[Interview] Joost Geurtsen (Insight TV): ‘Wij nemen de kijkers mee op avontuur’
28-07-2020 10:20:39 Door: Saskia van Weert | Hits: 5813 | Tags:

Joost Geurtsen is Head of Global Brand Partnerships bij Insight TV, de online televisiezender met een breed aanbod voor onder meer millennials. We spreken hem over zijn bedrijf.

Kun jij Insight TV introduceren?

Insight TV is een jonge 4K-/HDR-zender met programma’s voor en over de huidige generatie millennials. De zender is gelanceerd in 2015 en heeft zowel een lineaire als een on demand-propositie. We zitten momenteel op zender in 48 landen en bereiken daarmee meer dan 100 miljoen huishoudens wereldwijd. Daarnaast hebben wij ons on demand-platforms en is onze content te bekijken via apps op alle grote platforms en populaire devices.

Een van onze grootste USP’s is dat we een ruime meerderheid van de content zelf produceren en daarom hebben we inmiddels een aanzienlijk archief van 4K-content in verschillende domeinen. De gemeenschappelijk deler van al deze content, is het gevoel van adventure. Met al onze programma’s willen we de kijker meenemen op een avontuur; dingen laten zien die men niet eerder gezien hebben en verhalen vertellen die men niet eerder heeft gehoord. En dat alles in een zo hoog mogelijke kwaliteit, zodat het volledig tot zijn recht komt en de verhalen tijdloos en lang houdbaar blijven.

Wat kan Insight TV dat andere partijen niet kunnen?

Omdat we zowel de content als het platform volledig in eigen beheer en productie hebben, kunnen we erg flexibel zijn en zijn we niet gebonden aan traditionele regels als het gaat om inhoud, lengte en vorm. Daardoor kunnen we pionieren en experimenten met bijvoorbeeld short- en longform, maar ook met het broadcasten van bijvoorbeeld live-evenementen.

Daarnaast is Insight TV de ideale partner voor veel bedrijven, vanwege onze innovatieve mindset, onze unieke globale propositie en flexibiliteit. Dit heeft als gevolg dat we goed met onze partners kunnen meedenken en meebewegen, bijvoorbeeld als het gaat om gebruik van content op eigen platforms en binnen eigen domeinen. We werken met heel veel verschillende partijen samen in verschillende constructies, juist omdat we zelden conflicteren, elkaar goed aanvullen en zo toegevoegde waarde kunnen bieden binnen diverse (business)modellen.

Ook blijft onze kennis en ervaring op het gebied van 4K/HDR een belangrijk en onderscheidend element, hoewel we hier zelf niet zo heel vaak meer bij stilstaan. Hier wordt echter nogal eens makkelijk over gedacht, want er komt echt veel meer bij kijken dan het aanschaffen van de juiste apparatuur. Er is het afgelopen jaar een wereld voor mij opengegaan op technisch gebied en het is erg mooi om te zien hoe gepassioneerd mijn collega’s hierover kunnen praten. Juist omdat we vanaf het begin alles in de allerhoogste kwaliteit hebben geproduceerd, hebben we een voorsprong qua kennis en ervaring op dit gebied.

Hoe zag jullie operatie eruit tijdens de maanden van de lockdown?

Zoals bij veel andere bedrijven was de impact, vooral in het begin, erg groot. We zagen een hoop fantastische producties die op de planning stonden in een klap wegvallen. Zo stonden we bijvoorbeeld klaar met een heel team om het Tomorrowland Winter Festival live uit te gaan zenden in 48 landen, een project waar we bijna een jaar met veel passie mee bezig zijn geweest. Op het allerlaatste moment gooide de lockdown echter roet in het eten.

Sowieso produceren wij in alle uithoeken van de wereld, wat door de lockdown plotseling onmogelijk werd of in ieder geval tot nader order uitgesteld. Het was echter tegelijkertijd ook mooi om te zien dat er nieuwe, creatieve kansen kwamen met de crisis, want we hadden natuurlijk nog steeds een zender te vullen. Hierbij kwam onze flexibiliteit erg goed van pas, want we zo konden een aantal toffe ad hoc-alternatieven op poten zetten.

Zo hebben we samen met partners binnen no time het project Martin Garrix Live on Dutch Waters gerealiseerd, waarbij dj Martin Garrix op een boot een aantal sets draaide tegen een fantastische backdrop van de Nederlandse wateren. Dit was in een andere situatie ondenkbaar geweest, binnen deze tijdspanne. Ook hebben we een aantal wereldwijde benefietconcerten, zoals Global Citizins One World: Together At Home en het Global Goals-event live uitgezonden.

Inmiddels begint het allemaal weer een beetje terug op gang te komen en kunnen de producties langzaam maar zeker weer opgepakt worden, hoewel het nog steeds roeien is met de riemen die we hebben en dit zal voorlopig ook nog wel een uitdaging blijven. Aan ons om flexibel en creatief te blijven.

Algemeen wordt erkend dat de lockdown een enorme impuls is geweest voor digitalisering. Is dat een goede ontwikkeling voor Insight TV?

Ja, dat is zeker herkenbaar. Wij hebben binnen korte tijd grote stappen gezet als het gaat om thuiswerken, digitaal vergaderen enzovoort. Alle lof voor de IT-afdelingen, want hun werk werd echt op de proef gesteld de afgelopen maanden en het is dan ook prettig te merken dat de basis voor deze digitalisering eigenlijk al eerder gelegd was. We kunnen hier nu met zijn allen optimaal van profiteren, wat ook richting de toekomst weer een hoop voordelen gaat opleveren. Niet alleen qua manier van werken, maar ook op het gebied van innovatie.

Zo kijk ik bijvoorbeeld persoonlijk erg uit naar de virtuele editie van het Tomorrowland-festival, Tomorrowland: Around The World. Dit festival is voor het eerst in de geschiedenis volledig in een game engine gebouwd en zal echt een sprong vooruit zijn qua innovatie. Zo zie je maar dat er ook echt nieuwe, toffe initiatieven ontstaan in moeilijke tijden.

Een opmerkelijke ontwikkeling is dat media 2020 adverteerders social media beginnen te mijden. Hoe verhoudt zich dat tot de activiteiten van Insight TV?

Sociale media is voor ons een belangrijk kanaal om onze doelgroep te bereiken en dat zal denk ik ook wel zo blijven. Uiteraard worden wel alle euro’s in deze periode twee keer omgedraaid, maar ik denk dat dit in de basis geen slechte ontwikkeling is. Wij zien dit momenteel ook wel terug in onze eigen advertentie-inkomsten, hoewel wij hier in mindere mate afhankelijk van zijn. Ik hoop persoonlijk dat de uitkomst is dat partijen andere manieren van adverteren gaan overwegen, zoals het investeren in in-program advertisement en branded content, want daar zijn nog goede stappen te maken denk ik.

Hoe belangrijk is innovatie in de propositie van Insight TV?

Dat is zeker een belangrijk speerpunt voor Insight TV en dit uit zich dan op allerlei manieren en op verschillende vlakken. Uiteraard op het gebied van techniek, het multi-platformdenken en qua digitale extensies, maar bijvoorbeeld ook de rol van (big) data en activiteiten als growth hacking worden steeds belangrijker. De huidige situatie laat heel goed zien dat innovatie eigenlijk nooit klaar is en dat je voortdurend in beweging moet blijven om klaar te zijn (en blijven) voor de toekomst. Juist omdat die zo veranderlijk kan zijn. Alleen op die manier kun je de waan van de dag overstijgen en het verloop in populariteit van bepaalde platforms of technieken ondervangen. De strategie moet als het ware als een deken over alles heen hangen, zodat je kan blijven meebewegen met alles wat er gebeurt.

Hoe zie jij de advertentiemarkt zich in de tweede helft van 2020 ontwikkelen?

Het zal in mijn ogen niet zo heel snel weer normaliseren, omdat er nog genoeg bedrijven zijn die het hoofd boven water moeten zien te houden in de komende periode en de gevolgen hiervan zullen voorlopig nog goed merkbaar blijven. Zoals eerder aangegeven, hoeft dit echter niet per se alleen maar slecht te zijn. Misschien hadden we deze pas op de plaats ook een beetje nodig en worden we geïnspireerd om dingen niet meer op de automatische piloot doen. Of dingen doen, puur omdat we dat al heel lang al zo doen. We zitten in een periode waarin we allemaal onszelf een beetje opnieuw moeten uitvinden en vitale zaken moeten onderscheiden van bijzaken. Tegelijkertijd gaat stilzitten ook niks oplossen, dus bedrijven zullen moeten investeren om te overleven.

Ik denk bovendien dat er een (nieuwe) tijd van creatieve en innovatieve partnerships gaat aanbreken. In plaats van alles zelf op eigen houtje te doen, zullen organisaties denk ik nog vaker de krachten gaan bundelen en symbiotische relaties zullen aangaan. Denk hierbij aan coproducties en shared marketingcampagnes. Als Head of Global Partnerships, kan ik deze ontwikkeling uiteraard alleen maar toejuichen.

watch.insight.tv

Dit interview verscheen in het Cross Media Jaarboek 2020, hét crossmediale online boek dat hoort bij de Cross Media Awards.

 

Sponsors.
  • `
  • `
  • `
  • `
  • `

 

Volg het Nederlands MediaNetwerk op Twitter

Volg het Nederlands MediaNetwerk op Facebook

Word lid van de Nederlands MediaNetwerk Groep op LinkedIn

Vacatures in media- en marketingcommunicatie