[Interview] Niels Baas over NLZIET: Nederlandse tv online live, terug- of vooruitkijken
30-04-2018 10:35:00 Door: | Hits: 5115 | Tags:

NLZIET bundelt het aanbod van NPO, RTL en SBS op hun online videoplatform. Een weerwoord voor buitenlandse platforms als Netflix en YouTube, om het Nederlandse televisieaanbod beter beschikbaar te maken voor de kijker. Wij spreken Niels Baas, Managing Director bij NLZIET. 

Hallo Niels, NLZIET bestaat al sinds 2014. Waarom is de videodienst nog niet bij iedereen bekend? 

Uit recent onderzoek kwam inderdaad naar voren dat veel Nederlanders ons nog niet kennen. Enkele jaren terug zagen NPO, RTL en SBS (nu Talpa) al dat het televisielandschap door onder andere Youtube en Netflix radicaal gaat veranderen en dat het noodzakelijk is om als Nederlandse zenders de krachten te bundelen in een gezamenlijke propositie. Bij de lancering in 2014 hebben we wel wat marketingacties gedaan, maar onze dienst was toen gewoonweg nog niet goed genoeg. De afgelopen tijd hebben we daarom de focus gehad om het product te verbeteren, zowel inhoudelijk als technisch. 

Sinds kort bieden we naast het bestaande reclamevrij terug- en vooruitkijkaanbod van RTL XL premium, NPO start en KIJK ook de livestreams van de twaalf grote Nederlandse zenders in hoge kwaliteit.

NLZIET is te bekijken via de pc, smartphone, tablet en diverse smarttv’s. Voor de zomer brengen we ook nog een app uit voor de Apple TV. We zijn daarmee een volwaardig en goedkoper alternatief voor een tv-abonnement. Komende maanden zijn we ook van plan om aan onze bekendheid werken.

Waarom is de samenwerking tussen publieke en commerciële omroepen zo van belang?

Dat de tv-markt snel verandert is nu al goed zichtbaar in de dalende advertentie-inkomsten en de afnemende kijktijd naar traditionele tv. Het bereik van Nederlandse zenders neemt af door de groei van de buitenlandse platforms, zoals Netflix en Youtube. Er is sprake van een verdringingsmechanisme, want de totale kijktijd neemt niet toe. Wanneer je immers kijkt naar het één, kijk je niet meer naar het ander. Dat geldt ook voor het aantal tv-abonnementen dat de consument bereid is af te sluiten.

De versnipperde markt van losse online platforms van de verschillende Nederlandse partijen is op dit moment bij lange na niet opgewassen tegen deze snel groeiende en wereldwijd opererende contentgiganten. Omdat het licenseren van programma’s aan deze internationale platformen zal leiden tot een verdere verschraling van het Nederlandse aanbod is verdere samenwerking tussen Nederlandse omroepen op gebied van distributie en techniek daarom heel erg van belang. Door het Nederlandse programma-aanbod te bundelen op één videoplatform bieden we een zo compleet mogelijk aanbod en dat is wat de Nederlandse kijker wil. Ook door gebruik te maken van een gezamenlijk platform kan er veel efficiënter gewerkt worden. Er kan, in een tijd van verwachte bezuinigingen, op techniek veel geld bespaard worden.

Wat is het verdienmodel van NLZIET?

De NLZIET-coöperatie, bestaande uit NPO, RTL en Talpa, heeft hetzelfde verdienmodel als Netflix: de opbrengsten uit het maandelijkse abonnement. Consumenten krijgen hiervoor toegang tot reclamevrije content van alle Nederlandse zenders tot wel een jaar terug voor de laagste prijs. Alleen de livestreams in NLZIET bevatten reclameblokken. De abonnementsopbrengsten kunnen in de toekomst hiermee de dalende advertentieopbrengsten opvangen. Door bundeling van Nederlandse zenders creëren we een platform met de beste content van Nederland, waar de kijker graag voor wil betalen.

Het kijkgedrag verandert momenteel sneller dan ooit. Hoe spelen jullie daarop in?

NLZIET is op zich al hét initiatief gericht op het veranderende kijkgedrag. Je kunt immers de programma’s van  NPO, RTL en SBS live, terug- en soms zelfs vooruitkijken. We zijn op steeds meer devices te bekijken, waarmee we onze dienst zo toegankelijk mogelijk voor de kijker willen maken.

Wat is het laatste nieuws?

Vanaf deze maand is ook het zogenoemde geoblock binnen de EU komen te vervallen. Het is nu mogelijk om de programma’s van NLZIET ook te kijken in de EU-landen. Nederlandse televisieprogramma’s worden hierdoor online toegankelijk voor vakantiegangers, pensionado’s, expats en Nederlandse emigranten via de smartphone, tablet en connected-tv.

www.nlziet.nl
www.rtl.nl
www.npo.nl
www.sbs6.nl
www.talpa.tv
www.talpanetwork.com


Volg het Nederlands MediaNetwerk op Twitter

Volg het Nederlands MediaNetwerk op Facebook

Word lid van de Nederlands MediaNetwerk Groep op LinkedIn

Vacatures in media- en marketingcommunicatie