
[Interview] Sven Sauvé (RTL Nederland): Meer lokale content dan ooit voor Videoland en lineair (deel 2)
Sven Sauvé werkt sinds 2007 voor RTL Nederland en is sinds juli 2017 CEO van RTL Nederland. We spraken hem over de ontwikkelingen en prestaties bij RTL Nederland, talkshow, de aangekondigde overname/fusie van Talpa Network, Videoland, de reclamemarkt en meer. Dit is deel 2 van het interview, deel 1 is hier te vinden
De gemiddelde leeftijd van de lineaire televisiekijkers is en wordt steeds hoger en is nu over de 50 jaar, bij RTL4 als ik het goed heb 53 jaar. Bij OTT/VOD is dat veel lager. Hoe zie jij deze trend en (hoe) probeert RTL Nederland jonger publiek te blijven aantrekken met lineaire televisie?
Bij Videoland gaan we juist inzetten op verbreding van onze doelgroep. Op dit moment is de gemiddelde leeftijd bij Videoland 33 jaar en hebben we meer vrouwen dan mannen op ons platform. We willen deze groep groots blijven bedienen en tegelijkertijd ook verbreden richting een oudere doelgroep tot en met 50 jaar.
Onze lineaire programma’s zijn daarnaast ook live en terug te kijken bij Videoland. Zo bereiken we een nog bredere doelgroep dan op onze zenders. We zien dat lineair de grote entertainment programma’s en live sport het goed blijven doen, maar verjongen op de zenders is geen doel op zich. We houden vast aan 25-54 jaar.
Videoland is gedefinieerd als het merk van de toekomst; RTL Nederland startte in 2015 met het huidige model, resulterend in 1,1 miljoen abonnees met een ambitie tot veel meer. RTL Group kondigde eerder al aan dat er veel geïnvesteerd zal worden in Videoland, met name in content en talentontwikkeling. Steeds meer drama, documentaires, amusement en andere content worden exclusief voor Videoland gemaakt. Tegelijkertijd is de concurrentie steeds groter aan het worden met Disney+, Netflix, HBO Max, Viaplay, Amazon Prime, Pathé huis, Apple TV+, Film1 en andereaanbieders.
Hoeveel versnippering kan de Nederlandse markt aan en hoe houdt Videoland zich hier staande, gezien de grote ambities die RTL Group hierbij heeft (samen met het Duitse RTL+ 10 miljoen abonnees eind 2026 terwijl het er thans 3,8 miljoen zijn met thans 223 miljoen euro omzet, gericht op 1 miljard euro omzet in 2026)? Hoeveel zal RTL Nederland met Videoland moeten realiseren en hoe gaat RTL Nederland dat doen?
Concurrentie is gezond en zorgt ervoor dat je zelf scherpere keuzes maakt. Wij zijn blij dat we vroeg in de streamingmarkt zijn gestapt. Videoland is uitgegroeid tot de nummer 1 lokale streamer en de absolute nummer 2 achter Netflix. Op dit moment is het zelfs de enige lokale speler in Europa die een nummer 2 positie heeft veroverd tussen de internationale techgiganten. Dat is ons gelukt door trouw te zijn aan onze Nederlandse roots.
Op dit moment hebben we ruim 145 Videoland Originals en nog ruim 100 originals in ontwikkeling. We hebben Nederlands drama, reality en lokale documentaires geclaimd in de markt. Dat vullen we aan met onder andere buitenlandse films en series. Bovendien kun je bij ons tv vooruit-, live en terugkijken en zijn we de eerste die met een goedkoper abonnement kwam met relevante reclame. Door alle data die we inmiddels hebben, weten we steeds beter wat Nederlandse kijkers wel en ook niet willen zien. Dat maakt ons uniek.
De concurrentie in Nederland is ongekend stevig, maar we zitten er voor de lange termijn in en dat steunt onze aandeelhouder. We herinvesteren onze inkomsten voor een belangrijk deel in nieuwe lokale content. We blijven ons dus onderscheiden door onze Nederlandse abonnees op 1 te zetten en de lokale verhalen die we op onze eigen manier vertellen.
Noot: we kunnen niet over cijfers praten aangezien we (RTL Group, waar RTL Nederland onderdeel van is, red.) beursgenoteerd zijn. We volgen de financiële rapportages van RTL Group.
RTL+ is in Duitsland een crossmediale dienst aan het worden met video, podcasts, audio, radio, magazines en meer mede dankzij de integratie van het Duitse Gruner+Jahr en de radiozenders van RTL Radio Deutschland. Alhoewel de naam Videoland op video duidt, zijn er ook in Nederland plannen om Videoland crossmediaal te maken en op welke wijze?
Zeker, we zijn in de kern pioniers en de voorgenomen fusie is er natuurlijk ook op gericht om Videoland te blijven verrijken. We hebben ook net het eerste experiment gedaan met live events. Streaming is onze toekomst en we zijn erop gebrand om de absolute nummer 1 in Nederland te worden.
Hoe verwachten jullie dat de verhouding tussen lineaire televisie en VOD zal worden in de komende 5 jaar en wat betekent dat voor kijkers en adverteerders?
Los van de verhouding, betekenen de investeringen in streaming dat het lokale aanbod blijft groeien. En dat is voor zowel de abonnees, de makers als de adverteerders goed nieuws. Er zal meer lokale content dan ooit tevoren nodig zijn zowel voor het lineaire aanbod als ook on demand. De groei zal met name in VOD zitten, maar we zijn ervan overtuigd dat ons lineair aanbod nog steeds voor massa bereik zal zorgen waardoor het een favoriet blijft van adverteerders.
Welke adverteerdersontwikkelingen zie je de komende periode relevant worden? Meer adresseerbare reclame bij tv en on demand? (ondanks dat KPN een pilot stopzette) Of anders ontwikkelingen? Kan je dat toelichten?
Absoluut meer Adressable tv zowel via OTT als via de distributiepartijen op het grote scherm (Connected tv). Hier is heel veel behoefte aan vanuit adverteerders en wij ontwikkelen dat domein proactief.
Ad Alliance bestaat nu ruim 2,5 jaar. Hoe kijken jullie terug op 2,5 jaar Ad Alliance als powersaleshuis (fusie van RTL Nederland Sales, Triade Media, BrandDeli en Adfactor) ondanks dat een groot deel tijdens de coronacrisis was?
We hebben de afgelopen 2,5 jaar Ad Alliance naar volle tevredenheid ontwikkeld en verder uitgebouwd. Er staat een sterke organisatie met duidelijke rollen, waardoor we onze partners en adverteerders perfect kunnen bedienen en ook kunnen investeren in innovatie. Onze partners zijn er trots op om onderdeel te zijn van ons portfolio en adverteerders krijgen waar voor hun geld. Dat gegeven en de geweldige groei en resultaten in 2021 samen met de uitstekende start van 2022 zijn de belangrijkste graadmeters van ons succes.
RTL Nederland is een volle dochter van RTL Group dat een Bertelsmann-bedrijf is. Ook Fremantle Nederland (Blue Circle, No Pictures Please, Fiction Valley) en We Are Era (influencer/videocontent) alsmede Smartclip (adtech) zijn onderdeel van RTL Group. Wat betekent de invloed van RTL Group anno 2022 bij RTL Nederland? Welke synergie maken RTL Group en Bertelsmann mogelijk voor RTL Nederland?
De wereld waarin we opereren, speelt zich niet meer alleen af op lokaal niveau, maar is inmiddels een internationaal speelveld geworden. Dat we deel uitmaken van een groot internationaal concern dat bereid is voor de lange termijn te investeren in content, (advertising) tech en data is een enorme pre.
Naast dat we internationaal ervaringen met elkaar uit kunnen wisselen, zijn er ook diverse synergievoordelen. Zo maken we samen met verschillende RTL-zusterbedrijven gebruik van streaming-technologieplatform Bedrock en ook op het gebied van contentontwikkeling en -inkoop vindt er samenwerking plaats.
RTL Group kondigde vorige jaar aan de vormgeving van alle RTL-zenders in Europa te willen wijzigen vanuit het project RTL United. RTL Group en RTL Deutschland hebben dit inmiddels doorgevoerd. Thomas Rabe (CEO van RTL Group) gaf eerder in zijn presscall aan dat Videoland, Videoland blijft en geen RTL+ gaat heten zoals in Duitsland. Wanneer zal Nederland met de RTL United-vormgeving volgen? wordt de vormgeving van de RTL-zenders dan identiek zoals in Duitsland het geval is? Hoe kijken jullie hier tegenaan?
De ambitie van RTL Group om een one brand strategy uit te rollen vind ik heel logisch. In een gefragmenteerde markt met veel nieuwe toetreders en een enorme hoeveelheid content, is herkenbaarheid ontzettend belangrijk.
We zullen de vormgeving eerst intern uitrollen en daarna ook doorvoeren voor onze platformen. Dat zal pas volgend jaar zijn en wat dat betekent voor Videoland, is iets wat we onderzoeken. Er zijn nog geen definitieve keuzes gemaakt.
Hoe kijk je aan tegen de opkomst van steeds meer dagelijkse talkshows bij de commerciële zenders; niet alleen bij RTL 4 (met sinds 2020 de dagelijkse talkshow eerder op de avond en minder titels per avond) en de NPO, maar ook bij SBS6. Hoe zie jij die ontwikkeling?
Een heel begrijpelijke ontwikkeling, want het nieuws van de dag is iets wat heel relevant is op lineaire televisie. De kunst is natuurlijk om het zo te doen dat je je onderscheidt.
Wij zijn heel tevreden over hoe we in die late avond positie hebben ingenomen en de presentatoren die we daar hebben zitten. Dat de taart meer wordt verdeeld, is een fact of life, dat calculeer je in. Het verandert echter niets aan onze ambitie op dat tijdslot.
Talpa Network heeft veel over zich heen gekregen: daarbij gaat het kortweg om grensoverschrijdend gedrag. (de gevolgen van de situaties van The Voice (ook al was dat bij Talpa Media dat nu ITV Studios is) Vandaag Inside, de opkomst van juice-kanalen, en consequenties voor sterren als Johnny de Mol en Linda de Mol die tijdelijk niet te zien zijn). Hoe beleef jij dat met het oog op de aanstaande overname?
De overname gaat over een relevante positie vasthouden en uitbouwen in de streamingmarkt. Het is voor de kijker, de makers en adverteerders van belang dat er een sterke lokale partij is die investeert in herkenbare verhalen, die een culturele afspiegeling zijn van onze maatschappij.
Wij investeren steeds meer in lokale content en dat wordt alleen maar meer. Daarom is de mogelijke fusie zo van belang. De internationale partijen blijven groeien en wij zijn in de positie om een tegengeluid te laten horen, maar dan moeten we ook investeren in meer slagkracht.
Dat staat los van het feit dat er in onze industrie en vele andere branches, kijk naar onder andere sport, onderwijsinstellingen en politiek, misstanden boven komen, die we daadkrachtig moeten aanpakken. Cultuur is vanaf de eerste gesprekken over een fusie een prioriteit geweest. Zowel voor RTL Nederland als voor Talpa Network, daar zit geen enkele ruis tussen, dus is het geen belemmering voor het samengaan.
--
Dit is deel 2 van het interview met Sven Sauvé. Deel 1 is hier te vinden.
www.rtlnederland.nl
www.rtl.com
Volg het Nederlands MediaNetwerk op Twitter
Volg het Nederlands MediaNetwerk op Facebook
Word lid van de Nederlands MediaNetwerk Groep op LinkedIn
Vacatures in media- en marketingcommunicatie