[Interview] Roland Sars: Wij weten precies wat er in een video gebeurt
09-09-2019 11:31:02 Door: Saskia van Weert | Hits: 5087 | Tags:

Roland Sars is ondernemer en CEO van Media Distillery. Het bedrijf gebruikt kunstmatige intelligentie op allerlei vlakken rondom video. We spreken hem over het inzetten van AI en andere recente ontwikkelingen.

Dag Roland. Elke dag analyseren jullie 15.000 uur aan mediabeelden. Komen daar nog mensenhanden aan te pas?

Nee, gelukkig niet. Wij trainen onze algoritmes en vervolgens wordt alle video automatisch geanalyseerd en worden de resultaten doorgestuurd naar onze klanten. We hebben 24/7 een enorme hoeveelheid hardware draaien, in vijf Europese datacenters en ook in de publieke cloud. Deze machines zorgen ervoor dat er non-stop analyses gemaakt worden.

Welke uitkomst of resultaat van een analyse is je bijgebleven?

Wat ons opvalt, is de onnauwkeurigheid van tv-programmagidsen. We tracken onze resultaten continu en het blijkt dat de echte starttijd van alle tv-programma’s in meer dan driekwart van alle gevallen méér dan een minuut afwijkt van de starttijd in de programmagids. Dit is voor de video-consument van tegenwoordig onacceptabel.

Jullie zijn nu in Denemarken actief voor tv-provider YouSee. Wat houdt dat project precies in?

YouSee is met 1,2 miljoen huishoudens de grootste tv-aanbieder in Denemarken. YouSee merkt dat de populariteit van hun replay platform enorm toeneemt en één van de grootste uitdagingen voor dit platform is de correcte begin- en eindtijden. Wij zetten onze techniek in om de exacte starttijd en eindtijd te bepalen, zodat YouSee een on-demandervaring creëert voor hun kijkers en het platform beter aansluit bij de klantbehoeften van tegenwoordig. Dankzij onze oplossing heeft YouSee er vertrouwen in dat hun terugkijkfunctie veel meer gebruikt zal gaan worden.

Hoe werden de begin- en eindtijden voorheen vastgesteld door de betreffende platforms?

YouSee paste voor ongeveer tien kanalen een handmatige correctie toe. Dit was duur, traag en niet schaalbaar. Met onze techniek hebben ze alle correcte tijden in realtime, voor 130 zenders en dit is kostentechnisch een stuk efficiënter.

Waarom is het zo moeilijk om die tijden nauwkeurig vast te stellen?

Al sinds de introductie van de televisie halverwege de vorige eeuw, loopt de programmering niet 100 procent zoals gepland in de programmagids. Mensen zijn hieraan gewend geraakt, en meestal begint een programma een paar minuten later. Echter, de laatste jaren kijken mensen steeds vaker programma’s later terug, bijvoorbeeld later op de avond, de dag erop of willen ze tijdens het programma terug naar het begin. Het is dan erg vervelend als je nog een paar minuten reclame of het einde van het vorige programma moet kijken. Dit sluit niet aan bij de gebruikersbeleving die consumenten tegenwoordig gewend zijn van OTT-platforms als Netflix en Youtube. Omdat de afwijking telkens varieert, is het lastig om hier een oplossing voor te vinden. Wij zetten onze AI-algoritmes in om automatisch het begin van het programma vast te stellen, met een erg hoge nauwkeurigheid.

Is er al belangstelling vanuit Nederland voor dit systeem?

Uiteraard! We verwachten dat het dan ook niet lang meer duurt voordat onze techniek ook in Nederlandse televisieplatforms geïmplementeerd zal gaan worden.

Wat zien we binnen Nederland terug van jullie technologie?

Binnen Nederland zijn er al vijf jaar actief met onze analyses op het gebied van mediamonitoring. We analyseren meer dan honderd Nederlandse radio- en televisiezenders, zowel landelijk als regionaal. We passen verschillende analyses toe, zoals spraakherkenning, logoherkenning, gezichtsherkenning en tekstherkenning zoals ondertiteling en naambordjes. Deze data is erg interessant voor bedrijven voor het bepalen van hun mediawaarde of voor reputatiedoeleinden. We bedienen hier ongeveer driehonderd klanten mee, denk aan banken, verzekeraars, sportverenigingen, musea en veel organisaties in de publieke sector, zoals ministeries of uitvoeringsorganisaties.

Welke toepassingen zie jij voor AI binnen Media Distillery in de nabije toekomst?

We zijn op dit moment erg actief op het gebied van advanced advertising. Op dit moment zijn video-advertenties nog redelijk schieten met hagel; iedere consument krijgt dezelfde reclameboodschap te zien. Maar door de komst van addressable tv wordt een videoplatform steeds persoonlijker, en zo ook de advertenties. Door de analyse van Media Distillery weten we precies wat er binnen video afspeelt. Als we kijkgedrag van een gebruiker koppelen aan de onderwerpen van video’s, kunnen we een nauwkeurig gebruikersprofiel opstellen. Dit is erg interessant voor adverteerders, omdat ze veel gerichter kunnen adverteren met bijvoorbeeld pre-rolls. Op deze manier draagt ons AI-platform bij aan het veranderende advertentielandschap.

Wat is het laatste nieuws?

Het laatste nieuws is dat we ons wereldwijde cloudgebaseerde AI-platform geïntroduceerd hebben. Dit platform zorgt voor een korte doorlooptijd, dat broadcasters en tv-operators een verbeterde on-demandervaring op grote schaal biedt. De eerste partner hierbij is de wereldwijd toonaangevende satellietoperator Eutelsat, die haar de gebruikersbeleving van haar OTT-platform CIRRUS met onze technologie gaat verbeteren.

www.mediadistillery.com

 

Volg het Nederlands MediaNetwerk op Twitter

Volg het Nederlands MediaNetwerk op Facebook

Word lid van de Nederlands MediaNetwerk Groep op LinkedIn

Vacatures in media- en marketingcommunicatie