[Interview] Georgette Schlick: De vorm van televisie is veranderd en zal blijven veranderen
19-12-2019 15:15:00 Door: | Hits: 4752 | Tags:

Georgette Schlick is sinds 2014 CEO van Fremantle. Eerder was ze CEO van SBS en Dutchview. Wij spreken haar.

2019 was een goed jaar voor Fremantle. Van 2020 staat nu al vast dat het in ieder geval een dynamisch jaar gaat worden. Fremantle zal per 1 januari het resterende 25-procentsbelang van Ewout Gennemans in No Pictures Please overnemen en een nieuw label lanceren, waarvoor producent Nathalie Harari is aangetrokken. Wat zijn de plannen met No Pictures Please?

No Pictures Please is een succesvol label met een heel eigen signatuur. Het zal dus ook zeker niet verdwijnen. Of op termijn activiteiten samengevoegd gaan worden, weten we nog niet, maar daar is nu in ieder geval geen aanleiding voor.

Wat kun vertellen over het nieuwe label?

Dat gaan we pas doen als Nathalie is begonnen, maar op hoofdlijnen komt de focus te liggen op factual entertainment en reality. Van daaruit gaan we ons binnen dit label verder specialiseren in het ontwikkelen en produceren van VOD-content. Het ontwikkel- en productieproces van deze content vraagt een andere aanpak dan het proces bij lineaire content. Het lijken details, maar dat zijn het zeer zeker niet. Dus door dit nieuwe label toe te voegen aan onze bestaande labels Blue Circle – Entertainment – Fiction Valley – Drama – en No Pictures Please, verbreden we ons aanbod.

Fremantle is onderdeel van RTL Group. Jullie produceren veel voor RTL Nederland, maar zij werken ook met andere producenten. Fremantle levert zelf ook aan andere exploitanten. Hoe lopen de hazen?

Fremantle is een onafhankelijk producent. Ja, wij maken veel voor RTL Nederland en Videoland, maar zeker ook voor de publieke omroepen en andere distributeurs, zoals MTV en Netflix. Voorbeelden daarvan zijn Mocro maffia voor Videoland, Heel Holland bakt voor Omroep MAX en Boer zoekt vrouw voor KRO-NCRV.

Televisie wordt al jaren doodverklaard. Is televisie wel of niet stervende?

Ik heb geen kristallen bol, maar met de insights die er vandaag de dag zijn, geloof ik dat televisie zal blijven. Maar de vorm waarin is al veranderd en zal blijven veranderen. Grote events, zoals Olympische Spelen en het Eurovisie Songfestival, zullen veel kijkers blijven trekken. Hetzelfde geldt, nu nog, voor gameshows met een play-along-element. Verder zien we dat de echte grote entertainment-blockbusters zulke sterke titels zijn dat ze nog steeds heel veel kijkers trekken en dus een groot bereik hebben. Ook die zie ik voorlopig niet verdwijnen.

Bioscoop blijft een sterk medium. Heeft bioscoop de interesse van Fremantle?

Fremantle produceert zeker films, maar we zijn niet zozeer gericht op bioscopen. De films en series die we maken, zijn voornamelijk voor de huidige VOD-platforms, zoals Netflix, Videoland en HBO.

Video on demand komt sterk op. Wat betekent dit voor de operatie van Fremantle?

VOD is een enorme opportunity voor ons. Maar zoals gezegd, vraagt het wel een andere aanpak en daar zijn we ons momenteel op aan het inrichten.

Videoland is een logische afnemer. Zou je ook kunnen produceren voor Netflix?

Ons dramalabel Fiction Valley is momenteel een Nederlandstalige film voor Netflix aan het produceren. Sorry, ik mag de naam nog even niet zeggen. Internationaal is door Fremantle al behoorlijk veel content voor Netflix en HBO gemaakt, zoals American Gods, The Young Pope en My Brilliant Friend.

In het verlengde hiervan: liggen er op de internationale markt kansen voor Nederlandse producenten?

Dat denk ik wel. Kijk maar naar Scandinavië. Veel van hun films en series zijn internationaal te zien. Zij hebben wat dat betreft echt een voorsprong op ons. Voor de Nederlandse producties lijkt op dit moment minder appetite, maar of dat zo blijft, zal de toekomst moeten uitwijzen.

Is het voor jou belangrijk wat adverteerders willen? Gebeurt het dat adverteerders zijn betrokken bij het ontwikkelen van formats of kun je die er niet bij hebben?

Feitelijk zijn adverteerders ook distributeurs van content geworden. Althans, als ze ervoor kiezen dat te willen zijn. Op hun eigen platforms kunnen ze iedere content verspreiden die zij willen. Doordat adverteerders daarin steeds beter hun weg vinden, komen zij ook dichter bij de inhoud te staan. In mijn ogen is dat een goede ontwikkeling, want zij begrijpen – als het goed is – hun doelgroep het beste. Waar je goed op moet letten, is dat je allebei blijft doen waar je goed in bent. Een goed idee hebben, is namelijk nog niet hetzelfde als een uitzendbaar format ontwikkelen.

Wat willen kijkers zien in 2020 en wat gaat Fremantle voor deze kijkers maken?

Dat zal in lijn zijn met hetgeen ik vertelde over grote entertainmentshows zoals The Masked Singer, play-along-gameshows zoals De zwakste schakel en Praat Nederlands met me en dramaseries zoals Lieve mama en Mocro maffia.

www.fremantle.nl

Dit interview verscheen eerder in het DeMedia100 Magazine. Georgette Schlick staat op plaats 85 in DeMedia100 2020.

 

 

 

 

 

 

 

Media100 wordt gesponsord door

Volg het Nederlands MediaNetwerk op Twitter

Volg het Nederlands MediaNetwerk op Facebook

Word lid van de Nederlands MediaNetwerk Groep op LinkedIn

Vacatures in media- en marketingcommunicatie