[Interview] Rogier Bruggeman (ZIGT) kritisch over de RTL-overname van Talpa Network
28-10-2021 16:01:00 Door: David de Jong | Hits: 5578 | Tags:

Rogier Bruggeman, directeur bij mediabureau ZIGT, kijkt kritisch naar de overnameplannen van Talpa Network door RTL Group. 

Nederlands MediaNetwerk heeft een aantal spelers gevraagd hoe deze aankijken tegen de overname van Talpa Network door RTL Group en het onderbrengen van Talpa Network bij RTL Nederland om zo één groot mediabedrijf te worden. De casus ligt voor bij de Autoriteit Consument & Markt (ACM), die daar een oordeel over moet vormen. Tot 25 oktober 2021 konden belanghebbenden hun zienswijze indienen. Vandaag spreken wij Rogier Bruggeman. 

Heeft ZIGT aan de ACM een reactie verzonden naar aanleiding van de Staatscourant-melding?

Nee, ZIGT heeft geen reactie verzonden. Het is niet onze verwachting dat onze mening de uitkomst zal veranderen. Ons algemene standpunt is dat concurrentie goed is voor adverteerders. Met grote saleshouses was dit binnen het commerciële landschap al relatief beperkt de afgelopen jaren en dat wordt nu nog smaller. Anderzijds is het ook belangrijk dat er geïnvesteerd blijft worden in goede programmering om een medium als televisie krachtig te laten voortbestaan. Dus als er een nieuwe consolidatie plaatsvindt, hopen we vooral ook dat het leidt tot een extra focus op kwaliteit en investering in aanbod. Bij een verschralend aanbod zullen adverteerders makkelijker uitwijken naar andere media en zal ook de kijker afhaken

Is in de optiek van ZIGT er na een dergelijke consolidatieslag nog afdoende medededing en concurrentie?

Dat hangt van de uitkomst af. Het kan zijn dat third party zenders op televisie en radio bijvoorbeeld niet meer verkocht mogen worden en die worden dan wellicht ondergebracht bij andere saleshouses, zoals DPG Media of het leidt tot andere initiatieven. En natuurlijk hangt het ook af van wat de commerciële condities voor adverteerders worden. Op dit moment is de vraag naar televisiezendtijd bijvoorbeeld ongekend hoog. Tariefstijgingen komend jaar zullen toch vooral daaraan gekoppeld worden vanuit de exploitanten. Pas in het commercieel beleid van 2023 zien we terug wat het effect is van het eventuele samengaan. Wij kijken natuurlijk vooral naar het B2B-speelveld en het belang van onze adverteerders. Ik denk dat consumenten minder last zullen ervaren van het samengaan.

Is er daarna nog sprake van een gezonde Nederlandse mediamarkt op de verschillende deelmarkten alsmede op de gecombineerde markten te vormen?

Gezond is de combinatie van een goed product kunnen leveren tegen een passende prijs. Op het moment dat bepaalde media te duur worden in relatie tot het effect, zullen adverteerders gaan uitwijken naar alternatieve mogelijkheden en zal er ook in tarief een pas op de plaats ontstaan. Waar dat punt ligt, is lastig te bepalen. Video en televisie in het bijzonder zijn nog steeds een zeer krachtig medium. Het is vooral belangrijk dat het product en daarmee de kracht ook kwalitatief blijft, maar uiteraard niet tegen elke prijs.

Is het voor jullie denkbaar dat een dergelijke consolidatieslag wel goed voor de markt zou zijn indien er bepaalde concessies gedaan zouden worden?

Als het samengaan niet leidt tot forse prijsverhogingen én er wellicht een deel moet worden afgestoten, zoals de third party zenderverkoop, en dat het leidt tot investeringen in content en product, waarmee kijkers (en luisteraars) worden vastgehouden, dan voorzie ik geen marktproblemen.

Als het aan RTL Group ligt zal er straks - één grote commerciële speler zijn die wat commerciële mogelijkheden betreft voor meer dan 90 procent de markt van commerciële radio- en televisie-omroepen bedient. Dit zal gedaan worden in combinatie met alle daarbij behorende digitale verschijningsvormen. Dan resteert er dus één commercieel bedrijf waar jullie daarvoor kunnen aankloppen (zijnde RTL Nederland/Ad Alliance). Wat vinden jullie daarvan?

In Nederland is de Ster voor televisie en radio natuurlijk ook gewoon een commercieel alternatief voor adverteerders, dus dat zal wel moeten worden meegewogen. En zoals gezegd, kan het goed dat verkoop voor derden straks niet mag binnen het nieuwe bedrijf. In dat geval neemt bijvoorbeeld de machtspositie op radio af en op televisie neemt, als alle zenders van derden niet meer verkocht mogen worden, de positie wel wat toe, maar ook niet extreem. Ik denk vooral dat de ACM grenzen moet stellen en dat de politiek ervoor moet zorgen dat er geen reclameloze NPO ontstaat in de toekomst.

Welke balansverschuiving verwachten jullie dat dit zal geven richting andere media en partijen als met name Google/Facebook en anderen?

Dat is nu nog niet te zeggen. Alles hangt af van kwaliteit van product, bereik in doelgroepen en beiden natuurlijk in relatie tot pricing. Als er veel kijkers zijn, kwalitatieve programmering is en een gematigd prijsbeleid, dan is er geen reden voor budgetverschuivingen. Als het aanbod verschraalt, dit leidt tot minder kijkers en er forse prijsstijgingen ontstaan, dan zal er eerder uitgeweken worden naar alternatieven.

Lees ook:
- Brenda Smith: RTL-overname Talpa Network levert verschraling op
- ACM-casus RTL/Talpa Network: PMA dient geen zienswijze in; bvA wel

www.zigt.nl
www.rtlgroup.com
www.rtlnederland.nl
www.talpanetwork.com
www.acm.nl

Volg het Nederlands MediaNetwerk op Twitter

Volg het Nederlands MediaNetwerk op Facebook

Word lid van de Nederlands MediaNetwerk Groep op LinkedIn

Vacatures in media- en marketingcommunicatie