[Interview] Sven Sauvé: Het makerschap bij RTL krijgt meer dan ooit de ruimte
30-12-2019 15:23:00 Door: | Hits: 4857 | Tags:

Sven Sauvé is sinds de zomer van 2017 CEO van RTL Nederland. We spreken hem over media-ontwikkelingen en de plannen van RTL.

Sven, never a dull moment in media. Wat vind jij op dit moment het meest interessant?

De ontwikkelingen op het gebied van data en artificial intelligence vind ik fascinerend. De VS liggen mijlenver op ons voor, dat halen we nooit meer in, maar dat betekent niet dat we ons voordeel er niet mee kunnen doen. Data in combinatie met het onderbuikgevoel van de maker leveren ons een voorsprong op. We hebben zoveel meer inzichten en die zetten we om in nog betere en relevante content voor de Nederlandse consument. Dat is echt spannend en ik merk dat het RTL-team steeds meer ervaring opdoet door samen te werken met onze dataspecialisten.

Je bent nu ruim twee jaar CEO van RTL Nederland. Welke opdracht kreeg je mee bij jouw aanstelling en hoever ben je op weg?

Nederland is binnen RTL Group uitgegroeid tot een voorloper op het gebied van VOD en creativiteit. Die positie hebben we als team de afgelopen twee jaar verder uitgebouwd. Toen ik aantrad, heb ik meteen gezegd dat we niet meer gaan snijden in het budget voor content. Nu verhogen we de investeringen juist. We zullen echt nooit meer besparen op dat waar we het beste in zijn: het vertellen van lokale verhalen. Het heeft ons focus gegeven en heeft onder andere een enorme groei van Videoland gestimuleerd. We ontwikkelen ook steeds vaker eigen lokale content binnen de creative unit, die Matthias Scholten een paar jaar geleden heeft opgezet. Ralph de Beurs heeft dat overgenomen en nu doet Matthias hetzelfde op groepsniveau met FC Group. Hij ontwikkelt daar niet alleen originele formats voor ons, maar ook voor RTL in Duitsland en Frankrijk. Het onderstreept onze creatieve kracht en daar ben ik trots op. Net als dat ik trots ben op de stappen die Peter van der Vorst met zijn team zet om de programma’s van RTL meer herkenbaar, persoonlijk en dichtbij te maken. RTL is gewoon een prachtbedrijf met geweldige professionals, ik hoef alleen maar koers te houden en dan komt het helemaal goed.

Wat kan RTL Nederland dat andere media-exploitanten niet kunnen?

Wij hebben the best of both worlds. Ten opzichte van onze traditionele concurrenten NPO en Talpa zijn we degene met een unieke positie op de VOD-markt, en ten opzichte van de nieuwe spelers zijn wij met Videoland de beste lokale partij, die Nederland en de Nederlanders als geen ander kent. En altijd op nummer één zet. Bovendien hebben we de steun van een aandeelhouder die onze voorsprong helpt uitbouwen door tientallen miljoenen beschikbaar te stellen, die we zoals gezegd voor de volle 100 procent investeren in originele lokale series, documentaires en programma’s. Investeren in content betekent ook investeren in makerschap. In dat kader zijn we ook de Videoland Academy begonnen, gesteund door het Filmfonds. Een opleiding voor jonge Nederlandse makers. Maker en regisseur Antoinette Beumer, die we een jaar geleden in huis hebben gehaald, is de initiator en drijvende kracht. Er is geen ander mediabedrijf in de markt op dit moment met zo’n positie en zoveel ruimte voor makers in Nederland.

Als reactie op de halfjaarcijfers zei je dat de markt onder druk staat. Hoe ziet die druk eruit?

Wij staan er als RTL Group financieel nog steeds extreem goed voor. De resultaten in Nederland zijn iets minder dan voorgaande jaren en dat komt voornamelijk door de investeringen in content en techniek. Onze koers is helder en daar wijken we niet vanaf.

Ondernemen in media is al decennialang een uitdaging. Hoe zie jij dat in deze tijd van disruptie?

Het nieuwe concurrentieveld bestaat uit spelers met een tech-achtergrond en diepe zakken. Al deze partijen gaan voor world dominance. Het beste antwoord daarop is gebruikmaken van je lokale kracht en samenwerking. Als je niet bereid bent tot samenwerking, dan wordt het vooral voor kleine, maar ook grote partijen een hard gelag. In Frankrijk werken we samen op het vlak van tech, in Duitsland op ad tech en Nederland is de hub voor creativiteit. We zijn een 100 procent lokale speler met korte lijnen en tegelijkertijd hebben we de back-up van een internationale mediatycoon, RTL Group. Dat geeft rust en zekerheid en daarmee ruimte om te innoveren. Naast deze internationale samenwerking, werken we ook nauw samen met lokale publishers, zoals DPG Media, Viacom, Disney (Fox) en Discovery. Ik sta met RTL altijd open voor samenwerking, het is van vitaal strategisch belang, we hebben niet voor niets recent Ad Alliance in de markt gezet.

Chantal Janzen zei bij de najaarspresentatie treffend dat er bij RTL met aan dankbaarheid grenzende teleurstelling afscheid is genomen van veel collega’s die naar Talpa Network zijn vertrokken. Heb je ontstane ruimte naar tevredenheid met nieuwe mensen en nieuwe programma’s kunnen invullen?

De media-industrie is altijd in beweging en dat is goed. Stilstand schept geen nieuwe ideeën en laat nieuwe talenten ook niet groeien. Precies twee dingen die wij wel nastreven. Dus hoe jammer het ook is dat mensen die veel voor RTL hebben betekend, vertrekken; zo mooi het is om te zien dat een heel nieuwe groep makers, ervaren en nieuw, zijn weg vindt naar RTL. Recent nog Eva Jinek. Er heerst bij ons een enorm teamgevoel, we doen het echt met z’n allen en Peter heeft dat gevoel een enorme boost gegeven. Ook zijn komst is een resultaat van die ruimte die is ontstaan en ik ben elke dag blij dat hij ja heeft gezegd tegen deze functie. Het makerschap bij RTL krijgt meer dan ooit de ruimte en dat stellen we met veel plezier in dienst van de Nederlandse kijker.

RTL Nederland zet fors in op Videoland. Er zijn mensen die zeggen dat dit model niet exploitabel is. Kun jij de overweging van RTL Nederland met betrekking tot VOD toelichten?

Er is voor ons geen enkele twijfel dat Videoland een goede investering is, nu en in de toekomst. De kijker heeft het voor het zeggen en die omarmt massaal video on demand. Dat is reden genoeg. Als je nu nog geen positie hebt als lokale partij, wordt het een moeilijk verhaal. Wij hebben het geluk dat we vroeg zijn ingestapt met een duidelijke langetermijnfocus en de investeringen die dit mogelijk maken. De huidige groei garandeert dat we een winnaar in huis hebben met Videoland, financieel en als potentiële partner voor andere mediapartijen.

Hoe kan RTL Nederland profiteren van de komst van Disney+ en later wellicht nog andere grote internationale spelers?

Door vast te houden aan onze eigen koers. Wij focussen op de Nederlandse consument, die we al dertig jaar kennen en met wie we zijn op- en meegegroeid. Hoe mooi de Amerikaanse content ook is, onze ervaring leert dat lokale content altijd als winnaar uit de bus komt. We blijven trouw aan onze roots.

Overwegen jullie een hybride model: VOD mét reclame?

We overwegen het niet alleen, we werken op dit moment aan meerdere abonnementsvormen bij Videoland, waarbij je voor een lager bedrag met minimale gerichte reclame hetzelfde aanbod krijgt als voor het huidige bedrag zonder reclame. Onderzoek heeft uitgewezen dat consumenten daar behoefte aan hebben. We willen er voor iedereen zijn en meerdere abonnementsvormen maken dat mogelijk. Dat betekent dat adverteerders ook met Videoland een prachtig platform hebben om heel gericht zowel grote als kleine doelgroepen te bereiken.

Wat willen adverteerders van RTL?

Ik hoop Ad Alliance: het meest klantgerichte videosaleshuis gericht op Nederland. Na de overname van BrandDeli vorig jaar, is dit de volgende strategische stap uit de koker van onze Chief Sales, Ton Rozestraten. We krijgen al veel positieve feedback uit markt.

RTL Nederland spreekt op dit moment samen met Talpa Network en andere grote spelers in Nederland met de minister over de mogelijkheden om een tegenwicht te vormen tegen de commerciële macht van de internationale techreuzen. Is dit belangrijk? Wat moet er gebeuren?

We hebben altijd gepleit voor meer samenwerking met lokale partijen. Dit is de eerste minister die het echt op de agenda heeft gezet. De gesprekken zijn meer dan constructief en krijgen volgend jaar een mooi vervolg.

Wat is het laatste nieuws?

Dat moet je aan Harm Taselaar vragen, onze hoofdredacteur van het RTL Nieuws. Het laatste nieuws, dat we het niet alleen verslaan, maar ook maken. Ik vind het mooi om daarmee af te sluiten. Een ode aan onze journalistieke onafhankelijkheid en het hoogste goed van een samenleving: vrijheid van meningsuiting.

www.rtl.nl

Dit interview verscheen eerder in het DeMedia100 Magazine. Sven Sauvé staat op plaats 10 in DeMedia100 2020.

 

 

 

 

 

 

 

Media100 wordt gesponsord door

Volg het Nederlands MediaNetwerk op Twitter

Volg het Nederlands MediaNetwerk op Facebook

Word lid van de Nederlands MediaNetwerk Groep op LinkedIn

Vacatures in media- en marketingcommunicatie