[Interview] Marco Louwerens: Met VI Vandaag brengen we meer actualiteit en live televisie naar SBS6
21-12-2021 09:36:31 Door: Saskia van Weert | Hits: 5250 | Tags:

Marco Louwerens is directeur televisie bij Talpa Network. We spreken hem over het afgelopen jaar, blikken vooruit op de toekomst en vragen naar het hoe en waarom van de veelbesproken beslissing om zendtijd op Eerste Kerstdag te besteden aan een haardvuur.

Dag Marco, hoe staan de zaken ervoor bij Talpa?

Het gaat eigenlijk heel goed, gelukkig. We zien dat het proces dat we zo’n kleine drie jaar geleden hebben ingezet met name op SBS6, steeds meer vruchten afwerpt. We groeien niet alleen gestaag in marktaandeel, maar ook – of misschien wel juist daardoor – zien we meer consistentie en herkenning in de avonden die we aan het bouwen zijn. Veel succesvolle introducties en het smoel van de zender wordt steeds sterker en meer herkenbaar. Ik geloof dat we onze slogan Thuis in elke straat steeds beter weten waar te maken.  

Hoe kijk je terug op 2021?

Ik kijk terug op een mooi jaar, vooral voor SBS6. We hebben zoals gezegd een goed jaar achter de rug en we stevenen af op een gemiddeld marktaandeel van 9,7 procent, een groei ten opzichte van vorig jaar met 9,3 procent. We hadden met bijvoorbeeld Marble Mania, Onmogelijke Duetten, Alleskunner VIPS en Het Jachtseizoen, goede premières, maar ook vertrouwde titels bleven het goed doen, zoals Chateau Meiland, URK! en Familie Gillis: Massa is Kassa. De cijfers van Johnny’s HLF8 moeten nog meer groeien, maar we hebben er nog steeds een goed gevoel over. De kleinere zender hadden het – dat is een wereldwijde trend – lastiger. Met name door Covid liep de aanvoer van series en films, een belangrijk onderdeel van de programmering op NET5 en Veronica, een flinke deuk op maar dat zijn we snel aan het inlopen. Voor Net5 was het hoogtepunt van afgelopen jaar het interview van Megan en Harry met Oprah, goed voor maar liefst 25,6 procent marktaandeel, maar bijvoorbeeld ook de special rond de verjaardag van Amalia bereikte een grote groep kijkers. En Veronica bleef presteren met VI, de films op de zender, maar ook met de Europa League en Conference League.

Wat was voor jou het hoogtepunt qua radio en televisie?

Ik heb helaas niet zo heel veel tijd om radio te luisteren, dat beperkt zich toch voornamelijk tot in de auto of in het weekend. Ik vond Veronica Inside op de radio wat dat betreft wel een hoogtepunt, waarin Wilfred, Niels en Rick echt een ander geluid lieten horen. Ik ben uiteraard blij met VI Vandaag op televisie, maar het is wel erg jammer dat daardoor dit radioprogramma verdwijnt. Verder vind ik de komst van Danny Vera op de zondagmiddag, ook op Veronica, echt een vondst. Maar ik ben misschien niet echt objectief, want ik ken Danny inmiddels al een tijdje en dat is niet alleen een fenomenaal muzikant maar ook nog eens een wereldgozer. Op televisie vond ik in eigen huis om het zo maar te noemen, Onmogelijke duetten één van de mooiste en originele programma’s. Maar ook op Restaurant Misverstand ben ik enorm trots. Ik kijk samen met mijn dochter uitgesteld naar Dreamschool van de NPO. Had ik dolgraag op 6 willen hebben.

SBS komt met vanaf 10 januari met een vernieuwde tv-avond met VI Vandaag. Wat verwacht je daarvan?

In het huidige VI geven de mannen al jaren hun mening over andere onderwerpen dan voetbal; denk aan media, politiek enzovoort. Onderwerpen die op een organische manier eigenlijk steeds vaker aan bod kwamen. Daardoor ontstond een tijd geleden het idee om een dagelijks programma te maken. Afgelopen zomer hebben we met De Oranjezomer gemerkt dat er ruimte voor was voor een dergelijk programma. Ook de mannen zelf vonden die zomer eigenlijk heel prettig werken. Voetbal zal altijd een belangrijk onderdeel blijven in het programma, maar doordat het breder wordt en ook andere onderwerpen aan bod komen, verwachten we dat niet alleen de trouwe VI-kijker, maar ook een nieuwe groep SBS6 kijkers het programma zullen waarderen. We denken en hopen met de mannen echt iets anders gaan brengen als het gaat om talkshows. Daar staan de gasten centraal, terwijl de mannen van VI Vandaag zelf juist vaak in het middelpunt staan. Wat is hun kijk op de dag, op de actualiteit? VI Vandaag geeft een wat kritischer geluid met ongezouten meningen en de nodige humor en relativering. Met de komst van VI Vandaag hopen we verder, los van de vertrouwde programma’s en nieuwe titels die we het komende jaar uitzenden, meer actualiteit en live televisie te brengen in de programmering van SBS6 naast onze vaste pijlers Hart van Nederland en Shownieuws.

Wat kunnen we nog meer verwachten van Talpa in 2022?

Naast onze doordeweekse avond staan er deze maand een aantal mooie programma’s op de planning. We zijn net begonnen met Diepe Gronden, de vierdelige thrillerserie met Linda de Mol en met Down the road met Gordon. Volgende week starten we met The Tribute – Battle of the Bands waarin zogeheten tributebands het tegen elkaar opnemen door de hits van hun favoriete band tot in de perfectie na te spelen. Het programma wordt gepresenteerd door Gerard Ekdom en de vakjury bestaat uit niet de minste namen: Cesar Zuiderwijk – drummer van de Golden Earring – Angela Groothuizen en Spike, gitarist en zanger van DI-RECT. Verder starten we 16 januari met Van je familie moet je het hebben, een feelgood quiz waarin een kandidaat nietsvermoedend in een tv-studio belandt en vervolgens met de presentator en vijftien van zijn of haar meest dierbare familieleden en vrienden geld probeert te verdienen. Ook kijken we deze januarimaand uit naar nieuwe seizoenen van onder andere Marble Mania, De Alleskunner en Het Roer Om.

Bij Net5 staan in januari twee specials van Merel Westrik op de planning. Op 20 januari is haar documentaire over Britney Spears te zien, waarvoor Merel naar Los Angeles afreist en uitzoekt wie de mensen zijn die jarenlang vochten voor de vrijheid van Britney Spears. Een week later, op 27 januari, wordt het programma Slokje Teveel uitgezonden op de zender, waarbij Merel zich verdiept in het alcoholgebruik onder vrouwen, waar nog altijd een taboe op rust. Beide specials zijn Powered by LINDA. Veronica blijft ook in 2022 natuurlijk de filmzender van Nederland.

Op Eerste Kerstdag zendt SBS urenlang een haardvuur uit in plaats van een film of show. Op Netflix en YouTube zijn dat soort beelden 24/7 beschikbaar. Wat wil je als SBS dan nog toevoegen?

Het gaat helemaal niet om het toevoegen, maar veel meer om de achterliggende gedachte. Iedereen inspireren om deze dagen eens een keertje echt op elkaar af te stemmen, eens bak koffie te gaan drinken bij een buurman die veel alleen zit. Kerst is daar de aangewezen en ook wel symbolische tijd voor. Wij maken 24 uur per dag televisie. Dat doen we vol passie en plezier en uiteraard hopen we dat zoveel mogelijk mensen naar onze programma’s kijken, dat is tenslotte ook onze business. Dit is een ludieke en hopelijk sympathieke manier om het voor die ene avond een keertje anders te doen en aandacht te vragen voor elkaar in deze toch hectische tijden. Groter dan dat moeten we het ook niet maken hoor.  

Wat is het laatste nieuws?

Deze week staan er nog een paar mooie specials op de planning. Zoals aanstaande donderdag: de kerstspecial De Kookklunzen - Herman vs. Alain waarin topchefs Herman den Blijker en Alain Caron met een team van drie personen die nog geen water kunnen koken, het beste kerstdiner op tafel moeten zien te toveren. Tijdens deze kookwedstrijd, onder leiding van Richard Groenendijk, mogen de chefs aanwijzingen geven, maar verder niets. In de kerstspecial van Onmogelijke Duetten, ook op 23 december, zijn René Froger, Ronnie Flex, Emma Heesters, Mart Hoogkamer, Leo Alkemade en OG3NE te gast. Ze hebben allemaal een duet opgenomen met een artiest met wie ze dat normaal gesproken nooit hadden kunnen doen. Nick en Simon ontvangen hun gasten in een in kerstsfeer uitgedoste studio en willen van iedereen weten wat Kerst voor ze betekent, welk lied ze hebben uitgekozen en waarom. Na het zien van de making of van de video bekijken de gasten, samen met hun collega’s, hun duet voor het eerst. Een ontzettend mooi gemaakte special. Verder keren op SBS6 De Meilandjes terug op Kerstavond met de Chateau Meiland Kerstspecial en is op Net5 afgelopen maandag het nieuwe programma Five Days of Christmas van start gegaan, waarin Kim-Lian van der Meij tot aan Kerst elke dag een BN’er in haar kersthuisje ontvangt. Tenslotte maakt Veronica zich klaar voor een Die Hard kerst met, Die Hard, Die Hard 2 en Die Hard with a Vengeance. De allerlaatste uitzending van VI is inmiddels geweest, maar op 24 december kun je wel nog kijken naar Het allerbeste van Veronica Inside van 2021. Genoeg nieuws bij ons dus!

Foto: Reinier Bergsma

www.sbs.nl
www.veronica.nl
www.talpanetwork.com

Volg het Nederlands MediaNetwerk op Twitter

Volg het Nederlands MediaNetwerk op Facebook

Word lid van de Nederlands MediaNetwerk Groep op LinkedIn

Vacatures in media- en marketingcommunicatie