
[Interview] Paul Römer (Talpa Network): De (over)gevoeligheid over van alles en nog wat is enorm
Paul Römer is sinds juni 2019 actief bij Talpa Network en in november van dat jaar toegetreden tot de Raad van Bestuur. We spraken hem over zijn bijna driejarig directeurschap en de ontwikkelingen bij het bedrijf.
In juni 2021 werd aangekondigd dat het de bedoeling is dat de activiteiten van Talpa Network onderdeel zullen worden van RTL Nederland waarbij RTL Group 70 procent zal bezitten, terwijl Talpa Holding enkele specifieke rechten verkrijgt. Als de ACM dit goedkeurt, zal volgens RTL Group de deal in het derde kwartaal (dus voor eind september) een feit zijn.
Hoe kijk je terug op je 3-jarige betrokkenheid bij het zelfstandige Talpa Network in de fase van opbouw, de coronasituatie en de periode sinds de aankondiging van de overname?
Eén van de redenen dat ik ben gestopt bij mijn vorige werkgever de NTR, was dat ik behoefte had aan iets meer dynamiek. Dat heb ik geweten, want aan dynamiek heeft het de afgelopen drie jaar niet ontbroken. Mijn eerste opdracht was te onderzoeken of er een synergie te vinden was tussen ons radio en tv-bedrijf.
Dat heeft er onder meer in geresulteerd dat radio en televisie nu onder één aansturing vallen en inmiddels beide gevestigd zijn aan de Bergweg in Hilversum. Mijn volgende opdracht was nog iets breder, namelijk om te kijken hoe wij het netwerkeffect (inzetten van al onze platforms voor de projecten die wij creëren) verder konden versterken. Toen we daar vol mee bezig waren, brak de coronacrisis uit en moesten wij ons eerst concentreren op het opvangen van de gevolgen van die crisis.
Dat ging helaas ten koste van arbeidsplaatsen. Een drama voor de collega’s die dat betrof. Uiteindelijk zijn wij als bedrijf sterker uit de crisis gekomen, mede doordat wij versneld de verschillende bedrijven waaruit Talpa Network bestaat, met elkaar moesten laten integreren. Vlak na de crisis diende zich de voorgenomen fusie aan. Met andere woorden: het was een hectische periode. Maar ook wel heel interessant om mee te maken.
SBS6, Net5, Veronica en SBS9 in combinatie met eigen producties via Talpa Entertainment Productions en Talpa Concepts, de combinatie met het merk LINDA. (bij Net5) en social video (Stuk TV) is wat Talpa Network vooral exploiteert op videovlak via de genoemde merken, lineaire zenders en het OTT-merk Kijk.
Wat vind je van de prestaties die de video/televisietak heeft geleverd in de drie jaar dat je directeur radio en televisie bent?
Ik kan niet anders dan daar tevreden over zijn. We opereren onder moeilijke omstandigheden. Los van de crisis zie je dat het mediagedrag van de Nederlander fundamenteel aan het veranderen is. Er komen steeds meer platforms en mogelijkheden om je favoriete programma’s op een ander moment of zelfs op een ander platform te zien. Ondanks die omstandigheden is onze hoofdzender jaar na jaar gegroeid. Het schema is steeds stabieler geworden en het aantal succesformules, programma’s die een tweede en derde seizoen krijgen, is enorm gestegen. Natuurlijk zijn er dingen niet gelukt, maar dat hoort erbij als je creatief ondernemend bent. Als je veel probeert, gaat er ook wel een iets mis.
SBS6 had oorspronkelijk het imago van een campingzender die Talpa Network tot familiezender heeft willen omvormen. Hoe zie jij het merk SBS6 vandaag?
SBS6 is een brede familiezender die met veel liveprogrammering dicht op de kijker zit. We zijn thuis in elke straat. Met ons amusement – variërend van spraakmakende en vernieuwende formats tot vertrouwde publiekslievelingen – en onze informatie spreken wij delen van Nederland aan die door andere zenders niet of moeilijk bereikt worden en daarmee hebben wij een eigen bestaansrecht in het hele spectrum van zenders.
Net5 had en heeft het profiel van een op vrouwen gerichte zender. Het was de bedoeling dat er een duidelijke link zou komen met LINDA. waarbij Linda de Mol en Jildou van der Bijl van voorjaar 2019 tot voorjaar 2021 getracht hebben als creatief directieduo de zender een LINDA.-profiel te geven. De coronacrisis kwam ertussen. Hoe zie jij de ontwikkeling van Net5?
Net5 is van oudsher gelabeld als vrouwenzender, hoewel er ook veel mannen naar kijken. De kern van de zender is altijd series en in mindere mate films geweest. De crisis heeft wel tot gevolg gehad dat de balans tussen buitenlandse series en origineel Nederlands product verschoven is ten faveure van die eerste categorie. Maar nog steeds worden er projecten ontwikkeld onder het label van powered by LINDA.
Veronica dat nog steeds een kanaal deelt met Disney XD, was een tijd lang de plek voor voetbal inclusief Veronica Inside, maar profileert zich nu vooral met films en actie. Hoe zie jij de ontwikkeling van dit kanaal?
Zoals Net5 een meer vrouwelijk profiel heeft, heeft Veronica een meer mannelijk profiel, gebaseerd op een excellent filmaanbod. Op dit moment is alweer de 40e editie van de Meimaand Filmmaand gaande. Ik denk dat deze behoefte ook in de toekomst zal blijven bestaan.
SBS9 lijkt vooral een herhaalzender te zijn. Hoe zie jij de ontwikkeling van dit kanaal?
In plaats van herhaling praat ik altijd over een tweede kans om iets voor het eerst te zien. Er is zoveel aanbod dat je soms iets gemist hebt dat je graag had willen zien. Dat kan je natuurlijk terugkijken op een van de Gemist-platforms, maar als je daar geen zin in hebt dan is de service van een zender die dat voor je uitspeelt ook heel prettig.
Formats als Marble Mania, Het Jachtseizoen en IJsmeesters wisten samen met de programma's van de familie Meiland behoorlijk te scoren. Welke genres verwacht je de komende periode het goed zal doen, zit dan in dezelfde segmenten?
Tja dat is de million dollar question. Wie daar het antwoord op weet, moet programmadirecteur worden. Een hit of trend laat zich heel moeilijk voorspellen. En als ik het al zou vermoeden, houd ik dat voor mezelf want de concurrentie leest mee. Maar het serieuze antwoord is dat de verrassing en de nieuwe hit altijd uit een hoek komt waar je hem niet verwacht.
En zal het zo blijven – ook na de overname door RTL Group en fusie met RTL Nederland – dat Talpa Entertainment Productions/Talpa Concepts formats zal blijven ontwikkelen die in Nederland als eerste worden uitgezonden en vervolgens internationaal geëxploiteerd worden?
Jazeker. Maar we zullen natuurlijk ook heel veel programma’s afnemen van andere producenten.
Hoe kijk je aan tegen een einde van een zelfstandig Talpa Network? Had je dat graag willen voortvoeren en zag jij persoonlijk daar kansen in tot langdurige levensvatbaarheid?
Om een vuist te kunnen maken tegenover de internationale platforms is schaal noodzakelijk. Dus in dat kader is de voorgenomen fusie een logische beweging.
De opkomst van steeds meer dagelijkse talkshows bij de commerciële zenders valt op; niet alleen bij RTL Nederland en de NPO, maar ook bij SBS6. Hoe zie jij die ontwikkeling?
Het publiek heeft altijd gelijk. Genres komen en gaan. Blijkbaar is er in deze tijd veel behoefte aan live discussie op televisie vanuit verschillende invalshoeken. Zodra de scores minder worden, zullen er ook weer programma’s verdwijnen, je moet dat in de tijd zien.
Talpa Network krijgt veel over zich heen de laatste periode: daarbij gaat het kortweg om grensoverschrijdend gedrag, Vandaag Inside, de opkomst van juice-kanalen die zich ook focussen op jullie, en consequenties voor sterren als Johnny de Mol en Linda de Mol die tijdelijk niet te zien zijn. Hoe beleef jij dat en hoe denk je dat een en ander weer in rustiger vaarwater kan komen?
De discussie omtrent (seksueel) grensoverschrijdend gedrag is een brede maatschappelijke discussie. The Voice was een versneller van deze discussie, waardoor het even leek of dit een probleem van Hilversum was. Maar inmiddels zijn er zoveel voorbeelden uit andere sectoren dat het duidelijk is dat dit een breed maatschappelijke issue is. Los hiervan zien we ook dat er heel veel spanning op de maatschappij staat.
De (over) gevoeligheid over van alles en nog wat is enorm. De roep om ergens onmiddellijk iets van te vinden of handelend op te treden is heftig. Er lijkt weinig plaats voor nuance in het publieke debat. Er wordt geoordeeld en veroordeeld voor je er erg in hebt. Ik heb geen idee of er een weg terug is van dit proces, ik hoop het eerlijk gezegd wel, want het wordt er bepaald niet gezelliger op.
Talpa Network heeft geen eigen betaalde OTT-dienst gehad. Heeft Talpa Network daarin de boot gemist? Hadden jullie wel dergelijke plannen? (Er was een tijdje een logo van Kijk+ zichtbaar in corporate-uitingen.)
Wij hebben heel bewust de keuze gemaakt om dit pad destijds niet te bewandelen. Daar zijn ook nooit plannen voor geweest voor zover ik weet.
3 mei is de internationale dag van de persvrijheid. Nederland is volgens de Press Freedom Index van Reporters Sans Frontier en een rapportage van Free Press Unlimited dit jaar behoorlijk gedaald in de lijst waarbij vooral de maatschappelijke (agressieve) reacties op journalisten en journalistieke media-organisaties een rol spelen, net als de moord op Peter R. de Vries. Hoe zie jij de rol van media en die van Talpa Network bij persvrijheid? Hoe kan dit naar jouw idee ten goede worden gekeerd?
Het is voor de democratie van essentieel belang dat de pers haar rol ongehinderd kan blijven vervullen. Het geven van meningen en duiding van wat er gebeurt in de wereld, het zijn van de waakhond en controleur van de macht zijn onmisbare functies. Niemand mag zich neerleggen bij het monddood laten maken van journalisten. Volhouden en doorgaan dat is wat je als journalistiek bedrijf moet doen.
Deel 2 van dit interview over de radio-activiteiten van Talpa Network is hier te vinden.
www.talpanetwork.com
www.sbs6.nl
www.net5.nl
www.veronicatv.nl
www.sbs9.nl
www.kijk.nl
Volg het Nederlands MediaNetwerk op Twitter
Volg het Nederlands MediaNetwerk op Facebook
Word lid van de Nederlands MediaNetwerk Groep op LinkedIn
Vacatures in media- en marketingcommunicatie