[Interview] Janine Abbring: Ik rust niet voordat ik Arjen van die tweede plek heb gestoten
23-01-2019 15:42:00 Door: | Hits: 8037 | Tags:

Janine Abbring komt met grof geweld DeMedia100 in: voor het eerst in de lijst en meteen op plek 42. Haar inspanningen bij de VPRO zijn zeer succesvol, leverden haar al bijzondere prijzen op en maken haar nu ook onmisbaar in deze lijst.

Je bent genomineerd voor DeMedia100, de lijst met de honderd meest invloedrijke personen in de media in Nederland. Wat vind je daarvan?

Het is altijd leuk om te merken dat je werk, je inspanning wordt opgemerkt en gewaardeerd, dus in dat opzicht vind ik het echt een eer. Los daarvan zal ik natuurlijk niet rusten voordat ik Arjen van die tweede plek heb gestoten, dus daar is nog ruimte voor verbetering.

Hoe belangrijk is waardering door vakgenoten, de branche, voor jou?

Best belangrijk. Het is toch anders dan de waardering van - pak ‘m beet - mijn vader, want die is sowieso fan. Hoewel hij als verstokt CDA’er en monarchist soms wel met gefronste wenkbrauwen naar Zondag met Lubach zit te kijken. Ik was verschrikkelijk trots op de Sonja Barend Award die ik vorig jaar kreeg, omdat die prijs wordt bepaald door een vakjury, mensen die zelf ook goed kunnen interviewen en/of verstand hebben van televisiemaken. Het is fijn om, temidden van twitterstormen en het meningencircus rondom Zomergasten, zo’n onderbouwd compliment te krijgen. Ik ben ook trots als collega-journalisten positief zijn over Zondag met Lubach, als mensen zien dat we als comedyprogramma onze research serieus nemen.

Waaraan meet jij jouw succes zelf?

Hmm, goeie vraag. Dat zit ‘m zeker niet in kijkcijfers, hoewel je natuurlijk met alles wat je maakt een zo groot mogelijk publiek wilt bereiken. Bepaalde afleveringen van Zomergasten, zoals die met Marleen Stikker, zijn wellicht relatief minder goed bekeken, maar beschouw ik zelf zeker wel als een succes. Omdat zij een verrassende gast was, met een waanzinnig interessant verhaal dat mensen echt aan het denken zette. Zondag met Lubach heeft ook die kracht, om mensen anders naar dingen te laten kijken en de boel een beetje op te schudden. Als het dan ook nog een onderwerp is dat mij erg aan het hart gaat, zoals de bio-industrie, dan beschouw ik dat als een groot succes.
Ik heb ooit voor een baas gewerkt die zei: “Werk kan niet altijd leuk zijn.” Toen dacht ik: dat geldt misschien voor jou, maar dat is wel mijn streven en ik kan het op z’n minst proberen. Ik heb diezelfde dag nog ontslag genomen. Tot nu toe lukt het nog steeds om alleen maar dingen te doen die ik echt leuk vind. Misschien is dat mijn definitie van succes; mijn geld kunnen verdienen met het maken van dingen die ik zelf relevant en leuk vind.

In een eerder interview liet je ontvallen dat onzekerheid je parten kan spelen. Hoe beïnvloedt dit je werk?

Vermoedelijk heb ik in het verleden wel eens kansen laten schieten omdat ik mijn bek niet genoeg opentrok. Ik heb soms anderen nodig om mij dat duwtje te geven, om de sprong te wagen. Ik heb zelden van een nieuwe uitdaging gedacht: dit kan ik, zeker weten! Maar als anderen mij het vertrouwen geven, dan ga ik er wel vol voor. In dat opzicht ben ik de VPRO dankbaar voor de kansen die ze me hebben gegeven. En mijn beste vrienden voor de incidentele schop onder mijn kont.

Je werkt voor én achter de schermen. Op welke manier maakt het één je bekwamer in het ander?

Ik zie mezelf als programmamaker, niet zozeer als eindredacteur of presentator. Als eindredacteur van Zondag met Lubach ben ik ook grotendeels maker; ik regisseer zelf soms de filmpjes en kan juist door mijn ervaring als itemregisseur goed aangeven hoe dingen anders of beter kunnen, of waarom iets bijvoorbeeld korter moet. Die blik helpt me ook als presentator van Zomergasten, ik voel de samenstelling van een uitzending goed aan en durf daardoor ook af en toe te schuiven met fragmenten. Al wil ik benadrukken dat voor beide programma’s geldt: je bent zo goed als het team waarmee je werkt. Televisiemaken is teamsport.

Welke ambities op mediagebied heb je nog?

Deze vraag wordt me vaak gesteld en het eerlijke antwoord is: geen idee. We gaan er een tijdje tussenuit met Zondag met Lubach en dan ga ik me eens op die vraag bezinnen. Nadenken over eigen formats, voor of achter de schermen maakt me in dat opzicht niet zoveel uit. Ik mis het radiomaken bijvoorbeeld ook best een beetje, dus wie weet dat ik dat weer wil oppakken. Ik heb geen vastomlijnd carrièreplan, nooit gehad ook.

Wat ga je dit jaar doen?

Het wordt dus een gek jaar voor me, zo zonder Zondag met Lubach. Dat begint pas in september 2019 weer. Of ik opnieuw Zomergasten ga doen dat weet ik nog niet, dat hangt van een aantal factoren af. Los van een grote reis met mijn vader en zus naar Argentinië is mijn agenda vanaf februari zo goed als leeg. Normaal gesproken krijg ik veel aanvragen voor dagvoorzitterschappen en moet ik altijd nee verkopen wegens geen tijd, dus ik hoop dat die aanvragen weer een beetje gaan lopen. En anders begin ik een hondenuitlaatservice in Hilversum.

www.janineabbring.nl

Dit interview verscheen eerder in het DeMedia100 Magazine. Janine Abbring staat op plaats 42 in DeMedia100 2019

 

Media100 wordt gesponsord door

Volg het Nederlands MediaNetwerk op Twitter

Volg het Nederlands MediaNetwerk op Facebook

Word lid van de Nederlands MediaNetwerk Groep op LinkedIn

Vacatures in media- en marketingcommunicatie