[Interview] Pim Schmitz: Talpa Network moet nog verder ontwikkelen op gebied van technologie en data
17-08-2018 13:33:00 Door: Bas Vlugt | Hits: 10633 | Tags:

Als CEO van Talpa Holding heeft Pim Schmitz een roerige tijd achter de rug met onder andere de strijd om TMG en de overnames van SBS, ANP en Hollands Hoogte. Ook stapte Talpa in een aantal techbedrijven. Hoog tijd voor een gesprek over de recente ontwikkelingen en de toekomst.

Hallo Pim, Talpa blijft heel hard groeien. Vertel.

Het gaat om twee bedrijven, veel mensen halen Talpa Media en Talpa Network nog wel eens door elkaar. Niet heel gek gezien het feit dat beide deels dezelfde naam dragen, dezelfde oprichter hebben maar inmiddels wel verschillende eigenaren. Talpa Media, het TV creatie en productiebedrijf waarin onder andere The Voice zit, hebben we in 2015 verkocht aan ITV en daar zitten we tot eind 2019 in een earn-out, dus we managen het nog wel maar zijn niet meer de eigenaar. Talpa Network is het nieuwe cross-mediale mediabedrijf wat we aan het bouwen zijn in Nederland. Beide bedrijven groeien heel hard.

Door die groei blijven er bedrijven bijkomen. Er zijn Talpa Holding, Talpa Media, Talpa Network met daaronder Talpa Radio, Talpa TV, Talpa Creative, Talpa Events... Hoe zit jullie organisatiestructuur er heden ten dage uit?

Talpa Media valt dus buiten Talpa Network. Talpa Holding is slechts de houdstermaatschappij van Talpa Network. Alle overige 'Talpa's die je noemt, zijn bedrijfsonderdeel van Talpa Network, we zijn hard bezig daar één bedrijf van te maken. 

Hebben adverteerders de mogelijkheid om over alle kanalen van Talpa een campagne uit te zetten, of werken alle afdelingen separaat?

Dat is een van de voordelen die we adverteerders bieden en de reden dat we het onderdeel Talpa Media Solutions hebben opgezet. Dat is de one-stop-shop voor de adverteerder die bij dit onderdeel al zijn commerciële vragen kan invullen en zelfs zijn campagnes kan laten maken.

Hoe kijk jij terug op de afgelopen twee jaar?

Met veel plezier. Ik ben blij met de samenwerking met ITV en de verdere ontwikkeling van Talpa Media aan de ene kant en aan de andere kant krijg ik enorm veel energie van alle plannen en ontwikkelingen rond Talpa Network.

De overname van SBS blijkt een goede stap te zijn geweest. De zender blijft groeien in marktaandeel. Welke veranderingen hebben daarvoor gezorgd?

Daar zijn natuurlijk vele redenen voor en het is moeilijk aan te geven wat daarin de doorslag geeft maar als ik er twee moet noemen; ten eerste het feit dat we meer investeren in content en programma's dan voorheen en ten tweede omdat de concurrentie door een wat mindere fase gaat.

Door de overname van ANP en later Hollands Hoogte werd Talpa als mediabedrijf eigenaar van het nieuws. Dat kan niet, aldus een aantal criticasters. Wat is jouw reactie hierop?

Onzin natuurlijk. ANP was al een commercieel bedrijf dus in die zin is er niets veranderd. De onafhankelijkheid van het ANP als toeleverancier van het feitelijke nieuws is de bestaansreden van het ANP. Dan gaan wij daar toch niet aan tornen.

Is Talpa al waar het moet zijn? Wat is je visie met het bedrijf?

Nog lang niet. Het reikt te ver om hier de visie van Talpa Network te beschrijven. Het is een bedrijf in opbouw en in transitie. Dat maakt het zo interessant. Op het gebied van technologie en data moet Talpa Network met name nog verder ontwikkelen. We maken grote stappen op alle gebieden maar het maken van het totale plaatje kost echt nog wel wat tijd.

www.talpaholding.com
www.talpanetwork.com


Volg het Nederlands MediaNetwerk op Twitter

Volg het Nederlands MediaNetwerk op Facebook

Word lid van de Nederlands MediaNetwerk Groep op LinkedIn

Vacatures in media- en marketingcommunicatie