket te zien voor 3,38 miljoen huishoudens terwijl bij KPN slechts een deel van de 2,17 miljoen huishoudens de zender kan zien via het pluspakket. Blijft de distributie hetzelfde?

We hebben nu inkomsten van distributeurs, reclameverkoop en e-commerce-activiteiten. De distributie via de kabel van VodafoneZiggo is een belangrijke basis. Zij zien en waarderen de waarde van ons kanaal. Bij Ziggo wordt het kanaal in het zogeheten standaardpakket uitgezonden. Het is niet vanzelfsprekend dat we in het standaardpakket zitten. We hebben een soortgelijke ambitie met KPN en gaan graag het gesprek aan met ze. Voor beide partijen geldt dat we ook graag samen met hen kijken hoe voor hun zenderpakket (lees: hun abonnees) de toegevoegde waarde verder kunnen vergroten.

Veel kleinere zenders hebben hun reclameverkoop bij respectievelijk RTL Nederland (AdAlliance) of Talpa Network ondergebracht. Blijven jullie zelfstandig?

We zullen altijd zelf deals blijven maken. Ik ben nog niet door deze partijen gebeld voor samenwerkingen, maar ik sta open voor kopjes koffie.

Een televisiezender die alleen maar lineair uitzendt is zeldzaam aan het worden. Hoe zien jullie dat?

De televisiezender staat in een context, die is belangrijk. Dus we kijken naar mogelijkheden voor een VOD-platform, we willen met e-commerce aan de slag en zoals gezegd doen we al veel in de contenthoek, zowel offline als online. Het staat in de startblokken. In een online of VOD-omgeving kun je terugkijkopties en opties voor uitzending gemist aanbieden. Een en ander hangt af van de uitzendrechten. Deze plannen gaan zich ook in de loop van dit jaar ontvouwen. Via de distributeurs is terugkijken wel beschikbaar via hun platforms.

Hoe lang geven jullie de zender om tot haar recht te komen?

We vinden het belangrijk meer mensen te bereiken en een stijgende lijn te zien. Meer mensen moeten kennismaken met ONS, daar gaan we op inzetten. Het kost altijd tijd, dus zeg dat we 3 tot 5 jaar nodig hebben om daadwerkelijk te staan waar we staan willen.

Wat hebben potentiële partners aan jullie?

Wij bieden invullingen voor de uitdagingen om écht 50+-doelgroep te bereiken. Een doelgroep waar men vandaag de dag niet onderuit komt. En wij weten welke media te gebruiken en welke inhoud en tone-of-voice men moeten kiezen om de doelgroep te bereiken.

www.kijkbijons.nl
www.bureauvijftig.nl

Lees ook: Bureauvijftig neemt tv-zender ONS over
 

Volg het Nederlands MediaNetwerk op Twitter

Volg het Nederlands MediaNetwerk op Facebook

Word lid van de Nederlands MediaNetwerk Groep op LinkedIn

Vacatures in media- en marketingcommunicatie