[Interview] Sven Sauvé (RTL Nederland): Overname Talpa Network betekent meer journalistiek (deel 1)
18-07-2022 14:26:00 Door: David de Jong | Hits: 6599 | Tags:

Sven Sauvé werkt sinds 2007 voor RTL Nederland en is sinds juli 2017 CEO van RTL Nederland. We spreken hem over de ontwikkelingen en prestaties bij RTL Nederland, talkshow, de aangekondigde overname/fusie van Talpa Network, Videoland, de reclamemarkt en meer. Het interview wordt in twee delen gepubliceerd. Deel 2 is hier te vinden

De afgelopen periode is er veel gebeurd. De coronacrisis, de aankondiging van de overname van Talpa Network door RTL Group en het daarna onderbrengen van de activiteiten van Talpa Network bij RTL Nederland (waarbij benoemd is dat jij CEO zal blijven), de verschrikkelijke moord op Peter R. de Vries, de start van een optie voor een goedkoper Videoland-abonnement met reclame, de mijlpaal van 1 miljoen miljoen Videoland-abonnees, een heel goed resultaat in 2021 (575 miljoen euro omzet en 107 aangepaste ebitda-winst), stijgende kijkcijfers (34,2 procent in doelgroep 25-54 jarigen), maar ook de impact op het The Voice-schandaal en Ad Alliance bestaat als power saleshuis ruim 2,5 jaar.

RTL Nederland draaide in 2021 een heel goed resultaat, dankzij goede kijkcijfers bij met name RTL4 (De Verraders, Make Up Your Mind, The Masked Singer, Expeditie Robinson, Lego Masters, Editie NL, RTL Nieuws en RTL Boulevard) en de groei bij Videoland waar abonnees meer gebruik van maken met producties als Mocro Maffia en Temptation Island volgens het jaarverslag van RTL Group. Hoe kijk je terug op 2021?

We hebben in 2021 met elkaar een financieel resultaat neergezet waar ik inderdaad erg trots op ben. De advertentiemarkt heeft zich na de dip in 2020 relatief snel hersteld en heeft onze verwachtingen zelfs overtroffen. De inkomsten kwamen zelfs op een hoger niveau uit dan voor de coronacrisis. En zoals je aangeeft, presteert onze content heel sterk. Zowel bij onze zenders als bij Videoland. In het lineaire domein steeg ons zenderaandeel in de kerndoelgroep van 31,7 procent in 2020 naar 34,2 procent in 2021 en ook het aantal abonnees bij Videoland groeide gestaag door. De stand op 31 december 2021 was 1.092.000 betalende abonnees.

Dat maakt me natuurlijk trots, want onze strategie werpt z’n vruchten af. Helaas heeft 2021 ook verdriet gebracht. De moord op onze collega Peter R. de Vries heeft veel overschaduwd. Deze trieste gebeurtenis en de situatie in de Oekraïne heeft het belang van onafhankelijke journalistiek en het vrije woord wederom benadrukt. En ik kan niet genoeg herhalen dat wij ons bij RTL Nederland onverminderd hard blijven maken voor een kwalitatief hoogwaardige en objectieve nieuwsvoorziening. Het is niet voor niets een pijler onder de rechtsstaat en daar hebben we als Nederlanders allemaal profijt van.

Wat zijn je verwachtingen van 2022 en hoe verliep het eerste kwartaal voor RTL Nederland? 

Aangezien we (RTL Group, waar RTL Nederland onderdeel van is, red.) een beursgenoteerd bedrijf zijn, kan ik niets zeggen over de financiële vooruitzichten. Wel dat de mooie prestaties die we hebben laten zien op onze zenders en Videoland zich in het eerste kwartaal van 2022 hebben voorgezet. In onze kerndoelgroep van kijkers tussen 25 en 54 jaar behaalden we in het eerste kwartaal van dit jaar een gemiddeld zenderaandeel van 34,3 procent, vrijwel gelijk aan Q1 2021 (34,5 procent). Die sterke resultaten zijn vooral te danken aan RTL 4, dat hoge kijkcijfers haalt met nieuws- en infotainmentprogramma’s in de vroege avond en met shows als Better Than Ever en I Can See Your Voice.

Het aantal abonnees van Videoland steeg met 12,9 procent ten opzichte van het eerste kwartaal 2021 en kwam daarmee eind maart 2022 uit op 1.136 miljoen betalende abonnees. We investeren bij Videoland de komende tijd stevig door met maar liefst 100 originals op het gebied van drama, reality & dating en documentaires. Het geloof in onze strategie zorgt ervoor dat we keihard doorbouwen om ook van 2022 een prachtjaar te maken.

(Lineaire) televisie is met name in 2021 na de coronacrisis weer hot voor adverteerders. Hoe verklaar je dat en verwachten jullie dat dat blijft? Wat zijn de verwachtingen met de reclame-inzet op Videoland?

Adverteerders zijn na de coronacrisis inderdaad weer massaal op televisie gaan adverteren door de combinatie van een relevant en actueel bereik, met name voor retailers essentieel, en de impact die televisie nog steeds heeft op het bouwen van sterke merken. We zien een grote vraag naar de advertising-mogelijkheden bij Videoland door de combinatie van premium content en de juiste targeting mogelijkheden.

Begin dit jaar werden de maatschappij opgeschrikt door het schandaal omtrent grensoverschrijdend gedrag bij The Voice wat later zijn uitwerking kreeg over de hele mediabranche en de hele maatschappij.

Er is een rondetafelgesprek met de Tweede Kamer geweest en er is gesproken met staatssecretaris Gunay Uslu (D66) en sectorbreed is RTL Nederland bezig met een sectorbreed convenant en pleit het voor een onafhankelijk meldpunt.

Hoe kijk je op dit alles terug? Wat is er inmiddels veranderd en wat staat er te veranderen binnen RTL Nederland en alles dat daarmee samen hangt?

Wat er bij The Voice is gebeurd, is vreselijk en had nooit mogen gebeuren. Het is nu zaak om het onafhankelijk onderzoek van ITV Studios af te wachten en te zien welke lessen we daar gezamenlijk uit kunnen trekken en om vooruit te kijken.

We hebben het initiatief genomen om met een aantal grote mediapartijen om tafel te gaan om een convenant op te stellen waarin we de gewenste cultuur op de werkvloer vastleggen en ook hoe we omgaan met ongewenst gedrag zodat er voor iedereen een veilige werkomgeving is. Alle partijen zitten daar heel positief in en we denken einde zomer te kunnen tekenen.

Nadruk ligt op activatie van het convenant, want het gaat alleen werken als we de daad bij het woord voegen. Het komt bovenop hetgeen partijen zelf al hebben georganiseerd en organiseren. Bij ons intern is er al veel op orde, maar je moet actief blijven bouwen aan een gewenste cultuur. Dat houdt nooit op.

Zo hebben we bijvoorbeeld ook Moresonline als officieel meldpunt ingeschakeld. Ik hoop dat onze aanpak ook een voorbeeld kan zijn voor andere branches, want het is natuurlijk een maatschappelijk probleem dat helaas overal de kop nog opsteekt.

Nederland is volgens de rapportages van Press Freedom Index van Reporters Sans Frontier  dit jaar behoorlijk gedaald in de lijst waarbij vooral de maatschappelijke (agressieve) reacties op journalisten en journalistieke media-organisaties een rol spelen.

RTL Nederland is sinds de start van RTL4 actief met een journalistieke (onafhankelijke) maatschappelijk relevante tak (RTL Nieuws) met sinds januari 2022 na 22 jaar een andere hoofdredacteur. Hoe zie jij de rol van media en die van Talpa Network bij persvrijheid? Hoe kan de situatie naar jouw idee ten goede worden gekeerd? Welke rol zie je daarbij voor RTL Nieuws?

RTL Nederland staat al ruim 30 jaar voor pluriformiteit en onafhankelijke journalistiek. RTL Nieuws heeft vanaf de start van ons bedrijf een uitstekende reputatie opgebouwd met name ook op het gebied van onderzoek.

De onafhankelijke positie van het nieuws zal nooit in het geding komen en wordt in de toekomst alleen maar belangrijker, omdat de behoefte aan toegankelijke en betrouwbare informatie groot is en nodig blijft. De mogelijke fusie met Talpa Network brengt alleen maar meer ruimte om te investeren in journalistiek en ik denk dat de redacties elkaar kunnen versterken.

Het vervolg van dit interview is te vinden in deel 2.

www.rtlnederland.nl
www.rtl.com


Volg het Nederlands MediaNetwerk op Twitter

Volg het Nederlands MediaNetwerk op Facebook

Word lid van de Nederlands MediaNetwerk Groep op LinkedIn

Vacatures in media- en marketingcommunicatie