[Interview] Peter Nørrelund: NENT wil het leidende sportplatform worden met Viaplay
08-07-2021 07:30:00 Door: David de Jong | Hits: 5235 | Tags:

NENT heeft de uitzendrechten voor de Premier League voor de komende zes jaar binnengehaald voor het te lanceren platform Viaplay. Daarnaast had het eerder al de Formule 1, Bundesliga en darts-uitzendrechten gekocht. NENT heeft de ambitie het leidende Nederlandse sportplatform te worden en heeft duidelijke interesse in de Eredivisie-rechten. We spraken Peter Nørrelund, die sinds 1 augustus 2020 Chief Sports Officer is van NENT Group. Hiervoor was hij adviseur van NENT Group alsmede Executive Vice-president en Head of Product Development & Incubation bij het toen gelieerde bedrijf Modern Times Group en CEO van DreamHack Sports Games.

Formule 1, darts, Premier League, de Duitse Bundesliga. Hoe doen jullie dat, al deze rechten verkrijgen?

Ik ben inmiddels meer dan twee decennia actief bij multinationale mediabedrijven. We waren al actief in oost-Europa, naast Scandinavië. Het is goed bekend dat we in staat zijn om de rechten te verkrijgen en ze op een goede manier te exploiteren. Het is een voordeel voor ons, zodat we deze goodwill in kunnen zetten voor te lanceren gebieden zoals Nederland.

Het verkrijgen van sportrechten vergt behoorlijk wat aan kennis, maar ook aan productie op lokaal niveau. Het is niet hetzelfde als een film distribueren of het kunen afdoen met goede reviews bij de verkoop van televisieseries. Als je de Premier League gaat uitzenden, moet je de juiste experts in huis hebben en goede commentatoren. Als je serieus bent met sport moet het een impact hebben. Wij doen juist dat.

We keken al enkele jaren naar Nederland. Als groot mediabedrijf hebben we besloten met de beste sport te willen lanceren en zijn echt blij met de Formule 1-rechten en denken in combinatie met de aangekochte sportrechten een sterke propositie te hebben..

Wat is de ambitie?

We willen het leidende sportplatform van Nederland worden. We investeren daarbij zowel in goede sportuitzendrechten maar ook de focus leggen op lokale invulling. We respecteren de huidige spelers die hun werk doen. We hebben inmiddels een aardig portfolio en we kijken ook naar andere sporten. Als ik nu zou vertellen om welke sporten en rechten het gaat, wordt het alleen maar duurder. Mijn werk bestaat er uit soms heel discreet te zijn.

Het duurt nog 4 jaar, maar in 2025 komen de Eredividie voetbalrechten na 12 jaar beschikbaar. Deze zijn thans bij ESPN te zien in een joint venture met de Eredivisie, oorspronkelijk was het Fox Sports, na de overname van Disney werd dat ESPN, Zijn jullie geinteresseerd?

De thuisrechten van de nationale competities zijn superinteressant. We zenden in Denemarken de hoogste voetbalcompetitie sinds 1998 uit. We volgen met veel belangstelling het voetbal in het voetbalgekke Nederland. ODie werden voor een lange periode, 12 jaar vergeven. We kijken ook naar de ontwikkelingen van clubs als Ajax,PSV en Feyenoord en de discussies over hoe geld wordt verdeeld tussen de clubs heeft onze interesse. Ja, we kijken ook hiernaar.

Is er een kans dat jullie sportrechten ook in sublicentie aan lineaire zenders wordt verkocht?

De Formule 1-race in Zandvoort zal ook op een lineair kanaal te zien zijn. Maar verder kopen we geen sportrechten nom die vervolgens te sublicenceren. We kopen die om die te exploiteren, al moet je nooit iets uitsluiten.

Hoe zullen jullie de aangekochte sporten brengen?

Er zal Nederland commentaar zijn, studioprogramma's en meer. We behandelen ze aldus met een Nederlandse invulling op een kwalitatieve manier zoals we in bestaande markten ook doen. Bij de Formule 1 hopen we met een mix van bestaande en aan te werven mensen te werken. Ik kan niet ingaan op hoe dat precies zit met de mensen die nu voor Ziggo Sport werken.

Opvallend is dat in België Telenet (een dochter van Liberty Global die 50 procent van VodafoneZiggo bezit waar Ziggo Sport onderdeel van is) de Premier League-wedstrijden wist te behouden. Hoe zit dat?

In België zijn we niet actief. Hoe dat precies zit weet ik niet. Ik weet wel dat we in Nederland de rechten hebben weten te verkrijgen.

www.nentgroup.com
www.viaplay.se

Volg het Nederlands MediaNetwerk op Twitter

Volg het Nederlands MediaNetwerk op Facebook

Word lid van de Nederlands MediaNetwerk Groep op LinkedIn

Vacatures in media- en marketingcommunicatie