[Interview] Peter de Mönnink: Talpa Network moet het beste mediabedrijf van Nederland worden
07-12-2018 11:37:00 Door: | Hits: 8217 | Tags:

Peter de Mönnink heeft grootse plannen met Talpa Network, waarvan hij eind 2018 CEO werd. Met name SBS6 krijgt vollop zijn aandacht, evenals lineaire televisie en het werken met influencers. Wij spreken hem over het medialandschap en Talpa Network anno 2019.

In november 2017 lanceerde John de Mol Talpa Network. In dit crossmediabedrijf brengt hij een groot aantal mediamerken samen, waaronder SBS6, 538, JUKE, Net5 en Radio Veronica, maar ook de nieuwe acquisitie EMESA, het moederbedrijf van onder meer Vakantie Veilingen.

Peter de Mönnink komt over van Sanoma en wordt Chief Commercial Officer van Talpa Network en CEO van Talpa TV en Talpa Media Solutions. In oktober 2018 volgt Peter de Mönnink Pim Schmitz op als CEO van Talpa Network, Pim Schmitz vormt samen met John de Mol de Raad van Commissarissen van Talpa Network.

In 2018 waren er overnames van StukTV, ANP en Hollandse Hoogte. Er werden nieuwe mensen aangetrokken op sleutelposities, zoals Ruud de Langen (Chief Creative Officer) en Marc Adriani (Directeur Radio). Een flink aantal presentatoren en dj’s kwam naar Talpa Network waaronder Albert Verlinde, Peter R. de Vries, Gerard Ekdom, Gordon Heuckeroth, Jan Versteegh, Wilfred Genee, Johan Derksen en Giel Beelen.

Televisie is al vele malen dood verklaard, maar Talpa Network doet er grote investeringen in. Peter de Mönnink: “Wij zien een paradox. De lineaire kijktijd daalt, terwijl de totale schermtijd toeneemt. Die daling laat zich vooralsnog goed managen. Televisiecontent wordt in de komende jaren rijker en gemaakt voor meerdere platformen. Maar, lineaire televisie blijft belangrijk. Sterker nog, het laatste onderzoek onder marketeers laat zien dat de rol van tv als reclamemedium weer toeneemt. Televisie staat zelfs op nummer één voor wat betreft voorgenomen marketingbestedingen. De reclame-effectiviteit van lineaire televisie is simpelweg zeer hoog. Het mediumbereik ligt dichtbij het reclamebereik. Zeker in vergelijking met bijvoorbeeld social media. Dat versterkt de aandacht van adverteerders voor lineaire televisie. De efficiency van televisie als advertentiemedium leidt tot een sterke vraag naar GRP’s. Ergo, een dalende lineaire kijktijd betekent een toenemende schaarste van de massa, waardoor prijzen een opwaarts beeld laten zien in de komende jaren.”

Televisie blijft dus populair bij adverteerders, maar wordt wel duurder. Bottom line: zolang prijzen voor televisiereclame sneller stijgen dan de lineaire kijktijd afneemt, blijft televisie prima exploitabel. En ondertussen wordt distributie van online content doorontwikkeld.

Peter de Mönnink is reëel, maar ook kritisch op de performance van Talpa TV in 2018: “Wij zullen dat jaar in omzet stijgen, niet gecorrigeerd voor het eventjaar. Dat is een oké prestatie, maar niet meer dan dat. Voor 2019 zetten we in op een groei van marktaandeel. De focus ligt op SBS6. Je moet ook kijken naar hoe we nog maar een jaar geleden zijn begonnen. We zitten in het proces van storming - norming - performing om van een groep assets één bedrijf te bouwen.”

Het bouwen aan de televisieactiviteiten van Talpa kost tijd. Sommige dingen zijn al goed zichtbaar: Veronica Inside scoort bij Veronica hogere kijkcijfers dan Voetbal Inside bij RTL7, Johnny de Mol is begonnen bij SBS6 met Waar is de Mol? en er zitten nog heel veel verborgen beloftes in de programmering als je kijkt naar de transfers van onder meer Jan Versteegh, Gordon en Albert Verlinde.

Peter de Mönnink: “Televisie is slow business. De heilige drie-eenheid van cast, format en presentator moet goed zijn. Het kost tijd om de juiste formats te ontwikkelen en de juiste presentatoren te vinden en vast te houden.”

Dat Talpa Network serieus investeert in lineaire televisie, wil niet zeggen dat Talpa Network alleen daarin investeert - in tegendeel. De overname van EMESA is hier een voorbeeld van.

Peter de Mönnink: “EMESA is een fantastisch bedrijf dat heel goed bij Talpa Network past. Je ziet dat terug in de sterke groei. Minstens even interessant zijn de data. Data zelf zijn geen businessmodel, maar vertegenwoordigen wel waarde. Wij bouwen een consumentendataplatform, waarop we acht miljoen transactiedata hebben neergezet en dat alles in lijn met de AVG, een regelgeving die ons uiteindelijk veel gaat opleveren. Vertrouwen van de consument bijvoorbeeld. Zo zijn wij steeds beter in staat om geïdentificeerde consumenten te bereiken met content die wordt herkend onder de vlag van onze Nederlandse merken. Dat is een onderdeel van het antwoord op de operatie van Silicon Valley-partijen als Google en Facebook.”

De overname van StukTV onderstreept de ambities van Talpa Network op gebied van branded content. Peter de Mönnink: “Wij zien heel veel mogelijkheden om met influencers te gaan werken, zeker als wij hen en hun bereik kunnen gaan koppelen met onze eigen platforms. Het bereik van STUK TV is indrukwekkend. In één week tijd had een video met Rico Verhoeven twee miljoen views. Crossmediale storytelling gebaseerd op video in combinatie met verdere digitalisering van kanalen is de sleutel voor succes in de toekomst.”

Samen met de KNVB ontwikkelde Talpa Network VoetbalTV, een platform waarop wedstrijden in het amateurvoetbal online worden uitgezonden. Naast het live uitzenden van de wedstrijden is VoetbalTV een verbindend platform. Peter de Mönnink: “Dit is een mooie startup. Clubs investeren in de bouw van een mast die wij uitrusten met camera’s. We hebben een goede start gemaakt en zijn op weg naar het plaatsen van de honderdste mast. Natuurlijk gaat het om het uitzenden van wedstrijden, maar het is veel meer. Zo kunnen trainers met hulp van analysesoftware hun werk beter doen, kunnen clubs de band met de leden versterken en is het voor de clubs zelf ook een interessant businessmodel, omdat er plaats is voor lokale adverteerders.”

“Om door te groeien in een markt die krimpt zul je iets moeten, de keuzemogelijkheden zijn beperkt: concurreren, acquireren of samenwerken. Wat Talpa Network betreft zal de nadruk in 2019 liggen op samenwerken en acquireren. Wij hebben de ambitie om een beter mediabedrijf neer te zetten dan iemand ooit in Nederland heeft gezien.”

www.talpanetwork.com

Dit interview verscheen eerder in het DeMedia100 Magazine. Peter de Mönnink staat op plaats 7 in DeMedia100 2019.

 

Media100 wordt gesponsord door

Volg het Nederlands MediaNetwerk op Twitter

Volg het Nederlands MediaNetwerk op Facebook

Word lid van de Nederlands MediaNetwerk Groep op LinkedIn

Vacatures in media- en marketingcommunicatie