30-jarige ACT verwelkomt Europese Commissie en wil bescherming Europese media-industrie
28-11-2019 14:22:00 | Door: David de Jong | hits: 1810 | Tags:

Association of Commercial Television in Europe ACT roept de nieuwe Europese Commissie op om het gat in regelgeving voor digitale initiatieven te dichten. Volgens ACT verwachten burgers en bedrijven een vorm van gelijke behandeling  zodat er een gezond en competitief speelveld kan bestaan.

ACT is de vereniging van commerciële televisiezenders waar 28 omroepen uit 28 landen zijn vertegenwoordigd. De vereniging bestaat 30 jaar, net zolang als RTL4. Van de in Nederland actieve spelers zijn onder meer RTL Group, Fox, Discovery en Viacom lid van ACT, waar verder grote spelers als ITV, Sky, TF1, Bonnier, Canal+ Group Nordic Entertainment en Mediaset lid zijn en in het bestuur vertegenwoordigd zijn

De commerciële omroepen hebben een blueprint gemaakt hoe ze het mediabeleid wensen voor de periode 2019-2024 om mediapluriformiteit te waarborgen met nieuws en culturele diversiteit. Om het 30-jarig bestaan van ACT in Europa te vieren is de blueprint aan Margrethe Vestager overhandigd. Zij is vice-president van de Europese Commissie en Europees Commissaris Mededinging, een positie die zij behoudt als ze Digitaal Beleid erbij krijgt per 1 december 2019.

Thomas Rabe, CEO van Bertelsmann en RTL Group: "Commerciele omroepen investeren jaarlijks meer dan 15 miljard euro in commerciële content. Los van de economische bijdrages, zijn we een belangrijke pilaar van onze democratieën door betrouwbaar nieuws en informatie te verzorgen die op hoge redactiestandaarden zijn gebaseerd. RTL Hungary is bijvoorbeeld een van de weinig onafhankelijke bronnen van nieuws in Hongarije, ondanks de grote druk."

Er is volgens ACT geen robuuste langetermijnvisie voor de industrie, waardoor er soms te veel regulering bestaat. ACT wil een verdere liberalisatie-agenda die gedateerde verboden schrapt, en beperkingen aangaande reclame opheft waarbij er een balans tussen online- en omroepregelgeving komt. Tegelijkertijd pleit ACT voor regelgeving voor onlineplatforms aangaande politieke misinformatie en misbruik.

ACT wil daarbij dat er regelgeving komt voor zeer dominante platforms die op het gebied van data en IP bestaan. Daarbij doelt ACT op partijen als Google, Facebook en Apple. Ook wil ACT dat er voor hen een gelijkwaardig speelveld ontstaat als de Europese omroepspelers. Verder wil ACT bescherming van ieders privacy, maar vindt ze dat die doorslaat waardoor Europese bedrijven te weinig ontwikkelkansen hebben. Verder vraagt ACT aandacht voor onder meer piraterij en maatregelen daartegen.

De volledige versie van de ACT blueprint is te vinden door hier te klikken.

www.acte.be

 

 

Volg het Nederlands MediaNetwerk op Twitter

Volg het Nederlands MediaNetwerk op Facebook

Word lid van de Nederlands MediaNetwerk Groep op LinkedIn

Vacatures in media- en marketingcommunicatie