[Interview] Makers serie Vrouw op Mars: Hoogste tijd om het imago van feminisme te normaliseren
05-10-2018 10:19:00 Door: | Hits: 4925 | Tags:

Vanaf 11 oktober start de zesdelige serie Vrouw op Mars, een crossmediaal project van BNNVARA en NPO. Crossmediaal, want televisie, web én podcast zijn geïntegreerd in deze serie. Wij spreken met Annegriet Wietsma (midden), regisseuse van de tv-serie, Mickey Hoyle (rechts), regisseur van de webserie en Lizzy Diercks (links) die heeft bijgedragen aan de totstandkoming van de podcast.

 

Hi allen, Vrouw op Mars, vertel: wat gaan we zien en horen?

Annegriet: Vrouw op Mars is een vrolijke en informatieve serie waarin we laten zien hoe het leven van vrouwen in 100 jaar tijd veranderde van lopende baarmoeders die nauwelijks meetelden in het maatschappelijk leven, tot mondige burgers. Met humor en ironie vertellen de betrokkenen hoe hun leven veranderde en wat daarvoor nodig was. Hun verhalen worden aangevuld met archiefmateriaal, dat soms echt hilarisch is. Per aflevering behandelen we vijf sleutelmomenten of personen. Opgeteld vormen al die scènes een soort canon van een eeuw vrouwenstrijd.

Lizzy: Annegriet vertelde me dat ze hoopt dat jonge vrouwen door het zien van de serie beseffen dat hun leven niet zo lang geleden er anders had uit gezien. En aan wie kun je beter vragen hoe het vroeger was dan aan je eigen moeder? In de podcastserie Vrouw op Mars gaat Willemijn Veenhoven met bekende moeders en dochters en zonen dit gesprek aan. Weten de dochters goed genoeg welke strijd hun moeder heeft geleverd? En wat voor een invloed had dat op hun leven? En wat vinden de moeders van de huidige generatie vrouwen en mannen?

Mickey: De televisieserie laat heel mooi zien wat er in de twintigste eeuw allemaal is bereikt op het gebied van vrouwenemancipatie. Zaken waar je nu niet bij stilstaat, maar die een eeuw geleden haast ondenkbaar waren. Toch is het geen gelopen race en zetten ook nu in de eenentwintigste eeuw veel vrouwen én mannen zich in voor vrouwenrechten. In de webserie van Vrouw op Mars zien we een zestal portretten van hedendaagse feministen.

Door wie is de serie gemaakt? 

Annegriet: De televisieserie is met veel plezier gemaakt door een hecht team van researchers, regisseurs, productie en crew. De eindredactie is in handen van mij, ik heb al vele producties over maatschappelijke en politieke onderwerpen gemaakt. Fidan Ekiz is de presentator. Zij loopt als het ware door de geschiedenis en is er getuige van hoe in een eeuw tijd het leven van vrouwen en mannen onomkeerbaar veranderde door de inbreng van feministen.

Lizzy: De podcastserie wordt gepresenteerd door Willemijn Veenhoven. Bianca Palm, die research heeft gedaan voor de tv-serie, heeft tot aan haar zwangerschapsverlof aan de podcastserie gewerkt. Ik heb het daarna van haar overgenomen. 

Mickey: De webserie is gefilmd en gemonteerd door mijn collega Martijn Vogelezang. Als redacteur heb ik de portretten samengesteld, ik heb geprobeerd om bij alle thema’s van de televisieserie een hedendaagse equivalent te vinden: van seksualiteit tot politiek en van de VN tot een vrouw die juist achter het fornuis staat maar dan op wereldniveau.

Waarom juist nu een serie over de feministische golven van de vorige eeuw?

Annegriet: Er wordt altijd nogal badinerend gedaan over feministen. Dat zouden mannenhaatsters zijn met beenhaar en onooglijke kleding die met gebalde vuist eisen dat mannen en vrouwen gelijk zijn. Dat is een ridicuul beeld en een misvatting bovendien. Mannen en vrouwen zijn niet hetzelfde en dat wordt ook door niemand beweerd. Mannen hebben een piemel en vrouwen een plasser, dat is al een fundamenteel verschil. Maar ze zijn wel gelijkwaardig. Of althans, dat zou zo moeten zijn. Vrouwenemancipatie staat voor de juridische en maatschappelijke gelijkstelling tussen vrouwen en mannen. En feministen zijn degenen die zich actief daarover uitspreken of zich daarvoor inzetten. Ook de feministen van nu worden lekker makkelijk weggezet als ganzen die zich misbaar maken om niets. Het is dus de hoogste tijd om het imago van het feminisme weer even te normaliseren.

Wat is de boodschap van Vrouw op Mars?

Annegriet: In 1918 kregen vrouwen voor het eerst kiesrecht. Dat lijkt lang geleden, maar sindsdien is er letterlijk stap voor stap gestreden voor een gelijkwaardige positie in de samenleving. We zijn echt van heel ver gekomen. In de jaren ’50 was meer dan 90 procent van de getrouwde vrouwen huisvrouw. Ze werden ontslagen op de dag van hun bruiloft. En wie weet nog dat vrouwen tot 1957 de handtekening van hun man nodig hadden voor duurdere aankopen zoals een wasmachine of abonnement? Ongelooflijk maar waar!

We vonden het de hoogste tijd om aan de huidige generatie te laten zien dat vrouwen vóór ons er hard voor hebben geknokt dat wij nu mogen studeren, sporten, vrij en autonoom zijn. En de opzet voor de serie blijkt te werken. Er wordt bij vertoningen veel gelachen door de herkenning van of verbazing over de thema’s die aangesneden worden. We merken dat mensen na afloop meteen met elkaar beginnen te discussiëren over vroeger en nu. Dat is ons doel: blij zijn met wat we bereikt hebben, een ode aan de voorvechters, en het gesprek weer op gang brengen over de huidige stand van zaken. 

Waarom is er gekozen voor een crossmediale aanpak en waarom op deze manier?

Annegriet: Televisie is een medium dat vooral de wat oudere kijkers aanspreekt. Jongere generaties kijken en luisteren vaker via internet. Met deze crossmediale aanpak worden alle leeftijdsgroepen betrokken. De televisieserie gaat over de eerste en tweede feministische golf. De webserie richt zich op feministen van nu. De podcast geeft verdieping door die twee generaties met elkaar te verbinden: moeders en hun dochters of zonen in gesprek met elkaar over de verschillen in hun levens nu en toen.

Hoe hebben jullie het (samen)werken op deze manier ervaren waarbij je niet tot één resultaat komt, maar tot drie?

Annegriet: Het is heel belangrijk om informatie via verschillende kanalen bij het publiek te brengen. Elk medium heeft haar eigen impact, en dat kan elkaar enorm versterken. Interesse opwekken via het ene medium leidt tot nieuwsgierigheid naar de informatie op het andere medium.

Mickey: Het is ontzettend leuk om niet aan een televisieprogramma te werken, of aan een online campagne, maar aan een titel die alles omvat. We kunnen op deze manier allemaal ons eigen steentje bijdragen binnen ons eigen expertise om zoveel mogelijk mensen te bereiken.

Hoe feministisch zijn jullie zelf? Wat is jullie visie op vrouwen in de media?

Annegriet: Feminisme staat voor het je actief uitspreken over juridische gelijkwaardigheid tussen mannen en vrouwen. Wie daaroptegen is, leeft echt nog in de vorige eeuw. Dus uiteraard ben ik een feminist.

Lizzy: Ik heb er nooit zo bij stilgestaan om mezelf een feminist te noemen. Ik associeer dat met iemand die op de barricades staat. En dat heb ik nog nooit gedaan. Misschien omdat het nog niet nodig is geweest dankzij de strijd van de vrouwen uit de serie. Ik ben wel altijd heel uitgesproken over een gelijke verdeling thuis, met name als er kinderen in het spel zijn. Ik stoor me aan het gemak waarmee sommige generatiegenoten van mij accepteren dat hun man of vriend nu eenmaal niet vier dagen kan werken. Waarom niet? Heeft hij het überhaupt gevraagd? Begrijp me niet verkeerd: hoe mensen de zorg voor kinderen en het huishouden verdelen is echt ieders eigen keuze. Maar laat het wel je EIGEN keuze zijn en niet die van de maatschappij of de werkgever. Daar valt nog wel wat te winnen. Dus ja. Ik ben een feminist.

Mickey: Ik ben het eens met Annegriet. Mensen deinzen vaak terug omdat ze verwachten dat je maar op één, activistische en schreeuwende, manier feminist kan zijn. Maar het is simpelweg niets anders dan geloven in de gelijkheid tussen man en vrouw. Hoeveel activisme daarbij komt kijken is voor iedereen verschillend, zolang je het principe maar omarmt. En als je dat niet doet moet je jezelf echt eens achter de oren krabben en een kijkje in de echte wereld nemen.

Wat is het laatste nieuws?

Annegriet: Ik sta te trappelen om een vervolgserie te maken over de rol van vrouwen zelf, bij het nemen van de laatste hobbels die genomen moeten worden. In hoeverre zijn het vrouwen zelf die op de rem trappen? Hoe komt het dat maar eenderde van de Tweede Kamerleden vrouw is, in plaats van de helft? Hoe komt het dat vrouwen vaker dan mannen het moeilijk vinden om op te treden in praatprogramma’s of te speechen in het openbaar? Hoe komt het dat ons uiterlijk nog steeds, of misschien wel steeds meer, een belangrijke rol speelt in ons gevoel van welbevinden?

Lizzy: Ik ga sowieso met veel interesse de vervolgstap van Annegriet volgen. Daarnaast werk ik als dagelijks als redacteur bij het NPO Radio 1-programma De Nieuws BV, waar iedere vrijdag overigens een verkorte versie van de podcast in wordt uitgezonden. Daarnaast ben ik sinds kort hoofd podcast bij BNNVARA.

Mickey: Ik vindt dat emancipatie, van welke groep dan ook, hoog op de agenda hoort te staan bij BNNVARA en de NPO, voor zover dat nog niet het geval zou zijn. Het lijkt mij mooi om in de lijn van de webserie van Vrouw op Mars meer portretten te maken van mensen die in Nederland strijden voor meer rechten. We kijken graag vingerwijzend naar het buitenland als het om onderdrukking gaat, maar zelfs in ons eigen vooruitstrevende landje zijn er nog zoveel groepen die in meer of mindere mate gemarginaliseerd zijn. Hun voormannen en –vrouwen een stem geven lijkt me prachtig. 

VOLGORDE  DATUM TITEL REGIE PODCAST: kind en moeder ONLINE
Aflevering 1 11-10 Van huisvrouw tot huisman Elena Lindemans & Annegriet Wietsma Gijs van Dijk & Ineke van der Zande Margo Reuten
Aflevering 2 18-10 Met kop en schouders Els van Driel Janka Stoker & Mineke van Essen Clarice Gargard
Aflevering 3 25-10 Vrij vrijer vrijst Annegriet Wietsma Milou Deelen & Barbara van Beukering Dinah Bons
Aflevering 4 01-11 Het zwakke geslacht aan de macht Elena Lindemans & Annegriet Wietsma Hadassah de Boer & Hedy d'Ancona Devika Partiman
Aflevering 5 08-11 Ben ik in beeld? Elena Lindamans Sophie Hilbrand & Madeleen Hilbrand Bregje Hofstede
Aflevering 6 15-11 Een wereld te winnen Els van Driel Simone Weimans & Rinette Schotsborg Sahil Amar Aïssa

Credits:

Campagnebeeld: Estera Marysia

www.bnnvara.nl
www.npo.nl

 

Volg het Nederlands MediaNetwerk op Twitter

Volg het Nederlands MediaNetwerk op Facebook

Word lid van de Nederlands MediaNetwerk Groep op LinkedIn

Vacatures in media- en marketingcommunicatie