[Interview] Jan Slagter: De publieke omroep is er niet alleen voor de grachtengordel
16-10-2018 13:44:00 Door: | Hits: 5248 | Tags:

Na 16 jaar MAX is omroepdirecteur Jan Slagter gepokt en gemazeld in het bereiken van de Nederlandse ouderen, maar ook in het incasseren van plan-na-plan van een grillige overheid. Het leverde hem de 45e plek op in DeMedia100 2018.

[Fotocredits: Stef den Boer, Mike Roelofs]

Hallo Jan. MAX lijkt een enorme trendsetter te zijn, overal duiken ineens ouderenprogramma’s op. Waardoor komt dat?

Mensen zien dat de programma’s van MAX succesvol zijn. Het is overigens wel een misvatting dat wij alleen dingen maken óver ouderen. Wij maken programma’s vóór ouderen. RTL en SBS zijn programma’s gaan maken óver ouderen en het klinkt misschien een beetje raar uit mijn mond, maar er moet geen overkill komen aan programma’s over ouderen. Wij doen het ook op een heel andere manier, hebben geen datingshows en dat soort formats. In Golden Boys wordt de ene platte opmerking achter de ander geplakt. Tenenkrommend. Ergens begrijp ik het wel; de commerciëlen moeten geld verdienen.

Tien of zelfs vijf jaar geleden was het onmogelijk geweest, dus in dat opzicht zijn wij wel trendsetter. Er is veel interesse in ouderen. Ik weet nog dat Harm Bruins Slot (oud- voorzitter van de Raad van Bestuur van de NPO, red.) tegen de komst van MAX was, maar hij moest na vijf jaar toegeven dat wij echt een toegevoegde waarde hadden voor de publieke omroep. Hij bood zijn excuses aan. We hebben een sterk merk: met MAX weet je wat je krijgt.

Toen Tijd voor MAX tijdelijk DWDD verving, kreeg dat veel kritiek in de media, maar bewees gelijk zijn waarde. Zegt dat iets over de relatie tussen de media en de consument? Weten mediamakers wel wat er speelt?

Ze denken het te weten. Toen bekend werd dat Tijd voor MAX zou worden uitgezonden op het DWDD-tijdslot stonden de criticasters gelijk klaar. Peter Vandermeersch Twitterde nog voor het programma afgelopen was: “Dan heb je als NPO 1 jarenlang iets opgebouwd met DWDD. En dan doe je dit.” Ik noemde hem toen een lummel, ik was zó kwaad. Wij kregen ook allemaal slechte recensies, maar we werden goed bekeken. M deed het bijvoorbeeld veel slechter en krijgt goede recensies, dat zegt wel iets.

Zegt dat iets over de afstand tussen de mediawereld en de consument?

De media in het algemeen denken wel te weten waar wij naar moeten kijken en staan ver af van de consument. Vooral recensenten. De consument wil óók amusement zien en daar wordt met een bepaald dedain naar gekeken. Maar de grote massa omarmt ons. De publieke omroep is er voor iedereen, niet alleen voor de grachtengordel.

Wat heeft MAX betekend voor Nederlandse ouderen?

Veel. Met de komst van MAX in Hilversum kregen ouderen een stem. Een gevoel dat ze erbij horen. Wij doen ontzettend veel. Niet alleen op televisie, radio en online, maar we zijn ook een vereniging. Een beweging die bijvoorbeeld meedoet aan Helden van de Zorg en we zijn in 2013 gestart met MAX Ombudsman waar MAX-leden terechtkunnen met vragen, problemen of klachten.
Het zelfbeeld van ouderen is sinds MAX veranderd. Vroeger werden ouderen in de media weggezet als kommer en kwel, MAX laat ouderen zien in hun kracht.

Heb je wel eens overwogen om van MAX een commerciële zender te maken?

Er is wel eens over gesproken, maar MAX hoort bij de publieke omroep, mensen betalen er ook voor (via inkomstenbelasting, red.). Het is de taak van de NPO om ook de ouderen te bedienen en die zou verloren gaan als wij commercieel zouden worden. Het is ook best leuk waar we nu zitten. In de media wordt altijd alleen het gedoe binnen de publieke omroep verteld, maar het valt allemaal wel mee. Er is overal gedoe als je met acht partijen samenwerkt.

Ik ben overigens groot voorstander van het terugbrengen van kijk- en luistergeld, dan zijn mensen bewuster van waar ze voor betalen. NPO Start zou gratis kunnen zijn en vanuit de overheid wordt gekeken naar mogelijkheden voor een publieke omroep zonder commercials. We worden door kijk- en luistergeld ook minder afhankelijk van de overheid. In de 13 jaar dat ik bij de publieke omroep zit, was er elk jaar wel wat; laat ons een keer met rust!

Dat lijkt te gaan lukken. Hoe kijk je naar de huidige ontwikkelingen in Den Haag omtrent de publieke omroep?

Ik ben ontzettend blij met minister Slob. Hij draagt de publieke omroep een warm hart toe en is groot voorstander van externe pluriformiteit. Hij heeft, samen met onder andere de Raad van Bestuur van de NPO, voor ons gelobbyd en dat heeft geholpen. We hoeven nu 40 miljoen euro minder te bezuinigen. Dit kabinet ziet eindelijk het belang van een brede publieke omroep. Sander Dekker (voorganger van Slob, red.) had maar één doel: het kapotmaken van de publieke omroep. Wat hebben we toen een strijd geleverd, inclusief een demonstratie op het Malieveld.

Wat zijn je ambities met MAX?

Zeg, je hebt het tegen een man van 64… Haha! Nee, natuurlijk heb ik nog ambities. Ik hoop op meer rust in de tent en het invoeren van kijk- en luistergeld. Verder gaan we verder met het maken van televisie- en radioprogramma’s voor een breed publiek. Lineaire televisie is níet dood, kijk maar naar de kijkcijfers van bijvoorbeeld Boer zoekt Vrouw, maar je moet wel programma’s maken waar mensen naar willen kijken.

Wat is het laatste nieuws?

Er komen tweede seizoenen aan van Het geheime dagboek van Hendrik Groen en Professors op pad. Verder werken we iedere dag aan het maken van nieuwe programma’s, dus er komt genoeg moois aan.

Hoe gaat het met het stoppen met roken?

Hartstikke goed! Ik zit nu in de derde week. De eerste week was verschrikkelijk!

www.omroepmax.nl
www.npo.nl

 

Media100 wordt gesponsord door