[Interview] Nisrine Sahla: NOS Stories zit middenin de doelgroep
10-01-2019 15:01:00 Door: | Hits: 5783 | Tags:

Nisrine Sahla is redacteur en verslaggever bij NOS Stories, dat nieuws brengt uit de belevingswereld van jongeren op YouTube, Instagram en Snapchat. NOS Stories is gericht op dertien- tot en met achttienjarigen en biedt verhalen die hen op de hoogte houden van het nieuws, uitleg geven en ze helpen een mening te vormen. Wij spreken met Nisrine Sahla over haar werk en haar ambities.

Wat maakt NOS Stories uniek en vernieuwend?

Op ieder platform maken we iets anders. Op YouTube focussen we ons op onderzoeksverhalen, zoals exposen op Telegram, geldezels op Instagram en klachten over supermarktbijbaantjes. Op ons Instagramaccount praten we onze volgers bij over het laatste nieuws door middel van nieuwsvideo's en op Snapchat nemen we jongeren mee op pad naar bijzondere plekken. We houden onze doelgroep niet alleen op de hoogte van het nieuws, maar gaan ook met hen in gesprek over actuele thema's.

Waaruit bestaat jouw werk?

Ik ben redacteur en verslaggever. Dat houdt in dat ik op zoek ga naar onderwerpen die binnen onze doelgroep spelen. Ik doe research, neem de interviews af en presenteer onze video’s op YouTube zoals de serie De Waarheid Over. Maar ook doe ik verslag van bijzondere events voor Snapchat en doe ik live Q&A's met BN'ers/YouTubers/Influencers op Instagram. Ik ben een van de gezichten van NOS Stories, maar doe ook achter de schermen veel bureauwerk.

NOS Stories brengt nieuws uit de belevingswereld van jongeren, hoe gaat storytelling zich verder ontwikkelen?

In 2015 is de NOS begonnen met een pilot op Instagram en later ook op YouTube om nieuws te brengen voor scholieren. Er werd geëxperimenteerd met verschillende vertelvormen die passen bij de doelgroep en met succes: het Instagramkanaal, voorheen NOS Kort, groeide uit tot het grootste nieuwskanaal op Instagram met ruim 300.000 volgers in 2018. Hier is NOS Stories uit voortgekomen.

Met Stories brengen we nu op YouTube journalistieke onderzoeksverhalen, maar wel verhalen waarmee we middenin de doelgroep zitten. Voor de serie De Waarheid Over onderzoeken we altijd of de onderwerpen ook echt spelen bij onze doelgroep. Wat is er bijvoorbeeld al over geschreven? Welke elementen zou ik nog kunnen gebruiken voor mijn verhaal? Daarna gaan we bellen. We bellen met jongeren, met instanties. Ondertussen maken we al een ruw script. Wat wil ik vertellen in mijn verhaal? Wat is het nieuws? En welke mensen wil ik spreken voor de camera? Daarna is het tijd om te draaien en voor de presentatie aan de witte tafel; waar we onze video’s presenteren.

Wat we belangrijk vinden om onze verhalen nog beter te maken, is om in gesprek te blijven met onze doelgroep. Dat doen we bijvoorbeeld via Instagram, als iemand ons een berichtje stuurt met een vraag, maar ook door iedere donderdag een middelbare school te bezoeken. Daar krijgen we feedback op onze verhalen. Wat kunnen we beter niet doen? En wat juist wel? En welke verhalen moeten we echt gaan maken? Daar halen we ook vaak inspiratie vandaan voor onze verhalen.

Wat zijn jouw ambities?

Ik weet al sinds kleins af aan dat ik journalist wilde worden. Toen ik naar de School voor Journalistiek ging, wilde ik later graag bij de NOS werken. Dat waren ambities die ik nu behaald heb. Nu focus ik mij vooral op de verhalen die ik maak. Hoe zorg ik ervoor dat de verhalen die ik naar buiten breng nog beter worden? Ik ben nog jong, dus ik kan nog heel veel leren. Maar ook op het gebied van presenteren wil en kan ik nog veel leren. Ik focus mij de komende jaren dan ook vooral op mijn ontwikkeling als journalist.

www.nos.nl/nos-stories

Dit interview verscheen eerder in het DeMedia100 Magazine. Nisrine Sahla is MediaBelofte 2019 geworden tijdens DeMedia100 2019.

 

Media100 wordt gesponsord door

Volg het Nederlands MediaNetwerk op Twitter

Volg het Nederlands MediaNetwerk op Facebook

Word lid van de Nederlands MediaNetwerk Groep op LinkedIn

Vacatures in media- en marketingcommunicatie