[Interview] Margriet van der Linden over M
30-04-2018 09:53:00 Door: | Hits: 6247 | Tags:

Margriet van der Linden is het nieuwe gezicht van de vooravond van NPO 1. In M bespreekt ze vanaf 14 mei 2018 met haar gasten het nieuws van de dag. We spreken haar over haar nieuwe dagelijkse talkshow.

Hallo Margriet. Waar verheug je je het meeste op?

Dat het gaat beginnen, zo simpel is het eigenlijk. Het voelt als een trouwdag. Wij weten wat er gaat komen, hoe het er uit komt te zien, de muziek, de kleuren, de dingen die we hebben bedacht, zelfs wat de bruid aan heeft, maar jullie nog niet. Maar wat heb ik er zin in om het te kunnen laten zien.

Hoe onderscheidt M zich?

In het andere, het zit vooral in de toon en kleur die ik met me meebreng, de kleinere en grotere keuzes die wij met elkaar op alle vlakken hebben gemaakt en nog gaan maken. Daarbij gesteld: alles wat mensen bezighoudt op een dag, is materiaal voor M. De actuele agenda is leidend, uit die agenda kies ik. Wat voor M heel belangrijk is de ruimte voor het andere, zonder het zo nodig te willen zijn. Had ik al vrolijk gezegd?

Op welke onderwerpen en gasten gaat M zich richten?

Het is een combinatie van hoog en laag, kleine dingen groot maken, grote dingen kleiner, daar houd ik van. Ik vroeg laatst ook of de redactie alle leden van het kabinet al kende. Best moeilijk he? Voor mijn gevoel zijn ze vooral met reces geweest en begonnen ze daarna allemaal weer eens met heel veel zin. Cora van Nieuwenhuizen? Als iemand zou zeggen: die komt vertellen over het langste worstenbroodje van Brabant, dan geloof ik het. Hoewel Cora dat misschien als hobby zou kunnen hebben. Dus ik zou ze allemaal langs willen hebben. De zomer is wat dat betreft juist de tijd voor andersoortige gesprekken, waarbij ik me niet wil laten hinderen door een verouderd idee dat alles eindeloos stilligt. Dat hele concept van de komkommertijd, dat zit nog behoorlijk vast aan de fabrieksfluit. Wanneer hoor je die tussen de middag nog gaan?

Wie zou je graag willen uitnodigen?

Alles en iedereen is welkom. Ik kan zeggen: Donald Trump. Ja nou, Donald Trump dan. Of Melania. Ik heb reuze gefascineerd naar het bezoek van de Macronnetjes aan Amerika zitten kijken. De body language, Trump die haar hand zoekt, het boompjes planten. Nog even die foto erbij die is genomen tijdens de herdenkingsdienst van Barbara Bush. Ik kan daar zeker iets mee.

Waarom heb je voor de naam M gekozen?

Omdat het zo logisch was. We hadden al een naam als werktitel, waar we zo aan gewend waren dat we er verder niet meer over hadden nagedacht. Maar toch vonden we dat we daar nog eens goed over moesten denken. Toen ik een paar maanden geleden met Irene (van den Brekel, producent M, red.) wegfietste van een afspraak zei ik: "Wat vind je van M? Zo noemen intimi mij en ook in het buitenland word ik zo genoemd. Ik hoor het al jaren. En dan een paar Manamanama's, zoals de Muppets het zingen, en dat we dan gasten M&M’s kunnen geven." Na nog wat lachen en dollen en een paar serieuze woorden was het duidelijk: het is M.

www.npo.nl 
www.kro-ncrv.nl

 

Volg het Nederlands MediaNetwerk op Twitter

Volg het Nederlands MediaNetwerk op Facebook

Word lid van de Nederlands MediaNetwerk Groep op LinkedIn

Vacatures in media- en marketingcommunicatie